Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Sylvester Stallone – Still going strong

Sly1

Sly är vad man kallar en ”self-made star”. Han föddes inte in i någon skådespelarfamilj nedlusad pengar. Nej, farsgubben var frisör och morsan ägde ett gym och eftersom det inte fanns några stålar så drog Sylvester istället nytta av de tillgångar som fanns. Farsan såg till att han hade great hair genom hela sin filmkarriär och morsan hjälpte honom att bygga muskler.

Sylvester, född Michael Sylvester Gardenzio Stallone, drömde stort. Han ville, som så många andra bli ett välkänt namn i Hollywood men det fanns mycket som talade emot en succé, det mesta faktiskt. Förutom att han som sagt var inte hade arvet på sin sida så var dessutom delar av hans ansikte paralyserat vid födseln. En defekt som gav honom ett speciellt utseende men också en hel del talsvårigheter, något som han på ett remarkabelt sätt lyckades vända till sin fördel och som nu utgör hans varumärke. Den krokiga överläppen och mumlandet är idag karaktäristika egenskaper för hans skådespeleri och oavsett om man ser honom som Rambo, Rocky eller någon av alla hans andra karaktärer som han gett liv åt sedan tidigt 70-tal så har han egentligen aldrig bara varit en muskelknutte i mängden. Det finns något i Stallones närvaro som tyder på potential och vem vet, med andra förutsättningar kanske karriären hade sett helt annorlunda ut.

Sly2
Rocky

Som så många andra fick han börja i porrbranschen och här föddes också smeknamnet The Italian Stallion, ett namn som följt med honom genom hela karriären men det var först när han såg Muhammad Ali vs. Chuck Wepner som han visste vad han ville med sin satsning. En exalterad Stallone sprang hem och knåpade ihop ett manus till Rocky, på tre dagar! Fast besluten insisterade han på att få spela huvudrollen själv, något filmmogulerna inte uppskattade nämnvärt men de gav sig och resten är som bekant historia.

Rocky vann tre Oscars, varav en för bästa film och filmen var också nominerad i ytterligare 7 kategorier. Stallone hade inte bara slagit igenom, han hade knäckt näsbenen på konkurrensen och tanden var nu rejält blodad. Han slog sig igenom ytterligare ett gäng Rocky-filmer innan han drog till Vietnam och blev John Rambo med hela världen, år 1982. Det var en perfekt tajming eftersom 80-talsaction hade blivit en veritabel succé och det skulle också visa sig att det var här Stallone hörde hemma. Lika vass som han var på att sänka fiender som egentligen borde vara honom övermäktiga, lika usel var han i andra genrer som han försökte sig på. Det var rent av smärtsamt att se honom som countrysångare i Rhinestone eller försöka vara lustig i den oändligt usla Stopp! Annars Skjuter Morsan Skarpt. Nej, det är i roller som Rocky, Rambo, Cobra han kan vara den Sylvester vi kritiker lärt oss att hatälska genom åren.

Min egna ”Stallone-bekännelse” är Demolition Man. Så är det, jag gillar Demolition Man. En dussinrulle egentligen men om man tittar lite under ytan så hittar man faktiskt en skönt satirisk framtidsvision med grymma actionscener och fartfyllda uppgörelser mellan en fullständigt bindgalen Wesley Snipes och en kaxigt smådryg Stallone i sin prime.

Sly41
Rambo III

Det har varit en knockout till karriär för en man med många kulor i magasinet. Förutom skådespelare så kan Sly även ståta med producent, regissör, musiker, konstnär och invald i Boxing Hall of Fame på sitt digra CV och han är långt ifrån klar. Innan året är slut kommer ytterligare tre rullar och The Expendables 3 är planerad till 2014.

Så inför en man som inte bara byggt sig själv, rent fysiskt utan även helt på egen hand en prisbelönt karriär från grunden måste man ändå vara ödmjuk och vad man än tycker om Stallones ganska enkelspåriga karriär så kan ingen ta ifrån honom hans stjärnstatus. En stjärnstatus som han sannerligen fått slita ont för att uppnå. Så grattis Sylvester Stallone på din 67:e födelsedag!

Vi firar med den iskalla retrotrailern till Cobra.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."