Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Tips på guldkorn i SVT:s Öppet Arkiv

Förra veckan lanserade  SVT  ”Öppet Arkiv”, en sida med program som sänts på kanalen innan 2005. Ett riktigt hedervärt initiativ, för det är ju en veritabel guldgruva vi nu har fått tillgång till! Dramaserier, sportprogram, dokumentärer, barnprogram, teaterföreställningar och allt möjligt annat. Både klassiker och mer udda titlar, och det är inte bara enstaka program, utan hela säsonger för de flesta program. Just nu finns runt 200 olika programtitlar, och det kommer fyllas på kontinuerligt för att till slut rymma runt 10 000 timmar tv. Nostalgin flödar när man bläddrar bland titlarna, och vi har hittat några guldkorn som vi vill tipsa extra om!

EMBLA – FRÅN A TILL Ö

franatillo
När jag var liten ville jag bli Hedvig i Från A till Ö. På riktigt. Jag ville bo i en barack, ha en tajt senapsgul polotröja och åka på en postcykel. Jag ville till och med ha Bert-Åke Varg hoandes på mitt tak i ett bo av gamla pinnar. Och om jag ville ha bild-elefon behöver ni inte ens fråga. Svaret är: mer än något annat!

Det är något alldeles visst med 70-talets barnprogram. Det finns ju liksom ingenting att inte älska med en serie om en ensam kvinna som bor i en barack tillhörande Stadskontoret i skogen med en man i uggleutstyrsel på taket och en näsa som växer när hon ljuger. Det måste ligga så mycket 70-tals-knark bakom den här serien att till och med Keith Richards skulle bli avundsjuk. Kolla bara!

LINDMAN – VILSE I PANNKAKAN

vilseipannkakan

Staffan Westerberg har fått det mindre smickrande epitetet ”mannen som förstörde en hel generation” och det kan ju lätt låta som en ren överdrift och ett fiskeri efter rubriker, men då skall man veta att en hel generation 70-talister har skyllt sina misslyckanden på Westerbergs mörka berättelse och mängder av spaltmetrar har skrivits om hans improvisationsteater. Det måste ju bero på något. Ingen rök utan eld som det heter. Han fick ensam bära skulden för en självmordsvåg, stå emot en het debatt om vänstervridna barnprogram och självaste Jonas Gardell beskyllde dockmakaren för att ha förstört hans barndom. Han gjorde dock senare en pudel och drog tillbaka allt för att istället säga ”jag älskar nog dig”.

Senare generationer frågar sig, men hur hemskt kunde det egentligen vara? En kille i mysbyxor som lekte med dockor. Kom igen! Ja, hur hemskt kunde det egentligen vara? Ett rent helvete säger jag. Vi som växte upp med Vilse i Pannkakan låg ständigt på gränsen till nervsammanbrott och då var vi bara oskyldiga små barn som inte hade en aning om vad vi kastade oss in i. Dockor var ju mysigt liksom men när Storpotäten kom puttrande ”puttputtputt” då frös blodet till is och det var bara att glömma sömn den natten, trots nattlampa och godnattsaga. Nej, det fanns ingenting som kunde radera minnet av Storpotätens framfart i pannkakan. Problemet var att det var omöjligt att sluta titta. Programmet sög tag i dig och släppte aldrig sitt grepp. Du var fast! När Vilse i Pannkakan äntligen tog slut och man drog en lättnande suck så stod nästa hjärntvätt redo att ta över, Lillstrumpa och Syster Yster och vips var man tillbaka på ruta ett och ångesten kom åter krypande. ”puttputtputt….”

INGRID – SPUNG

spung

Ungdomsserien Spung verkar ha satt djupa spår hos dem som följde den när den visades 2002, och en stadig skara fans har ropat efter repriser och dvd-utgivning sedan dess. Det här var ju inte den gamla vanliga såpan, utan något råare och mer uppriktigt, om ett gäng kompisar i den där jobbiga åldern när man tar studenten och kommer ut i den där stora härliga, ångestladdade friheten. Om tonårsvardagsdramatik helt enkelt, med trovärdiga karaktärer och bra musik på soundtracket.

