Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Stockholm Filmfestival 2011 – bästa hittills?

Vem rider iväg som vinnare i år?

En påtagligt belåten Git Scheynius, flankerad av den allt mer propra George Ivanov, inleder pressträffen med att fastslå att 2011 års festival blir den bästa hittills. Efter den 30 minuter långa dragningen, om filmer som ska visas och gäster som ska besöka, känns det påståendet faktiskt ganska rimligt.

Till att börja med att har de den goda smaken att belöna Alejandro González Iñarritu (Amores Perros, 21 Grams, Babel och Biutiful) med Stockholm Visionary Award. Här är ett litet collage som visar varför det är ett bra beslut.

Isabelle Huppert (Pianisten, kommer även hon till stan för att ta emot den kanske ännu mäktigare priset Stockholm Lifetime Achievement Award. Välförtjänt tycker jag. Hon är alltid bra och var direkt lysande nu senast i White Material 

Årets gästlista är både bred och mäktig: Andrea Arnold, Ruben Östlund, Tomas Alfredsson, Luc Besson, Viggo Mortensen, Mathieu Kassovitz, Whit Stillman (juryordförande) och Christopher Doyle kommer mingla runt på festivalen, för att bara nämna några.

Även om det är extremt svårt att välja har jag försökt att plocka ut en film ur de stora kategorierna som jag tror lite extra på:

Competition:

Shame

Steve McQueen och Michael Fassbender har gjort film ihop igen och om det ens är i närheten av briljansen i debuten Hunger kommer i alla fall jag ställa mig upp och spontanapplådera. Fassbender spelar en sexmissbrukare som spårar ur i vad som beskrivs som en odyssé i sexuella eskapader och brustna drömmar. Jag tror jag har någon typ av man crush på Fassbender vilket jag uppenbarligen delar med juryn i Venedig som – säkert välförtjänt – gav honom skådespelarpriset tidigare i år.

Open Zone:

Tinker Tailor Soldier Spy

Jag som tidigare surmagat ondgjort mig över att det skulle dröja ända fram till jul innan vi skulle få se Alfredsson bruna spionthriller får nu revidera det påståendet. Om jag får plats på visningen vill säga. Filmen har ju i det närmaste kramats ihjäl var den än har visats och jag misstänker att även den ängsliga publiken i Stockholm kommer stämma in i hyllningskören. I programmet luftas det gamla fina uttrycket ”nagelbitare”. Jag tvivlar inte en sekund.

American Independents:

50/50

Stoner-komedin The Wackness var ganska ojämn, men bitvis briljant. Regissören Jonathan Levine gör det inte lätt för sig i sin nya film 50/50 – som är en cancerkomedi. Seth Rogen spelar bästa polaren som försöker pigga upp sin döende kompis Adam mellan de plågsamma behandlingarna och terapisessionerna. Det verkar vara en komedi med allvarlig botten. Bästa sorten med andra ord.

Asian Images: 

Hara-Kiri: Death of a Samurai

Den här filmen gjorde stort rabalder i Cannes. En 3D-film! I tävlingssektionen! De konservativa fransmännen i frack förfasade sig över denna enormt blodiga historia om hämnd och hara-kiri. För mig är raderna ”..en ärrad samuraj ger sig ut på en blodig vendetta..” incitament nog för att ännu en gång utsätta mig för den förödmjukelse det innebär att bära 3D-glasögon.

Latin Visions:

Salt

I Salt möte vi Sergio – en misslyckad manusförfattare. Inga bolag är intresserade av hans västern-manus så han gör det som alla misslyckade manusförfattare gör i sådana lägen – beger sig ut i öken för att få feeling. Väl där blir han förväxlad med någon annan och finner sig plötsligt mitt i ett västerndrama. Det här låter kanske lite larvigt men ryktena gör gällande att det här en riktigt rolig meta-film.

Twilight Zone: 

Rabies

En israelisk slasherfilm som bjuder på många oväntade vändningar och ultravåld. Rabies är ett tillstånd som aldrig riktigt fått ett genombrott på vita duken, vilket är lite synd kan jag tycka. Efter Cujo kan det ju bara bli bättre.

Documania: 

Knuckles

Knuckle handlar om en långvarig fejd mellan två irländska familjer som befinner sig utanför samhället  – så kallade travellers. Konflikterna löses inte på svenskt manér, via samtycke och kompromisser, här är det knytnävsslagsmål ute i det fria som gäller och regissören Ian Palmer har följt konflikten i 12 år och har ett rikt material att ösa ur.

Stockholm Filmfestival pågår mellan 9-20 november och här är programmet. 

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".