Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Trailers som luras – Plats 6

Terminator Salvation (2009)

Det är framtid. Det är man mot maskin. Kaos och förintelse råder och moder Jord mår riktigt dåligt. Det var just det här Arnold Schwarzenegger försökte förhindra men så här med facit i hand kan man lugnt säga att han misslyckades kraftigt med sitt ädla uppsåt. Gigantiska krigsrobotar trampar ner allt i sin väg och krutröken ligger tät när domedagsvapen avfyras i en takt som om det vore fjärde juli varje dag. Mänsklighetens vara eller icke vara vilar på en skör tråd och i fokus står två viskande machomän i kevlar.

Den utskällde regissören McG tog sig vatten över huvudet när han fick för sig att köra en fjärde vända av denna franchise och den här gången utan någon Arnold. Nu kan man inte skylla allt på frånvaron av det österrikiska muskelberget men självklart saknas han. Christian Bale och Sam Worthington försöker vara så hårda de bara kan och stenansiktena de lyckas upprätthålla filmen igenom kan man inte klaga på men att de skulle lyckas överglänsa eller ens vara i närheten av att ersätta Arnold finns ju inte på kartan. Man bryr sig inte nämnvärt om deras öde och när John Connor (Bale) blir jagad av en robot för 304:e gången så orkar jag helt enkelt inte mer. Han är tamejfan jagad av robotar hela filmen igenom. Är det inte en stor Transformersliknande skapelse så är det en motorcykelrobot och är det inte en motorcykelrobot så är det något ilsket flygande föremål. Robotarna förresten. De har helt förändrats från de två första filmerna. Här är känslan mer att kliva rätt in i Toys ’R Us nattetid för att upptäcka att alla leksakerna plötsligt fått liv. Borta är det grå metalliska, dystopiska och onda och där man tidigare tänkte kvalitet före kvantitet och skickade en ensam krigsmaskin med raffinerade metoder för att göra jobbet så öser man nu på med allt man har. Det är väl förvisso en rimlig utveckling men det faller inte särskilt väl ut eftersom Terminator Salvation inte har någon finess, ingen spänning eller någon karaktärsutveckling att tala om. Nu tänker säkert många ”Men vadå karaktärsutveckling? Det är Sci-Fi för tusan!” Då vill jag uppmana till en återblick för det var just det som tidigare filmer lyckades med. Man fick följa huvudpersonerna, människor och robotar och under tiden tvingades man välja. Det goda eller det onda? Personligen tycker jag att Robert Patrick var helt magisk som shape shiftande mördarrobot. I Terminator Salvation finns ingen sådan karaktär. Skall man vara riktigt hård så är hela filmen egentligen bara en enda stor utdragen slutstrid och när McG dessutom envisas med att trycka in varenda filmkliché som finns att uppbringa och oblygt återanvänder mängder av scener från tidigare filmer i serien och andra succéer i genren blir man bara trött.

Som actionrulle är Terminator Salvation ytterst slätstruken och som Terminator-film är den katastrofal.

2 COMMENTS

  1. En fråga. Jag har läst alla inlägg i den här ”trailer som luras”-serien nu och det är sällan du förklarar varför film-trailern luras. Ska det vara underförstått att trailern var helt fenomenal till filmerna, men att filmen sedan sög? 

    Om detta är den universella tesen för alla trailers hade det varit mer intressant att gå igenom vad som är lyckat i trailern snarare än att såga filmen. Nu blir det mer som en vanlig recension av en dålig film… Trailern nämns inte ens…

  2. Jag förstår hur du menar men trailern beskrivs snarare i själva texten. Först en kort inledning som påvisar något tydligt ur trailern. I detta fallet robotarna och de viskande männen. Efter det följer själva trailern som sedan följs upp av en summering om varför trailern rockade men filmen sög. I denna textmassa försöker jag att återkoppla till saker som var med i trailern.

    Jag skulle givetvis kunnat lägga upp det på ett annorlunda sätt genom att i varje inlägg skriva att ”det här är en grym trailer” men efter första inlägget är det väl mer eller mindre underförstått och jag kan istället ägna platsen åt en mer levande bild. Det känns lite roligare än att skriva:

    ”2009 släpptes trailern till Terminator Salvation. Som ni ser var den riktigt tung med robotar, krig och grejer men tyvärr visade sig filmen vara en uppvisning i klyschor och plagiat etc…”

    Men det är klart, har man inte följt serien så kan det ju vara lite otydligt. Jag tackar för kritiken och lägger till ett par rader som förtydligar det faktum att syftet är att beskriva en dålig film med en grym trailer.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."