Jag har själv inte sett hela serien – det var ju som bekant på den tiden när det inte var så lätt att ta igen det man missat – men det jag såg gav verkligen mersmak, och jag minns vissa specifika scener och detaljer väldigt starkt.  Och så känslan av att jag hade missat nåt som antagligen var väldigt bra, vilket var sjukt frustrerande. Så nu när chansen äntligen finns igen, ska jag självklart ta den!

CHRISTOPHER – MELODIFESTIVALEN 1991

Så länge jag kan minnas har jag älskat Melodifestivalen. Ja, långt innan den i folkmun bytte namn till ”Mellon” och alla började hatironisera över den. Frågan är om inte Melodifestivalen 1991 med Harald Treutiger är min all time-favorit. Hörde jag Towe Jaarnek?

JONAS – VARAN-TV

Varan-TV

Med klassiker som Romeo Olssons proffsdikt med den odödliga raden ”Han sade att han hade vandrat från Smygehuk och kommit för att fisa mig i ansiktet”, egyptologen Ted Borgs inte helt vetenskapligt belagda teorier om antik porr och orgier på Vasaskeppet och en mängd andra sköna profiler och sketcher var den studentikosa humorgruppen Varan-TV en frisk fläkt. Så här i efterhand har jag svårt att se att just SVT skulle satsa på detta, då det ofta är ganska plump humor med närmast pubertalt innehåll. Men det är samtidigt vansinnigt roligt. Så här 15 år senare kommer jag på mig ibland med att använda en del uttryck från serien som ”skräddaren säger nej” eller ”Det finns saft om du vill… eller vin om du vill bli full”. Sedermera flörtade de med, eller om de faktiskt hånade (oklart vilket), synthscenen med bandet Tyskarna från Lund, och Global Fussball OK till VM 2006 blev en riktig hit. Sen försvann gruppen ganska plötsligt. Ungefär som en fis.

På Öppet arkiv finns just nu enbart 25 minuter i form av 100 % Varan-TV, vilket är ganska långt från 100 % av vad de åstadkommit. Förhoppningsvis läggs allt material upp framöver.

5 COMMENTS

  1. Din beskrivning av hur man fångades av ”Vilse i pannkakan” är precis som det var – skillnaden var att jag (vad jag minns själv) inte alls hade några sömnproblem pga Storpotäten, utan gillade nog det här med ”otäckingen” som kom & gick med sitt läte. En slags mysskräck som säkert lett en in till den store skräckdiggaren man är idag. Samt förstås hela landskapet Staffan byggde upp fascinerade en lite kille som mig otroligt, så jag håller ”Vilse i pannkakan” som en svensk klassiker!
    Precis som den underbara serien ”På kurs med Kurt” (Mikael Segerström) och som ännu inte dykt upp i SVT:s Öppna arkiv – eller ”Nattsudd” för den delen! En skandal om inte SVT fixar det i rappet!

  2. Jag tror att du har förträngt allt det hemska. Det tog många sittningar och ett djupt grävande i det undermedvetna hos skrynklaren innan hon kunde konstatera att mina sömnproblem, som har följt mig upp i vuxen ålder helt och hållet berodde på Storpotätens framfart. Nej, men skämt och sido. Jag har faktiskt sett om Vilse i Pannkakan och det är ju klart att det är något helt annat nu. Ett intelligent och kreativt barnprogram men nog var det både dolda politiska budskap och läbbiga karaktärer som kanske inte var helt lämpade för en liten parvel.

    På kurs med Kurt? Visst var det den där han skulle köpa den runda båten? Fantastiskt bra serie! Själv saknar jag mästerverk som Tårtan, Privatdetektiv Kant och Professor Drövels Hemlighet.

  3. Så måste det nog vara, om man som liten parvel kunde digga storpotäten -:)

    Absolut är det den runda båten han är på jakt efter (minns inte om han får tag på den till sist eller ej), men Tårtan, Krall & Kant finns ju i en utmärkt box med många härliga x-ra anekdoter från C-J de Geer, och Drövelboxen har jag också införskaffat – kanske NRK ej velat släppa rättigheterna??

  4. Jo absolut, jag har samtliga i min ägo. Tänkte mer på att titlarna borde finnas där för den stora massan. Det var trots allt högkvalitativ underhållning som fortfarande håller! Skönt initiativ av SVT hursom och förhoppningsvis växer utbudet med tiden 🙂

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.