Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

True crime – Brott lönar sig

true

 

Varför älskar vi att se på dokumentärer om mord och om mördare? Varför älskar jag det?

På senare tid har det släppts väldigt många, väldigt välproducerade, true crime-dokumentärer. Och vi i Sverige slukar allt med hull och hår. Men vad är det med True crime som tilltalar oss så? Är vi bara ute efter att gotta oss i andras misär, eller vill vi kanske lära oss något om den mörka sidan av människans natur? För mig är True crime något som kittlar min fascination för det faktum att Ondska är något som vi föds med och som kan näras till att nå ett ohyggligt mörker.

Är vi unika i Sverige med att sluka True crime, eller är trenden världsomspännande? Vi har ju en lång tradition av att skapa deckare, och det kan vara här som suget kommit efter mer. Jag tror att vi har en så pass trygg vardag att vi vill få in lite mer spänning i våra liv. Nu har SVT en hel True crime-genre där de lägger in en hel del guldkorn, och Netflix släpper också bra material med jämna mellanrum.

Vad tycker ni själva om True crime? Har ni några favoriter som ni vill dela med er av? Här kommer några av min personliga favoriter.

 

Paradise lost-triologin

paradise

Den här dokumentärserien är en av de mest välkända inom genren. När den första filmen släpptes väcktes ett enormt mediapådrag runt fallet med ”West Memphis three”. Med kända namn som Johnny Depp och Eddie Vedder i fronten blev det en hel rörelse att fria de dömda ungdomarna. Det gav gensvar, så 2011, efter lite drygt 18 års fängelsetid, frigavs alla tre. Jag själv träffade en av dem, Damien Echols, när han intervjuades av Fredrik Strage på Kulturhuset i Stockholm. Har ni inte sett denna dokumentär kan jag verkligen rekommendera den. Här ser ni tydligt hur det amerikanska rättssystemet kan vara när det är som allra sämst.

 

Mordutredningen

mordutredningen

På SVT kan man följa en dokumentär i tre delar som kretsar kring ett mord på en 19-årig pojke i Bristol. Vad jag tyckte om med den här serien är att den inte är riktad åt något håll. Den visar polisernas arbete. Punkt. Inför varje avsnitt får vår egen krim-expert Leif GW Persson säga sitt, och han gör även intressanta jämförelser om vårt eget polisväsende.

 

Amanda Knox

amandaknox

Amanda Knox är ett välkänt namn inom True Crime-genren, och nu har Netflix plockat upp henne i en fullängdsdokumentär om fallet som skakade världen från den pittoreska italienska landsbygden. En ung engelsk utbytesstudent mördas brutalt, och tidigt pekade polisen ut Knox som misstänkt till dådet. De bodde tillsammans och Knox var ju en snygg amerikanska, med lite tokig personlighet. Hon måste ju vara skyldig, eller?

Netflix visar den här historien från alla perspektiv. Från Amandas egen version, till polisens, medias och hennes omgivnings. Ordentligt välgjord och intressant, även för de som redan var invigda i fallet.

 

Born to kill?-serien

born

Born to kill? är en serie som tar upp kända fall av seriemördare, med den ingående frågeställningen: Var dessa människor födda till mördare? En aspekt som är svår att förhålla sig till, men som forskare ändå börjar närma sig ett svar på. Det är alltid en vågskål mellan natur (gener) och miljö (uppväxt), och i den här serien tas dessa båda aspekter upp (även om störst fokus läggs på miljö). En otroligt intressant serie, om än lite svår att få tag på då den inte görs längre. Om man vill se den får man antingen importera DVD:erna eller se om man kan hitta den på YouTube.

 

Making a murderer

Making-a-Murderer-Logo-Netflix

Få har väl missat Netflix storsatsning Making a murderer? Den blev så stor i Sverige att advokaterna kom till Stockholm för att uppdatera fansen om fallet. Här får vi följa ett fall med polisen som verkar ha en vendetta mot en lokal ligist, och som hoppade på direkt när en kvinna hittas mördad på hans mark. Jag själv tycker att serien är lite väl riktad, men att den är intressant och snyggt gjord. Fallet är fortfarande levande, och senaste nytt var att en svensk forskare skulle hjälpa till med att bestämma om bevisen blivit manipulerade eller inte. Vi inväntar en fortsättningen med spänning.

 

Mordpodden

mordpodden

Mordpodden är en ordentligt välgjord podcast som tar upp olika mordfall i varje avsnitt. Det som gör den här podden lite extra intressant för oss här hemma är att alla fallen de tar upp är från just Sverige. Vi är med andra ord inte förskonade från Ondska och även om vi inte har en lika utpräglad historia av seriemördare, så är fallen de tar upp viktiga att höra om. Podden finns på RadioPlay och är nu inne på sin andra säsong.

 

One of your own

hindley

Om man pratar om natur och miljö-aspekten som det som utpräglar de mest omfattande seriemördarna, så passar Myra Hindley inte in i någon av aspekterna. Hon har inga (kända) våldsamma eller utnyttjande släktdrag, och hon har växt upp i en kärleksfull familj. Vad var det då som fick henne in på mordets bana och att figurera kring fem brutala barnamord? I boken One of your own får man följa hennes liv både innan och efter Ian Brady (den man som pekas ut som den utlösande faktorn för Hindleys mordiska sinne). Den stora frågan är om hon någonsin ens brutit mot lagen om det inte varit för honom. Det kommer vi ju aldrig att få svar på, och minst fem barn fick sätta livet till för att dessa två träffades. Jag själv ställer mig tvivlande till att hon någonsin var psykiskt frisk, för man kan inte se det hon sett och göra det hon gjort om man ens hade ett uns av samvete.

Ett stycke ur boken har etsat sig fast i mitt minne. Det är när Hindley berättar om hur hon såg på när Brady gick hand i hand med en liten pojke ut på heden, och hon såg efter den oskyldiga lilla pojken och visste vilket öde som väntade honom. Hennes ord, som alltid kommer fram när jag ser mina egna barn gå iväg hand i hand med en vuxen som de litar på. Jag glömmer de aldrig.

Like lambs to the slaughter..  

 

 

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.