Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Trailers som luras – Plats 2

Gamer (2009)

Den mastiga och otroligt snygga trailern till Gamer kastade oss rätt in i spelkonsollens sköna värld. Låt gå för att konceptet Virtual Reality kanske inte kändes jättefräscht i slutet på 2000-talet men samtidigt hade storsäljare som Modern Warfare och Battlefield gett krigsspelen och framför allt one person shooters nytt liv och det är klart att Hollywood var tvunget att dra nytta av detta förr eller senare. Tänk dig själv att ha en egen supersoldat att styra från vardagsrummet. En stenhård snubbe som lydde varje vink och utan att tveka sköt huvudet i bitar på din värsta fiende, gärna i slow-motion.

Redan i trailern kändes bildspråket bekant och visst var det duon bakom Crank-filmerna som låg bakom. Med snyggt, detaljerat och överdrivet ultravåld satte man tonen direkt och på tal om ton förresten, Marilyn Mansons tunga cover av Eurythmics popdänga ”Sweet Dreams” fick smakfullt ackompanjera denna dystra mörka framtid där rika människor utvecklat det nya spelsystem där du är spelaren och Gerard Butler bara har tre liv kvar. I trailern brände man på ordentligt med grymma rasteriserade actionsekvenser i en urban stadsdjungel, smattrande automatvapen och explosioner. Vi förstod också att favoriten Dexter (Michael C. Hall) spelade någon form av ond programledare i espandrillos som ville ta död på Butler i direktsändning. Samtidigt är ju ett av Gerard Butlers signum att han alltid står när alla andra faller och lätt skulle gå bananas i sin kamp för överlevnad.

Industrimetal, två hårda namn som skall göra upp i en virtuell värld full av marinsoldater med oändlig ammunition. That’s Awesome with a capital A!  Tyvärr missade man vissa vitala detaljer i processen, underhållningsvärdet och manus. Så, vad gör man då när regin haltar och man inte har någon hållbar story att köra en film i mål på? Jo, man tar till gamla beprövade metoder. Visa mycket naket och skruva upp nivån på våldet rejält, det gillar kidsen och hade man ändå hållit sig till en ren actionrökare så hade konceptet också mycket väl kunnat fungera men nu blev filmen bara en enda stor röra. Bland alla nakna rattar och omotiverade sexscener som följdes upp av ytterligare ett par headshots i ultrarapid försökte man att förmedla något slags moraliskt budskap. Behöver jag säga att det kändes helt fel? . Estetiskt var trailern i världsklass. Alla udda vinklar, närbilder, flimrande sekvenser och frätta färger kändes hur klockrena som helst och med Mansons ilsket pumpande soundtrack så förde den tankarna till en svindyr musikvideo. Tyvärr blev det inte riktigt lika kul i en fullängdare där nämnda foto och klippteknik mest resulterade i huvudvärk och irritation. Att Gerard Butler sedan drog sitt strå till stacken och höll sin del av avtalet genom att viska fram hotfulla meningar genom skäggväxten och springa omkring med köttslamsor i ansiktet och med vapnet ständigt i högsta hugg hjälpte tyvärr inte då Gamer i sin helhet sög så hårt att jag bara önskade att ”Game Over” skulle dyka upp på duken och förkunna att lidandet äntligen var över.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."