Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Trailers som luras – Plats 8

Mission to Mars (2000)

När den erfarne regissören Brian De Palma, med storfilmer som Scarface, De Omutbara och Carlito’s Way bakom sig plötsligt skulle ge sig in Sci-Fi-sfären kraschlandande man hårt och brutalt. Man brukar säga ”sikta mot stjärnorna och du når trädtopparna”. Här siktade man på Mars men landade i komposthögen för trots namn som Gary Sinise, Tim Robbins och Don Cheadle på rollistan blev det här så urbota dumt och trist att filmen faktiskt var med och tävlade om årets sämsta film.

Så vad var det då som gick så snett?

För det första skulle fyra manusförfattare, Lowell Cannon, Jim Thomas, John Thomas, och Graham Yost slå sina kloka huvuden ihop och skriva en intressant story som engagerade och berörde, det gick sådär. Varenda replik och liten twist var stulen från andra filmer och inte nog med det, man envisades med att hela tiden förklara allting för sin publik. Varenda människa som gått ut grundskolan vet förhoppningsvis att vår atmosfär består av syre och kväve. Framför allt får man väl förutsätta att besättningen ombord, alla forskare, faktiskt har koll på en sådan elementär kunskap. Trots detta förklarar man alltså ständigt grundläggande fakta för varandra och till slut känns det som om man sitter och gäspar på en fysiklektion och det är faktiskt nästan så att jag förväntar mig att Margareta (min gamla lärare) skall dyka upp i rutan, iklädd grön polotröja och hånle med sina nikotingula tänder. ”Jaså du Lindman, du tycker att elektroner är så ointressant att du hellre läser Guns & Ammo på min lektion?”

Dialogen är överlag både träig och skitnödig och filmen igenom utgår man ifrån att alla är idioter, utan förmåga att tänka själv. Vi blir ledda genom hela filmen och redan från första bildrutan får vi höra huvudpersonerna presentera sig själva för varandra. Detta trots att de väl spenderat varje vaken minut på NASA Space Center och genomgått år av gemensam träning innan sin avresa till Mars. Vem har familjemedlemmar som har dött, vem är gift, bilen går bra? Återigen, vi är idioter.

Visuellt är Mission to Mars, precis som i trailern stundtals riktig snygg och imponerande och den röda planeten är verkligen röd. Det är mäktiga stormar och häftiga sekvenser med påkostade farkoster och teknisk utrustning men det finns ingen nerv, ingen riktig känsla av att det här är ett farligt uppdrag, det hela är linjärt och långtråkigt. När det sedan är dags för den stora finalen och hemligheten om Jorden skall avslöjas förklaras även den ingående av en röst, trots att det hela är solklart och än en gång får man sitta där och känna sig djupt förolämpad.

Den stora intergalaktiska dammsugaren var sugen på astronaut

Om Mission to Mars ändå lärde oss någonting så var det väl att De Palma endast levererar när han kämpar mot sina egna demoner och problem och det är tydligt att när han får leka fritt med sina våldsamma karaktärer och dödliga intriger så är han bland de främsta i världen. Den riktiga De Palma skulle ha låtit alla i besättningen utom en dö på den där planeten och sedan skulle han ägnat resten av filmen till att studera en maktlös individ och hans psykologiska förändring. Ingen kommunikation med omvärlden, inga gröna skärmar, ingenting annat än en ensam människa i en hotfull miljö fylld av tomhet. Kanske skulle han slukas av ett svart hål ackompanjerad av Ennio Morricones mäktiga filmmusik.

The end.

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."