Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Film Onyanserat

Tack för allt du har gjort, och för allt du kommer att göra, Stan Lee.

Nyss kom nyheten att Stan Lee är död. De flesta av oss tänker nog på honom som det mest kända namnet bakom Marveluniversumet, och skaparen av många av de bästa superhjältarna som finns där. Men Stan var mer än en påhittig superhjältemakare. Han skapade tillsammans med bland andra tecknaren Jack Kirby en värld som unga kunde, och alltid kommer att kunna, relatera till.

Vad kännetecknar en superhjälte? Jo, att de har en superkraft, förstås. Och sen att de har en svaghet. Med det receptet får man något underhållande – men ganska platt. Som Superman och hans kryptonit, till exempel. Men Stan Lees superhjältar har, och är, så mycket mer än så. De är mänskliga. Som vem som helst. Som du och jag.

Vi har Wolverine som dricker för mycket och har ett ganska pissigt humör, även om hjärtat ändå sitter på rätt ställe. Eller Iron Man, för den delen, som också gillar fest lite för mycket – så mycket att han tappar omdömet och börjar leka med sin dräkt på festerna för att imponera. Ganska långt ifrån hemliga klädombyten i en telefonkiosk, om du frågar mig. Och betydligt mer intressant!

Men mer än det. Stan hade stående ordet i sina spalter ”Bullpen Bulletines” ”Stan’s Soapbox” där han skrev direkt till ungdomarna. Om livet och värderingar. Om hur kärlek övervinner hat. Och om hur man aldrig kan gruppera människor. Han skapade för första gången svarta superhjältar och han kvinnor som kunde slåss – och för det mesta hade betydligt bättre klädsel än sina kvinnliga kollegor på andra förlag.

Stans alla hjältar och kloka ord kommer för alltid att finnas kvar. Och alltid vara aktuella, vi behöver bara hålla dem vid liv. Och även om de flesta av oss inte har några särskilda superkrafter kan vi alla leva lite mer efter Stans ord om kärlek och tolerans. Och aldrig glömma att med stora krafter kommer ett stort ansvar.

Eller som Stan skulle ha avslutat det: Excelsior!

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!