Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Tack, Carrie. Tack, Leia.

leia

Igår kom den sorgliga nyheten att Carrie Fisher inte klarat hjärtinfarkten hon fick tidigare i veckan och hela nördvärlden sörjer. Carrie gjorde en massa film och skrev böcker, men den är förstås ändå från Star Wars vi känner igen henne allra mest. Men rollen som prinsessan Leia är inte bara en nyckelroll i en serie sci-fi-filmer. Den är en ständig symbol i feministiska diskussioner – inte minst när vi äntligen fick se Leia som general Organa.

Innan serien Friends kom och scenen då Ross önskade att Rachel skulle uppfylla hans fantasi att få ligga med Leia när hon har guldbikinin på sig var jag helt obekant med att män såg den som en sexig scen. På den tiden var jag heller inte så invigd i feministiska tankar så jag skrattade nog också åt scenen och var glad för att se lite nörderi i serien. Nästa gång jag kom i kontakt med den där guldbikinin handlade det just om det orimliga i att det är först när hon är fängslad och påtvingad sexiga kläder som Leia kan bli en fantasi – inte när hon är stark, fri och har sina vita stridskläder. Eller som Carrie själv sa i en intervju ”inte ens i rymden är det jämställt”.

Leia är en stark kvinna bland väldigt många män (och en del robotar och övriga hårbeklädda fantasifigurer). Hennes medverkan i filmerna är viktig och vi är många inga tjejer som har sett upp till henne och känt oss representerade – om hon kan, kanske de också kan. Dessutom: hur kul vore Star Wars utan henne?

Igår läste jag en krönika om hur flödena nu fylls av minnesbilder på unga Leia, men att general Organa är en ännu starkare symbol, dels eftersom Carrie där är åldrad (något vi inte ser mycket av på film. Alls.) och dels eftersom hon har en styrka och mandat hon inte hade tidigare. Jag håller såklart med om det men allra gladast är jag över att inte en enda i mitt flöde har delat Leia i den där jävla guldbikinin. Det tyder inte bara på att man har ett feministiskt öga – det visar också att man har tolkat hennes karaktär helt rätt. Hon var och förblir en stark symbol för att kämpa i motvind och jag är bara så oändligt ledsen att Carrie själv inte kom ut helskinnad på andra sidan. Men det hon lämnar efter sig är långt viktigare än både Luke, Han och Obi-Wan tillsammans. Hon har gett oss alla en del av the force.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!