Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Trailers som luras – Plats 3

Clash of the Titans (2010)

1 minut och nio sekunder. Mer än så behövde man inte för att sälja in det bedrägliga sandaljippot Clash of the Titans som högoktanig kvalitetsaction. Trailern fullkomligt osade biosuccé med sina episka slag mot jätteskorpioner, ormar, medusor och annat sattyg från den grekiska mytologin. Man välte statyer och glidtacklade fiender, allt medan de monotona elgitarrerna malde på i bakgrunden.

Det är klart att man blev sugen på att se filmen. Hur kunde man inte vilja se denna saga, detta äventyr och häftiga bioupplevelse? Det fanns givetvis några obstinata tråkmånsar som hävdade att ”filmen inte alls kommer att rocka särskilt fett”, som det hette då. Glädjedödare finns det alltid och det är klart att man ignorerade dessa belackare. Den 14 april var det äntligen dags. Spänd av förväntan gick man till biografen för att få sitt lystmäte mättat och fullkomligt få frossa i tunga strider och minnesvärda citat. Jo tjenare.

Om trailern behövde 1 minut och nio sekunder för att sälja in filmen som the shit så behövde träbocken Sam Worthington ungefär lika lång tid på sig för att förstöra densamma. Visst, han var väl trist redan i Avatar men då fanns det annat och andra som backade upp filmen. Här blev han tilldelad huvudrollen som Perseus och det gav honom mer tid i rampljuset och fler repliker. Clash of the Titans hade visserligen en stjärnspäckad rollista med Liam Neeson, Ralph Fiennes m.fl. Problemet var bara att de var gudar och att vara gud i den här filmen innebar att man mest hängde uppe på Olympen och trätte gammalt infekterat familjedrama. Ett faktum som gjorde att vi tvingades stå ut med Sam ”G’day mate” Worthington i ohälsosamt många scener. När han dessutom försökte varva svärdsdueller med torr humor blev det bara för mycket och man längtade bort. Bort från sanddyner, bort från sandaler, bort från biografen. Faktum är att de enda som i alla fall lyckades underhålla någorlunda var monstren trots att även de funkade bättre i trailern. De var inte särskilt välanimerade och den konverterade 3D-tekniken hade stora brister. Rörelsemönstret hos de skräckinjagande skorpionerna låg väl dessutom ungefär i paritet med en stridsvagn 103 och de animerade drakarna som enligt uppgift skulle flyga ut ur duken tack vare den här nya grymma 3D-tekniken liknade mest de där taskigt målade gummimonstren som mina föräldrar köpte med sig från någon obskyr marknad och hängde upp i sina vettskrämda barns rum.

Skall man dessutom ta i beaktande att Clash of the Titans var en remake av en hyggligt underhållande film från det glada 80-talet med Laurence Olivier i rollen som Perseus så blir det givetvis rätt tydligt att det här inte var någon vidare idé av regissören Louis Leterrier men trailern höll trots allt absolut världsklass och Clash of the Titans landar därmed på en hedersam bronsplats bland trailers som luras.

 

2 COMMENTS

  1. Ja men det är klart att det var! Där blev det för många personer att hålla reda på 😉 
    Tack för rättningen! 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."