Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Trovärdighet

Inom skådespeleri är få saker viktigare än trovärdighet. För det handlar ju om att luras. Det handlar om att låtsas vara någon annan. Att tolka och gestalta en karaktär och en text som någon annan har skrivit. Att förverkliga en regissörs visioner.

Vi tror på Mickey Rourke när han gestaltar en gammal avdankad brottare i ”The Wrestler” kanske för att vi kan läsa in mycket av hans eget liv och han egna personliga tillkortakommanden i den karaktären. Det är ett sätt att göra det på. Men vi tror även på Sean Penn i  ”Milk” när han porträtterar en homosexuell politiker från 70-talets San Franscisco trots att Sean Penn sannolikt är en av de mest heterosexuella skådespelare som vandrar på denna jord. Lika så tror vi på Frank Langella när han gör Richard Nixon i ”Frost/Nixon” trots att han inte liknar den gamla skurken till president överhuvudtaget. Varför gör vi det? Vad är det de har som andra skådespelare saknar?

Det som exempelvis Jakob Eklund saknar.

Trovärdighet, yrkeskunnande och vass regi är min gissning.

Vem var det som tyckte att det var en bra idé att just Jakob Eklund ska gestalta en svensk supersnut som ska vara hårdare än Dirty Harry? Var det verkligen ingen under processens gång som reagerade och sa ”vänta nu, Jakob Eklund? Är inte han lite väl mycket go gubbe?” Tror vi verkligen på honom när han ska väsa hårda repliker trots att han låter som en gammal avdankad hamnarbetare med livstidsmedlemskap i VPK? Vi förväntas å andra sidan även tror på att Mikael Tornving ska vara hans ännu hårdare chef, så omdömet har väl sviktat mer än en gång under produktionens gång.

Titta på klippet nedan för att få ett smakprov av Jakobs något…ja…onyanserade spel.

3 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".