Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Trailers som luras – Plats 5

The Last Airbender (2010)

Ni som har haft förmånen att se den animerade serien Avatar: The Last Airbender vet att det var en upplevelse man inte skojade bort i första taget. Ett krig mellan de fyra elementen, där den onda elden försökte erövra de betydligt snällare nationerna vatten, jord och luft. Tårögda av både glädje och sorg bjöds vi på massor av uråldrig magi och små söta animeinspirerade figurer med glada ansikten. Serien visades på Nickelodeon men var väl egentligen kanske lite för ”mogen” för att hamna på en barnkanal. Avatar: The Last Airbender var ett filosofiskt, spirituellt och känslofyllt äventyr för alla åldrar och kulturer. De drygt 60 avsnitten sändes under tre säsonger och det är klart att det blev succé. Man hann också med att plocka hem en välförtjänt Emmystatyett innan man var klar.

En annan detalj som gjorde Avatar: The Last Airbender till en av de bästa animerade serierna genom tiderna var att nästan varje avsnitt avslutades med en tung boss-fight och en rejäl cliffhanger som gjorde att man var mer eller mindre tvungen att fortsätta följa Aang och hans vänner i deras kamp mot det onda. Dessutom var serien oerhört välskriven och karaktärerna växte fram mer och mer för varje avsnitt som gick. Började man väl titta så var man fast, så enkelt var det.

2010 pissade ”Mr. one hit wonder”, M. Night Shyamalan på allt det som gjorde serien framgångsrik i och med den svindyra filmatiseringen, The Last Airbender. Öppningsveckan var en fullständig katastrof och filmen fick ta emot en orkan av negativ kritik och mängder av hatbrev skickades till inblandade. Hur kunde det bli så fel? Trailern var ju så lovande och det mesta från serien fanns väl där, eller gjorde det inte det?

Nej, det gjorde ju inte det. För det första, och också en av de största anledningarna till allt hat, så lös de asiatiska skådespelarna med sin frånvaro. Inte hela världen tänker säkert vissa men med tanke på att Aang, Sokka och Katara faktiskt var kinesiska karaktärer, möjligen med lätt inuitiska drag så förväntade man sig också att få se animeinspirerade karaktärer även i filmen, inte ungdomar från Texas. Visst, serien är skapad av amerikaner men likt förbannat var karaktärerna asiatiska och då ville vi se asiater och inget annat. Man kan ju tycka att teamet borde kunnat hitta några passande kandidater i ett land med dryga miljarden invånare men tydligen var det inte aktuellt och förödelsen var därmed ett faktum. Trots sin indiska bakgrund så blev Shyamalan helt plötsligt kallad rasist, förrädare, skitstövel och annat otrevligt. Så här med facit i hand skall väl i och för sig dessa personer som inte ens blev castade vara rätt lyckliga över att de faktiskt slapp göra sig till allmänt åtlöje i denna genomusla produktion. Eller som en känd amerikansk kritiker skrev, ”The actors who didn’t get to be in The Last Airbender are like the passengers who arrived too late to catch the final flight of the Hindenburg.”

De som faktiskt fick vara med levererade i sin tur ett skådespeleri som inte ens hade platsat under roliga timmen i grundskolan. Det fanns ingen som helst inlevelse, ingen charm eller humor kvar. Vitala ingredienser som gjorde serien till den succé den blev och kvar var en uppvisning i dyra misslyckade specialeffekter. Och vad var det egentligen med den där fjantiga Tae Kwan Do-dansen som Aang var tvungen att göra varje gång han skulle fajtas? Eller fajtas och fajtas förresten. Det blev inte så mycket med det heller om man skall vara ärlig. Det var mest en massa bullet time och datorrenderade fiender som föll omkull likt dominobrickor.

"Säg det inte till någon men trailern till The Last Airbender luras"

Produktionstekniskt så lyckades Shyamalan leverera den sämsta 3D-upplevelsen någonsin. Tydligen var det från början en 2D-rulle som sedan fick ett tredimensionellt filter vilket resulterade i en mörk grumlig sörja, helt utan djup. Effekterna var inte heller synkade med filmen vilket t.ex. gjorde att eldsflammor, adderade i efterhand inte ens såg ut att brännas. Det finns en scen där en glob av vatten spricker och borde i rimlighetens namn även stänka ner alla som står någon meter ifrån men nej, inte en själ blir det minsta blöt. Filmen var full av sådana här amatörmässiga tekniska misstag och eftersom man dessutom filmade hela skiten i Philadelphia undrar ju vän av ordning var man egentligen gjorde av de 150 miljoner dollar filmen kostade att göra.

Det är lätt att luras av trailern som är både färgstark, actionfylld och majestätisk med vackra panoramabilder och exotiska miljöer, lömskt ackompanjerad av en mörk, förtrollande berättarröst. Här ser man ingenting av den stolpiga dialogen som nästan får dig att tro att ungarna blivit hjärntvättade, ingenting av Shyamalans hybris när han försöker trycka ner långa meningslösa tal i halsen på dig, ingenting av det långsamma tempot som får 94 minuter att kännas som en evighet eller den blixtrande huvudvärk den fejkade 3D-tekniken slutligen resulterar i.

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."