Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Tillbaka till verkligheten? Onyanserat hjälper dig med ångesten.

stress1

Svettpärlorna i pannan, skakningarna och frossan. Du vill ju egentligen inte men du tittar på klockan ändå. Visst rör sig visarna ovanligt fort? Knack knack, du slår lite på glaset med pekfingret. Något måste ju vara fel. Det kan ju inte redan ha gått fem veckor, eller? Det kändes ju som igår när du stängde ner din laptop och vidarekopplade telefonen, ropade ”Sayonara suckers” till kollegorna, drog på dig solbrillorna och tänkte att nu, nu är det äntligen semester. Det var ju så mycket du skulle ha gjort den här sommaren också. Målat vedboden, åkt iväg med polarna och laddat upp hundratals bilder av tjeckisk öl och hundvalpar på Instagram, sittfläsket skulle bort. Du skulle ju sprungit på stranden varje dag i soluppgången och bara druckit algdrinkar, hela familjen skulle umgås och spela sällskapsspel. Vad hände?

Nej, vänner det är bara att inse att ledigheten är över för många och i morgon börjar allvaret igen och hur mycket man än älskar sitt arbete så infinner sig ändå oftast någon form av ångest över att plötsligt överge sovmornar, lata dagar i solen och rosékvällar på balkongen. Finns det något man kan göra då? Finns det något som lindrar denna känsla av tomhet? Självklart gör det det! Ägna söndagskvällen åt att titta på någon av nedanstående filmer om folk som har det riktigt körigt på arbetsplatsen. Visst, det kan låta klyschigt men det kunde ju alltid varit värre.

Office Space

Peter Gibbons (Ron Livingston) är så trött på sina monotona och meningslösa arbetsuppgifter och sin enerverande chef att han helt enkelt bestämmer sig för att sluta att gå till jobbet. Istället sitter han hemma och tittar på kung-fu-filmer och försöker få till det med Jennifer Aniston. Office Space är en briljant skildring av arbetsmiljön på amerikanska storföretag och innehåller mängder med sköna citat och minnesvärda scener.

Horrible Bosses

Tre vänner som vantrivs så vansinnigt mycket med sina respektive chefer att de bestämmer sig för att mörda varandras plågoandar. Horrible Bosses är en uppvisning i politiskt inkorrekta värderingar där ingenting är heligt och det råder inga tvivel om att man har velat framställa bossarna som tre riktigt vidriga karaktärer. En tung rollista med namn som Jason Bateman, Jennifer Aniston (igen), Collin Farrell, Jamie Foxx och Kevin Spacey ser till att det här inte bara blir en plump pubertal historia.

Glengarry Glen Ross

Alec Baldwin har aldrig varit bättre och han är i gott sällskap med Jack Lemmon, Al Pacino, Ed Harris och Kevin Spacey (igen). GGR är en fantastisk rulle där det inte finns plats för förlorare, bara vinnare. Det är pressat, stressigt och ångestfyllt rakt igenom. Ben Affleck kopierade senare Baldwins roll i Boiler Room. Bra för att vara Affleck men som vanligt slår originalet kopian.

The Devil Wears Prada

Maryl Streep är lysande och iskall i den här filmen om modebranschens otacksamma arbetsmiljö. Något som rookien Andy Sachs (Anne Hathaway) bittert får erfara när personangreppen haglar.

Swimming with Sharks

När Kevin Spacey (igen) är så där lågmält ondskefull och elak som bara han kan vara, då är han svårslagen och i rollen som Buddy Ackerman, boss på ett produktionsbolag i Hollywood får han briljera i ruta efter ruta. Vid ett tillfälle säger han “You are nothing! If you were in my toilet, I wouldn’t bother flushing it. My bathmat means more to me than you!” så hur jobbigt det än känns att gå tillbaka till jobbet på måndag så kommer du i alla fall inte att få höra just de orden, eller hur?

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."