Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Spoiler alert!

Förra veckan visades det absolut sista av alla Game of Thrones-avsnitt EVER!!! och sociala medier fylldes genast med memes om hur det slutade. Det gjorde att folk som inte har hunnit se avsnittet FULLKOMLIGT RASADE! Men, är det så jäkla farligt med spoilers då, och borde de som inte hänger med hålla sig borta från internet tills de har tittat i kapp? Embla och Therese tycker minst sagt olika och diskuterar saken. 

EMBLA: Jag blir så full i skratt av denna spoiler alert-sjuka! Jag fattar givetvis de som vill ha en överraskning och inte vill veta slutet på saker de ser och läser i förväg – även om jag själv är helt och hållet oberörd av att höra hur saker slutar. Men ibland blir det så JÄVLA överdrivet. Om man ens nämner namnet på en serie ibland kan personer i sällskapet skrika ”BARA DU INTE SPOILAR NÅGOT!!!”. Då blir givetvis min enda lust att göra just det. Hur känner du, Therese?

THERESE: SPOILA INGET NU BARA! Det har väl varit min catch phrase alla måndagar de senaste veckorna sedan GoT s8 hade premiär. Jag är med andra ord en sån där spoiler-hater. Jag läser inte baksidan på böcker, tittar hellre på teasers än på trailers och slutar läsa recensioner direkt när jag tror att det är nåt jag faktiskt vill se. Jag tror att det bottnar i att vi som är såna vill upptäcka själva. Jag vill ju se handlingen utvecklas och inte på förhand veta att jaha, nej men han är ju mördaren, eller tex i en trailer få se en senare scen så jag vet att en person överlever minst så länge att den scenen ska komma.

Varför tror du att människor har behov av att spoila? Det har ju varit flera såna här perioder med spoiler scares. Harry Potter till exempel.

EMBLA: Haha, först och främst vill jag ju säga att jag såklart också gärna vill upptäcka saker själv. Och spoilers som avslöjas på slutet och ändrar hela filmen/serien är ju en sak, men sånt som händer i avsnitt 2, eller 20 minuter in i en serie, känns ju lite överdrivet att värja sig emot känner jag. För mig är det ganska få spoilers som verkligen spoilar handlingen. Det är som om folk inte kan skilja på att få veta något om handlingen och att sabba hela upplevelsen, det måste ju finnas gråzoner? Men för mig är det också tvärtom, ibland kan en spoiler få mig peppad, att vilja se mer. Vissa serier kan jag be om spoilers på eftersom jag håller på att tappa orken – är de värda att se vidare? Kommer någon twist? osv. Det lustiga då är att folk som hatar spoilers inte ens vill spoila, av omtanke, fast jag bokstavligen ber om det.

Men till din fråga! Jag tror inte att folk vill spoila, men jag tänker att man kanske har behov av att prata om handlingen och helt enkelt inte tänker på att alla inte har haft samma upplevelse. Ungefär som när man går upp i ottan och börjar ringa kompisar 06:00 för man antar att alla är uppe. Eller vad tror du – och hur väljer du ut böcker om du inte läser på baksidan?

THERESE: Jag tror att de allra flesta är precis som du säger bara entusiastiska kring vad de upplevt. Jag spoilar ju själv också ibland, men inte av illvilja och nästan alltid är det av misstag. Jag kan också hålla med om att det är bra när jag tappar orken och nån säger åt mig att fortsätta kolla för det kommer hända något senare. Det kan vara exakt en sån sak som får mig att vilja se eller läsa något. Löftet om att något gör produktionen speciell. Men självklart inte vad det där något är för nåt. Sen tycker jag att det finns en preskriptionstid för spoilers. Att jag pratar om vad som händer i Sagan om ringen idag får nästan folk skylla sig själva om de uppfattar som spoilers.

Fast just i GoT-tider handlar det nog mest om att vara först ut med vad som hänt, och just i den senaste säsongen hände det ju stora saker i nästan alla avsnitt. Känns ganska onödigt att med vilje gå ut med spoilers när man vet att många inte sett än.

EMBLA: Jamen det kan jag ju hålla med om. Något vi som recensenter som får se mycket i förväg måste tänka på också. Men för en som är riktigt hardcore får man ju aldrig berätta något endaste om handlingen. Egentligen är jag nog mer anti till hela den här varnings-sjukan som råder just nu – om allt – och där hamnar ju även spoilers. Men i en värld där till och med anti-spoilare spoilar kanske det helt enkelt är enklast om folk bara inser att det inte går att styra sin omvärld. Lika lite som det går att göra om det fullkomligt urusla slutet på Game of thrones.

Oops, spoiler alert.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!