Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Tomorrow, When the War Began – Trailer

Sju ärrade krigare

Gör som Åsa. Vad har Åsa gjort undrar ni kanske?

Åsa skrev till oss och frågade om vi kunde skriva lite om en trailer som hon hade uppmärksammat, och eftersom vi både är era ödmjuka tjänare och era vässade machetes i filmdjungeln svarade vi såklart ja.

Christopher (som ”hade lite mycket”) sa till mig ”Kan du ta den, Måns?”

Och eftersom vår ordinarie trailer-recensent Alexander verkar ha gått upp i rök så tog jag mig an uppgiften.

Filmen är baserad på en våldsamt populär bok av John Marsden som har sålt hela tre miljoner exemplar i Australien. Vår egen, före detta kommunist, till kulturminister gick i spinn år 2000 och hon drog slutsatsen att den här boken ”var särskilt lämpad att inspirera ungdomar till att älska böcker” så på klassiskt sossemanér bestämde hon att staten borde finansiera en stor upplaga, som sedan gick ut till svenska skolungdomar.

Jag har inte läst boken och kan inte uttala mig om dess kvaliteter men jag kan konstatera att när jag var i den åldern så fick vi verkligen inga böcker som skulle ”inspirera”, trots att Sverige var om möjligt ännu mer sossigt på den tiden. Däremot fick jag, dock inte genom skolan, se en film som hette ”Red Dawn”. Filmen som kom 1984, skrevs och regisserades av ultrafascisten John Milius och var en bedrövlig och våldsförhärligande historia om ett gäng ungdomar som helt orealistiskt bedriver ett framgångsrikt gerillakrig mot ryssen som helt oförklarligt har invaderat Michigan. Jag såg den säkert tio gånger och älskade den. Lika mycket varje gång. Här är trailern till den:

Som ni ser verkar filmerna ha i princip samma handling. Skillnaden är att handlingen är förlagd i Australien istället för Michigan och att det är lite snyggare kameraarbete, lite snyggare skådisar men att det är ännu fånigare repliker. Som trailer betraktat gör väl ”Tomorrow” jobbet. Filmens premiss förklaras tydligt, man får en snabbintroduktion av karaktärerna och en tydlig känsla för filmens ton och look. Min känsla är dock att människorna bakom ”Tomorrow” helt saknar humor och distans, vilket sannolikt även John Milius saknade när han gjorde ”Red Dawn”. Problemet är att den ofrivilliga humorn i ”Red Dawn” som är omöjlig att maskera för en 2000-tals publik antagligen är ännu mer ofrivillig i ”Tomorrow”.

Trots att den har fått riktigt bra kritik har publiken svikit, i alla fall i hemlandet. Kommer det möta samma öde internationellt? Vad tror ni?

12 COMMENTS

 1. @Måns: Jag har inte gått upp i rök! Jag har bara precis som Christopher "lite mycket" just nu, men lovar våra trogna besökare att komma tillbaka så snart som möjligt och då med stor slam och förhoppningvis en trilogi av färska trailerrecensioner!

 2. För övrigt så tycker jag att filmen har en väldigt cool om än en smula överdriven premiss, ska sju personer verkligen ta sig an en hel armé? Jag har heller inte läst boken och har föga vetskap om hur dom går tillväga, men trots en överlägsen kunskap om områdets geografi och terräng så låter det lite "far fetched". Den lockar dock mitt intresse tillräckligt mycket för att jag vill se den. Det är snyggt och trailern har en ganska skön ton. Sen känns väl castingen lite väl "Twilight" för min del, dom är lite för snygga och välansade för att vara mitt uppe i ett krig… men what the hell!

 3. Ett hett tips är nog faktiskt att läsa böckerna innan man uttalar sig, blir lätt en orättvis bedömning om man bara har sett trailern och på så sätt inte vet något mer om storyn. Jag har läst alla böcker i serien och det är väl en hela sju st har jag för mig och de är verkligen grymma. Läste dom för första gången när jag var 13 eller så och blev verkligen hooked. Har faktiskt fortsatt läsa om serien med ett par års mellanrum sedan dess, sällan har jag blivit så påverkad och hooked för en serie böcker.

  Ungdomarna tar definitivt inte en fight mot hela armén, utan satsar på punktattacker. Dom är inriktade på att få ut sina familjer ur fångenskapen och att hålla sig själva vid liv, först och främst. Efter ett tag börjar dom fundera på om dom kan genomföra räder som kommer försvåra för fienden och på den vägen är det. De inriktar sig främst lokalt, och sabbar så mycket dom kan just i deras hemort.

  Har väntat länge på filmen och tyckte trailern var helt okej men tyckte inte karaktärerna presenterades speciellt bra. En viktig del av bokserien är gruppdynamiken och karaktärernas relation till varandra – och vad gruppdynamiken och relationerna får dem att göra.

  Men det ska bli intressant att se filmen när den kommer, har varit mycket tjafs och diskussioner på IMDB om den här filmen.

 4. @Joline. Jag tycker absolut att man ska kunna uttala sig om filmen trots att man inte har läst böckerna. Det är två helt skilda medier och en film måste kunna stå på egna ben och inte kräva att tittaren sitter på en massa förhandskunskaper.

 5. @Joline: Varför läsa böckerna innan man uttalar sig om en trailer till en film? Jag tvivlar inte på att böckerna säkerligen är jättebra eftersom dom har skördat sådan internationell framgång, men huruvida filmen blir lika bra eller inte har ju väldigt lite med böckernas kvalité att göra. Det skrivna ordet och det filmade är två olika former och dom ska kunna tala för sig själva oavsett förlaga. I sju böcker så finns det mycket mer utrymme för karaktärspresentation och dessutom för att bygga upp trovärdigheten i hjältarnas bedrifter, vilket jag har svårt att se att dom kommer att lyckas med på dryga en och en halvtimme.

 6. Aaah, Red Dawn. Filmen som fick en nästan önska att ryssen kom så att man kunde vara lika cool och hård som Patrick Swayze.

  Good times.

 7. Oj då… jag kanske ska hålla koll på vad mina kollegor skriver också, jag copycattade ju nästan rakt av vad Måns skrev. Sorry Måns, men jag har inga egna åsikter så jag måste sno andras 😉

 8. Oj, här gick det snabbt! Man mailar, får svar och sen nästa gång man går in har ni redan gjort jobbet! Man tackar och bugar!

  Precis som Joline är jag grymt fäst vid böckerna just för karaktärerna och därför spänd inför filmen. Kommer jag tycka den är bra? Kommer min kompis som inte läst böckerna att tycka det? Bok till film är ju alltid klurigt.

  Ni som har bättre koll på filmbranschen, hur är oddsen för att den kommer dyka upp här i Sverige? Vilka steg är kvar?

 9. Är det en väldigt populär bokserie så lär den komma till Sverige. Tyvärr känns det som det kommer bli en direkt till Dvd och då kan det ta ett bra tag innan den släpps. Ska se ifall jag kan forska frma nån info åt dig.

 10. @Åsa. UIP som äger de internationella rättigheterna säger att de inte har tagit beslut ännu om eller när de ska släppa filmen på bio. Vi återkommer när vi vet mer!

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".