Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Stockholm Filmfestival 2011 – Andrea Arnold vill inte avslöja för mycket

Efter premiären av Wuthering Heights på Stockholms filmfestival var brittiska regissören Andrea Arnold på plats för ett så kallat ”face 2 face”. Tyvärr var tiden så knappt tilltagen (inte så smart organiserat när det börjar en ny visning så tätt inpå), och frågorna som ställdes så lama, så det blev inte riktigt så intressant som jag hade hoppats på. Men hur som helst, ändå trevligt att få se en av sina favoritregissörer på nära håll.

Andrea Arnold berättade att hon inte har sett någon av de andra filmatiseringarna av Emily Brontës Wuthering Heights sedan hon var liten, och har medvetet inte tittat på någon nu när hon jobbat med filmen. Tydligen hade hon länge närt en dröm om att få göra film av boken, och var avundsjuk på den regissör som var anlitad till projektet från början. ”Jag väljer inte mina projekt, de kommer till mig” uttryckte hon det, och mycket riktigt – regissören hoppade av och Andrea Arnold blev kontaktad och tillfrågad.

Miljön där filmen utspelar sig är de blåsiga hedarna i Yorkshire i norra England, och det är ofantligt blåsigt, regnigt och lerigt. Något som såklart också präglade inspelningen. ”Filmen visar inte ens tillräckligt hur jobbigt och lerigt det var när vi spelade in”, sa Andrea Arnold. Hon berättade om ett tillfälle när hon bar på en kamera, föll och fastnade och i leran, och bara stod där och grät. ”Jag var tvungen att dra ner mössan över ögonen för att det inte skulle synas hur miserabel jag var.”

I filmen finns en del lätt plågsamma scener med djur, bland annat hängs hundar på trädgrenar i sina halsband, och Andrea Arnold fick frågan om några djur kom till skada under inspelningen. Nej nej, svarade hon, som tydligen varit vegetarian i 30 år och är en riktig djurvän. ”Jag är en av de där som ringer till djurskyddsmyndigheten och anmäler att djur far illa när de käkar insekter i tv-program som Fear Factor”.

Någon i publiken frågade vad hundarna som hängdes upp hade för betydelse. ”Det är med i boken….”, svarade Andrea Arnold snabbt. Men hon fortsatte med att säga att det självklart har en betydelse för henne, men verkade inte gilla att förklara saker i sina filmer. ”Det är inte lika roligt om jag står här och förklarar precis hur ni ska tolka det, eller hur?”

Andrea Arnold håller på att jobba på ett nytt projekt. Hon ska ha ett första utkast klart till jul, men hittills finns allt i hennes huvud. Men hon vill inte berätta något om det, säger att hon inte gillar att prata om pågående projekt, för då måste vi i publiken ha åsikter. När hon får frågan om vilken av hennes filmer som är hennes favorit, säger Andrea Arnold ”jag är ju känd för att inte gilla någon av mina filmer”. Hon har ett konstigt förhållande till sina filmer, säger hon.
”När jag har dem i huvudet är de mina favoriter. Det är då de är som mest perfekta. Sen när de är gjorda känns det ibland som att jag aldrig vill se dem mer i hela mitt liv”.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.