Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Trailers som luras – Plats 7

Jumper (2008)

Ok, Hayden Christensens skådespelarkarriär gör inte någon Hollywood-konkurrent grön av avund direkt men trailern till Jumper kändes ändå både originell och rätt häftig. Dessutom var Samuel L. Jackson med och han brukar i alla fall kunna bränna av ett par kul monologer om situationen nu skulle behöva räddas upp.

David Rice (Christensen) kan teleportera sig vart han vill, när han vill bara genom att hoppa. Hur? Det får vi aldrig veta. Men varför då? Nope, det får vi heller inte veta. Det funkar och det är tydligen det enda vi behöver fokusera på. Men visst, säg att vi ändå köper konceptet rakt av, fatta möjligheterna som ges med denna egenskap! Förutom att man givetvis kunde vara superhjälte och rädda både folk och utrotningshotade djur världen över så kunde man även lösa en hel del vardagsproblem. Slut på trånga charterflyg med dreglande och skrikande medpassagerare. Slut på kollektivtrafikhysteri på morgonen. Där någon, trots att klockan inte ens är åtta på morgonen ändå lyckas med konststycket att redan lukta svett. Slut på kvällsångesten när man ligger hemma och precis skall se en bra film som man sett fram emot i flera veckor men upptäcker att man inte har något gott hemma. Bara att hoppa iväg och voila! Saken är biff. Så vad gör då Rice med sin nyupptäckta förmåga? Jo, föga överraskande gör han något så trist och förväntat som att råna banker och stalka tjejer. Snart upptäcker han dock att det inte bara är han som har gåvan och träffar likasinnade men det är inte hela storyn för självklart är det heller inte tillåtet att hoppa omkring hur som helst. Samuel L. Jackson har kritvitt hår och han blir skitsur när kidsen hoppar runt bland sevärdheter världen över. Han är en paladin från tidernas begynnelse och har ett enda uppdrag, döda alla som hoppar och till sin hjälp har han ett jättestort bilbatteri och silverfärgade startkablar från framtiden.

Det är svårt att få något grepp över filmen när man ena sekunden är på Cheopspyramiden och nästa i Tjetjenien. Dessutom är David Rice en riktig snorunge som ingen människa kan tycka om. Han sitter i en lägenhet full med motorcyklar, vattenskotrar och andra lyxprylar han har stulit men aldrig kommer att använda och orkar inte ens sträcka sig efter fjärrkontrollen, istället teleporterar han sig en halv meter åt höger. På TV ser man offren från Katrina och rösten säger ”endast ett mirakel kan rädda dem nu”.  Där och då tänker i alla fall jag att nu kanske spolingen tänker använda sin kraft till något gott, varför skulle man annars visa inslaget? Men nej, istället hoppar han till en pub i London och ligger med en blond sak. Han porträtteras som en hyvens grabb men han stjäl ju, och nej, det spelar ingen roll att han lämnar en lapp i bankvalvet om att han skall betala tillbaka, whenever… Han gör absolut ingenting vettigt med sina superkrafter och han är totalt humorbefriad. Jag har noll sympatier för den här killen och det enda jag tänker är, hoppa åt helvete Hayden!

Det trista är att man hade kunnat göra hur mycket som helst med den här filmen. Potentialen fanns där verkligen men istället för att förklara saker för oss tittare tog man den enkla vägen genom att bara hoppa runt när något var oklart och för att slippa berätta hur David blev som han blev, tryckte man fast-forward och 8 år hade plötsligt gått. ”Äh, vi fortsätter härifrån. De märker säkert inget…”

Inte nog med att Jumper är en usel film, Galenskaparna var dessutom långt före med idén.

 

 

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."