Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Onyanserat

Tigern – Skurken som fått upprättelse

Vad är det för en dag? Är det en vanlig dag? Nej det är ingen vanlig dag för det är tigerns dag idag, hurra, hurra, hurra!

Tigerns dag, den 29 juli till ära tänkte jag att vi skulle tänka lite på tigern i allmänhet och en ökänd tiger i fiktionen i synnerhet.

Först lite deprimerande fakta. På 100 år har antalet tigrar på jorden minskat skrämmande mycket. Från ungefär 100 000 vid förra sekelskiftet till ca 3900 idag. Alltså 3900 på hela jordklotet. Det minskade antalet beror såklart delvis på jakt, tjuvjakt. Men större faktor är tigerns minskade levnadsutrymme, framför allt på grund av palmodlingarna som utplånat tigerns naturliga habitat. Idag finns bara 6-7% kvar av tigerns forna jaktmarker. Av alla åtta tigerarter finns bara ett fåtal i vilt tillstånd.

I ljuset av detta ter sig en superskurk som Shere Khan som ganska rimlig. Han kanske kunde se hur det skulle sluta för honom och hans artfränder.  I den senaste versionen av Djungelboken, den otecknade, är också Shere Khan en farlig motståndare och antagonist, men hans motiv är förståeliga. När jag såg den tecknade versionen som liten tänkte jag att det var sjukt ologiskt att alla farliga djur utom en orm och en tiger tog hand om Mowgli. Varför var dom inte arga på människorna dom också? Den konstigaste karaktären var ändå Bagheera. En stor livsfarlig panter som skyddar en liten munsbit utan försvarsmekanismer (gift eller taggar) mot en fellow cat… Varför tar han sina fienders position?

Att man över huvud taget dammar av Djungelboken annars extremt problematiskt. Att man vill idag ens vill ta i alster av en gammal imperialistgubbe som Rudyard Kipling känns ju lagom fräscht. En författare som har dikten ”Den vite mannens börda” på sitt samvete.

Tag upp den vite mannens börda –
och skörda vad han alltid får:
hån från dem ni bättrar,
hat från dem ni skyddar,
skri från skaror ni tillmötes går.
O, långsamt! hän mot ljuset:
”Varför för ni oss från träldom,
från vårt älskade egyptiska mörker?”

Snart går ”uppföljaren” Mowgli upp på bio. Av allt att döma är Shere Khan med i den också. I uppföljare brukar skurkar som återkommer få ett lite ”mänskligare” ansikte – barndom och bakgrund et cetera. Vad som skulle kunna göra att vi mer förstår Shere Khan (som ju i sak har rätt och redan är helt förståelig) kan jag inte komma på. Förhoppningsvis gör de honom inte ondare, det vore tråkigt.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Sykunnig exskådis och filmvetare som gillar roliga replikskiften, snygga dramaturgiska linjer och medveten välgjord kostym. Letar efter det överraskande familjära.