Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Trailers som luras – Plats 4

2012 (2009)

Jorden kommer att gå under i år. Både Mayaindianerna och Roland Emmerich har spått och förkunnat att så är fallet och då får vi helt enkelt tro på det. Teorierna är oändliga och vissa är faktiskt rätt rimliga, ändå valde Emmerich att gå på alternativet som bygger på att solstormar bombarderar vårt jordklot, vilket resulterar i en överhettad planet, vilket i sin tur orsakar massiva geologiska störningar. Men detta gäller bara om du bor i Amerika såklart.

I trailern till 2012 försöker Emmerich i vanlig ordning att lura oss. Och han gör det på samma sätt som alltid. Katastrofen är förestående men livet i Kalifornien går sin gilla gång. Som vanligt finns det en enda person i hela världen som fattar vad som är på väg att hända men ingen tror honom och snart är CGI-porren i full gång. Vi får se saker gå sönder, sprängas, dränkas och välta. Historiska byggnader som jämnas med marken. Målningarna i det sixtinska kapellet som långsamt spricker och i bakgrunden dunkar man på med domedagskörer, stråkar och pukor som om det inte fanns någon morgondag, vilket det i och för sig inte skulle göra just den här gången.

Trots att man vid det här laget vet exakt hur Roland Emmerich jobbar så var peppen inför 2012 ginourmous världen över och filmen spelade in snuskigt mycket pengar men kritikerna var inte nådiga. Varken sofflockspöbeln eller media var särskilt nöjda med det färdiga resultatet, för att uttrycka sig milt. Vi gick helt enkelt i fällan än en gång och återigen stod vi där med lång näsa och undrade hur fan det kunde hända igen. Hade vi inte lärt oss något av Godzilla, The Day After Tomorrow och 10 000 BC?

Han är skicklig på att dupera, den tyskfödde regissören. Han ger oss allt vi önskar i form av stämningsfyllda trailers med extra allt bara för att i den färdiga produkten strunta fullständigt i fakta, relevans och rimlighet. Precis som i tidigare verk finns det i 2012 en vardagshjälte, någon som egentligen inte har någon som helst expertis inom området men ändå lyckas rädda världen till slut. Varje actionfilm sedan 80-talet har dem. De där scenerna där man hoppar med en buss över en trasig bro, ett flygplan som lyckas ”fly” från en explosion. Den där killen som ramlar ner för ett stup men mirakulöst klarar sig, vilket illustreras av en hand som plötsligt dyker upp och klamrar sig fast i klippan. Felkalkylen som gör att det som redan var tokstressigt nu blir panik. De finns givetvis i 2012 och för att verkligen göra den totala klichéupplevelsen komplett så trycker man också in samtliga självskrivna schablonfigurer för valfri katastroffilm i härvan. Du hittar de heroiska barnen som handlar mer trovärdigt än den samlade vuxna forskarensemblen. En helig man med mer än en skruv lös, ett frånskilt par som ”tack vare” den annalkande faran mirakulöst hittar tillbaka till kärleken och hand i hand går ut för att möta ödet, den onda rika killen som får en uppenbarelse och givetvis det lyckliga Hollywoodslutet där ingen gråter över alla de liv som faktiskt släcktes.

Emmerich skall nu göra en uppföljare till Independence Day och oddsen säger att historien kommer att upprepas. Det kommer att släppas en galet grym trailer med utomjordingar, coola farkoster, raserade byggnader och jättestora explosioner. Vi dreglar och prickar med skakig hand för premiärdatumet i kalendern. Vi väntar i ett halvår. Filmen visar sig vara fullständigt usel och i vår ilska registrerar vi ett konto på IMDb och skriver en arg kommentar här http://www.imdb.com/name/nm0000386/board/thread/178531797

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."