Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Stephen Merchant – vad håller du på med?

Stephen

Jag vet inte hur många gånger jag skrivit om Ricky Gervais här på Onyanserat. Och när jag skriver så menar jag texter som på ett eller annat sätt har med honom att göra (som The Office, An idiot abroad eller Extras), allt bra Gervais har gjort har han gjort med sin vapendragare Stephen Merchant som alltid funnits med som en lång (bokstavligt talat) skugga. Om ni, som jag, blir lika exalterade av allt dessa två män gjort, har ni förmodligen lyssnat på podcasterna med Karl Pilkington. Håll med om att väldigt ofta är Merchant den roligaste. Hans historier om misslyckade dejter och problem med sin längd får mig ofta på bra humör när dagen känns för lång eller tråkig.

Det var även Merchant som som 20-åring bestämde sig för att bli ståupp-komiker (han träffade strax efter det Gervais och la sin dröm på hyllan). Fram till nu.

Merchant gör nu sin stand up debut runt i Storbritannien, och som den lyckliga mannen jag är fick jag en biljett av min flicka att se honom i Glasgow. Vilken glädje! Vilken lycka! Jag skulle förmodligen aldrig behöva se någon annan efter det.

Turnén heter ”Hello Ladies” och bara det gjorde mig fnissande glad. När Merchant själv beskrev sin show med – ”den handlar om mitt sökande efter en fru och livet som lång, tänkte jag att det här blir en kväll jag aldrig kommer glömma.

Det började bra. När Merchant kommer ut på scenen i den smockfulla arenan och berättar om att han inte bara gör turnén för tjejerna utan också för att slippa dela pengarna med ”you know who”. Blir jag glad. Det här kommer bli bra.  När han därefter berättar om hur han stoltast i stan köper tidningen NME, där han intervjuats för första gången efter The Office och öppnar tidningen bara för att se att hans namn inte stämmer. Han heter nämligen inte Merchant utan reportern istället valt att kalla honom för Stephen Mitchell under hela reportaget. Ja! tänker jag. Det blir en ”bitter” show och jag kommer älska det.

Det funkar i ungefär en halvtimme. Men likt en buffel som blivit biten av en varan så mattas det av mer och mer för att slutligen falla ihop och dö.

Showen tappar tempo och skämten blir plumpare och plumpare. När Merchant ska simulera ett samlag med mikrofonstativet vill jag bara ställa mig upp och skrika: ”Vad håller du på med? Du är så jävla mycket smartare än så här! Det är fan inte roligt längre! Det fattar du väl själv!”

När han efter en timme går av scenen är jag så sjukt besviken.

Men…

Stephen kommer ut för extranumret och en liten strimma av hopp tänds. Nu kanske han avslutar med något som gör att jag kan gå från showen med ett leende.

Icke.

Stephen tar upp en kille och en tjej från publiken och ska regissera dom i en liten pjäs Merchant skrivit i småskolan. Det blir därefter. Det blir roliga timmen utan ”roliga”.

Slut.

Helvete. Jag som hoppades så mycket.

Ett litet tips Stephen. Om du vill fortsätta med stand up, till nästa gång, gå igenom ditt material med ”you know who”.

Hello Ladies släpps på DVD den 14 november

 

2 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *