Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Fyra gånger svenskt på Venedigs filmfestival

moodyson
Mira Barkhammar, Mira Grosin och Liv LeMoyne spelar huvudrollerna i Lukas Moodysons ”Vi är bäst”.

Flera svenskrelaterade filmer fanns med  idag när årets program till filmfestivalen i Venedig presenterades. Det är sällan som nordiska filmer tas ut till den prestigefulla festivalen,  men i år är det hela fyra stycken. Senast en nordisk film var med, var det Lukas Moodyssons Lilja 4 Ever, och han deltar också i år med sin nya efterlängtade film Vi är bäst. Den visas i sektionen Horizon, alltså utanför tävlingen. Långfilmsversionen av SVT-serien Bergmans videoTrespassing Bergman av Hynek Pallas och Jane Magnussons har valts ut till sektionen ”Venezia Classici” som fokuserar på restaurerad film och dokumentärer om film. Den uppmärksammade konstnären Anna Odell, ni vet hon som i ett konstprojekt fejkade att hon var självmordsbenägen, medverkar med sin debutfilm Återträffen i sidosektionen Kritikerveckan.

Och sist, men inte, minst har vi också svenska dokumentärregissören Anna Eborn, vars film Pine Ridge blivit uttagen till dokumentärsektionen utom tävlan. Denna film står med produktionsland Danmark, men regissören själv kommer från Grundsund i Bohuslän. Kul med så mycket svenskt i Venedig!

Lite andra spännande filmer som får premiär i Venedig den 28 augusti till 7 september är nytt från Xavier Dolan, Kim Ki-Duk, Terry Gilliam och Hayao Miyazaki. Och så blir det premiär för omtalade Child of God, i regi av James Franco, och The Canyons, med manus av Bret Easton Ellis.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.