Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Stjärnorna som försvann – Jon Heder

För åtta år sedan exploderade han på vita duken. Napoleon Dynamite visades först på Sundance och blev omedelbart en succé och det här skulle bli ett segertåg som skulle rulla fram under många många år. Numera klassas filmen som en komediklassiker och den har spelat in brutala summor pengar sedan premiären och med tanke på att filmen inte ens kostade en halv miljon dollar att göra lever förmodligen upphovsmännen fortfarande gott på intäkterna. Under en period ville faktiskt många se ut och vara som Jon Heder, vilket idag känns ganska ofattbart men nog satte han sina avtryck alltid. Med sina galna påhitt och till synes bekymmerslösa liv var det lätt för tittaren att falla i fällan för egentligen var ju hans liv långt ifrån bekymmersfritt. Pojken var ju både mobbad, korkad och saknade helt mål i livet. Detta spelade dock ingen roll för fansen. När han sa ”gosh” för femtioelfte gången skrattade vi fortfarande lika högt. Gosh förresten, det finns väl få filmer som är så citatvänliga som Napoleon Dynamite.

Ni kan storyn. Supernördarnas supernörd, spelad av Jon Heder hänger på High School och är allmänt menlös. Här skiljer sig filmen från andra nördfilmer, Napoleon Dynamite handlar inte om någon smart kille. Han är en nörd utan hjärna, vilket faktiskt gör honom mer av en patetisk förlorare än äkta supernörd. Allt med honom är faktiskt ganska tragiskt, från hans lockiga bruna hår till sin besatthet av ligrar. Att han dessutom ger Steve Urkel en rejäl match när det gäller att bära byxorna högt gör inte saken bättre. Han har inga vänner, även om han utåt sett inte verkar vara lika ensam. Efter en särskilt svår dag av misshandel möter han en ny student vid namn Pedro (Efren Ramirez) och de två blir snabbt vänner, typ. De har egentligen inte mycket av en relation, men de backar upp varandra i olika sociala situationer. Pedro som är mer Mexiko än nörd ger Napoleon intetsägande råd om kvinnor och cykelhoppning medan Napoleon hjälper mjukisbrallan Pedro att leverera en romantisk tårta till kvinnan i hans drömmar.

Jon Heder är Napoleon Dynamite i Napoleon Dynamite fast här är han tecknad

Napoleon Dynamite kom lägligt. Det mesta var popkulturellt och jävligt indie, vilket givetvis spelade Jon Heder & co rätt i händerna. Hela filmen var extremt indie. Fotot, musiken, kläderna och ett lamadjur. Jon Heder passade perfekt i rollen och det regnade utmärkelser över fjunisen. Bland annat vann Heder ”best breakthrough male” på MTV Movie Awards. Nu var han kung och namnet Jon Heder smällde högt. Alla pratade om honom, trånande tonårsgroupies trängdes utanför hans bostad och han hade säkerligen inte en tanke på att höjdpunkten i hans karriär redan var här.

För efter den bejublade debuten hände nämligen absolut ingenting. Det var inte direkt så att telefonen ringde oavbrutet, förutom när det var dags för att prata om sin roll i Napoleon Dynamite i otaliga talkshows och hans framträdande i diffusa TV-serier ingen människa tittade på eskalerade oroväckande snabbt. Det intressanta här var att alla hans karaktärer mer eller mindre byggde på just Napoleon Dynamite. I den animerade Robot Chicken hette Heders karaktär Napoleon Bonamite och i år kom det också en tecknad serie baserad på succéfilmen. Det blev dock ingen hit och eländet är redan nedlagt. 2007 hade han faktiskt chansen att återuppstå genom sin roll i Blades of Glory tillsammans med Will Ferrell men genom att återigen spela jättekonstig målade han in sig i ett hörn och min gissning är att nästa gång telefonen ringer hemma hos Jon Heder är när någon tokstolle får för sig att filmatisera det helgalna rymdäventyret Buddy Holly is Alive and Well on Ganymede. Eller vänta nu, det har ju redan hänt, filmen kommer nästa år.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."