Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Sportfilmer: Del 1.5 – Kung Fu Soccer

Kung Fu Soccer
Spel utan boll. Typ.

I väntan på nästa sportfilmskrönika ger jag här ett filmtips som knyter an till kampsportsinlägget från förra veckan. Givetvis borde Kung Fu Soccer (2001) varit med redan där, men här kommer en recension istället.

***

20 år tillbaka i tiden. Den skicklige fotbollspelaren Fung, med smeknamnet Guldfot efter en enastående karriär, skall lägga en avgörande straff, men missar. Medvetet skall det senare visa sig. Men han har blivit lurad av sin egen lagkamrat Hung som i samma veva dessutom lejt några bad guys som ger Fung en ordentlig omgång som knäcker både hans kropp och karaktär.

Efter incidenten får ändå Fung arbete hos Hung som driver en fotbollsklubb, men under ytterst förnedrande former. Fung ses numera som en värdelös krympling och driftkucku, men har fått ett löfte om att en gång få bli tränare för ett eget lag. Hung själv är coach för det absolut bästa laget som skådats, Team Evil. Löftet infrias förstås inte, och efter tjugo år slängs Hung istället ut på gatan.

Väl där väntar ett liv som hemlös trashank, och drickandes San Miguel (!) drar han runt i Hongkong, smått ofokuserad, och söker efter tänkbara fotbollsspelare som han kan bli tränare för. Några sådana hittar han inte direkt, men väl Sing (Stephen Chow) som besitter väldiga Kung Fu-förmågor. Kortfattat kan Sing sparka saker väldigt hårt, vilket inte är helt fel inom fotboll. Sing samlar sina bröder, alla med särskilda talanger, och snart är ett slags lag hopplockat. Men att spela fotboll är inte så lätt som man kan tro, och det är också ett gäng extraordinära typer det handlar om. Men chansen att få revansch på Hung och slå Team Evil är en betydande drivkraft för Fung, och snart har han ett slagkraftigt Team Kung Fu.

Kung Fu Soccer - 3
Spel utan boll. Igen.

En sockersöt kärlekshistoria mellan Sing och en bagerska spirar också, och självklart har även hon färdigheter som går utanför det helt normala. Koreografin när hon bakar sina bullar är mycket vackert iscensatt, liksom i ett flertal andra scener. Exempelvis när Sing tränar upp sin bollkänsla och med sjuk träffsäkerhet prickar bollen i mitten av måltavlan ett femtiotal meter bort. Gång på gång på gång. Snyggt filmat.

När jag ser det kan jag inte låta bli att tänka på Ronaldinhos Nike-reklam med liknande tema så här kommer ett klipp på den också.

Apropå reklam så duggar produktplaceringarna tätt i Kung Fu Soccer där framförallt Puma köpt in sig rejält. Men Heineken får också en del utrymme.

Kung Fu Soccer - 2
Koncentration, eld och en fotboll på huvudet. Helt normalt.

Kung Fu Soccer har en del svagheter. Jag kan exempelvis tycka att humorn när den blir allt för fysisk och går över i slapstick några gånger gör det hela ansträngt och plumpt. Det mest störande momentet ligger i dubbningen som definitivt är påfrestande. Men trots dessa tillkortakommanden vägs detta lätt upp av att underhållningsvärdet är såpass högt. En ofta sjuk humor och glimten i ögat gör filmen synnerligen rolig och charmig. Och att skådespelarna agerar överdrivet ligger i filmens natur.

För den fanatiske fotbollsnörden kanske det kan vara intressant att den italienska versionen dubbades av riktiga fotbollspelare som bland andra Marco Delvecchio och Sinisa Mihajlovic. Om det är så många som är så fotbollsintresserade, kan italienska, vill se Kung Fu Soccer och läser det här blogginlägget är väl mer tveksamt.

Jag avslutar med filmens hyllning till Bruce Lee som här mer eller mindre är reinkarnerad som målvakt. Känner ni igen rörelserna?

betyg3_5

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.