Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Svinalängorna är Sveriges Oscarsbidrag

Vi fortsätter med mer Oscarsnyheter, för idag meddelade Svenska Filminstitutet att Svinalängorna blir Sveriges Oscarsbidrag. Pernilla Augusts regidebut med Ola och Noomi Rapace i huvudrollerna hade premiär i slutet av förra året, och har setts av nästan 400 000 biobesökare i Sverige, och sålts till flera andra länder. Nu är det ju som bekant inte så att detta innebär en säker biljett till Oscarsgalan för Pernilla August, eftersom detta bara är första ledet i en lång process för att komma fram till vilka filmer som verkligen blir nominerade till priset för Bästa icke engelskspråkiga film. I mitten av januari kommer det offentliggöras, och själva galan går av stapeln den 26 februari.

De senaste tio åren är det två svenska filmer som blivit nominerade till en Oscar, nämligen Såsom i himmelen 2004 och Ondskan 2003, och trots att jag faktiskt ännu inte sett Svinalängorna får jag känslan av att det är en film i lite samma stuk som dem. Det vill säga ett redigt, inte allt för konstnärligt utmanande, drama. Annars hade man ju kunnat tänka sig att Lisa Aschans Apflickorna skulle vara ett givet val, med tanke på den massiva hyllningen den har fått, men de går väl antagligen inte hem lika väl hos Oscarsmänniskorna.

Så vad tror ni om chanserna för Svinalängorna?

2 COMMENTS

  1. Jag tyckte Svinalängorna var ohyggligt tråkig och tom. Bara en massa tablåer staplade på varandra, utan något egentligt driv och utveckling. Men det är kanske sånt en jury gillar?
    Jag var faktiskt inte särdeles imponerad av Apflickorna heller, till skillnad från 99 procent av kritikerkåren. Men den har ju gått hem på festivaler av någon outgrundlig anledning, så vi får väl ändå anta att den skulle ha bättre chans att gå vidare.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.