Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-klubben: Äkta Människor, säsong 2 avsnitt 10

äkta

Nu har sista avsnittet av Äkta Människor säsong 2 sänts, och som vanligt är det FET SPOILERVARNING när vi diskuterar det i TV-klubben.

INGRID: Efter att ha sett säsongsavslutningen av Äkta Människor fick jag lite hejda impulsen att ringa kollegorna Panov och Eklöw för att göra som Fred och Carrie i Portlandia när de inser att de sett sista avsnittet av Battlestar Galactica, får panik och söker upp skaparen Ron D Moore för att tvinga honom att skriva fler avsnitt. Nu var det ju inte den riktige Ron D Moore de kontaktade, utan en pensionärs-namne i Portland, och Panov och Eklöw har ju inte skrivit manus till Äkta Människor, utan regisserat…. Men ändå, ni fattar vart jag vill komma! Det var ju en redig cliffhanger de lämnade oss med!

Eduardo undrade i förra veckans TV-klubb om alla trådar verkligen skulle kunna knytas ihop i detta avsnitt, och det kan vi ju konstatera nu att de inte gjorde. På något sätt blev det ju ett slags avslut, när det i rättegången – som för övrigt var fantastisk – konstaterades att Mimmi och Florentine ska erkännas samma juridiska rättigheter som människor. Det är ju ändå på något sätt det som hela serien har handlat om – vad som egentligen definierar en människa, och hur människolika robotar måste vara för att anses ha samma värde. Men samtidigt lämnades vi med en hel frigjord hubot-arme under ledning av Bea, en klon av Jonas som kanske, kanske inte innehåller den verklige Jonas hela medvetande (för jag fattade i alla fall inte om överföringen funkade eller inte?), ett återförenat radarpar i Lennart (fast nu i hubot-version) och Odi. Bland annat. Det är ju härligt att det finns tydliga trådar att plocka upp till en nästa säsong, men samtidigt är det ju inte ens klart om det blir en säsong 3. Lite frustrerande ändå, tycker jag.

EMBLA: Det är precis samma känsla jag sitter med. Funderar på att skriva till manusförfattaren, säga att jag är döende och tvinga honom säga hur han tänkt att det går. Ändå tycker jag avslutet är så jäkla snyggt, både avslutande men ändå så mycket början till någon slags apokalyps!

Jag blev berörd vid så många tillfällen att jag var helt slut efteråt. När Mimmis brorsa kommer till rättegången tjöt jag till och med. Inte så lite heller. Så jäkla bra spelat, av alla! Åklagarsidan Magnus och Petra gör en så äckliga roller att jag på riktigt blev förbannad – små dryga miner, svårt att hålla tillbaka sin skadeglädje (som när han har faderskapstestet) – här är det verkligen känslan av att det är ont mot gott som ska göra upp! Så smart också att dela ut en glass och sen en örfil när man först blir glad (för yay! de blir betraktade som individer) och sen tas man ner på jorden i och med att man som individ också kan straffas. Tycker att Florentines kommentar ”är det såhär det känns att vara människa” liksom satte sig i magen. För hur eftersträvansvärt är det? Gillar att de vågade bli så existentiella också i och med diskussionen kring vad en människa egentligen ÄR.

INGRID: Ja, rättegången var verkligen skickligt gjord, på så många och oväntade plan. Och jag kan inte riktigt förklara varför, men fan vad jag gillar Inger Engman! Det är något som är så skönt med henne, hon är cool och samtidigt en riktigt jordnära mamma, en riktigt bra medelålders kvinno-karaktär helt enkelt. Och lätt den advokat jag hade velat ha om jag behövde en nån gång.

Men, om jag ska fortsätta mitt lite jobbiga ifrågasättande… Okej att faderskapstestet avslöjades, men visst var det ändå Paulas vilja att Florentine skulle ta hand om barnet? Det borde hon väl ha kunnat trycka på nu igen, även om det så klart hade fått prövas juridiskt, men det verkade lite lättvindigt att hon bara skulle komma och ta tillbaka barnet. Och utan att någon ifrågasatte hennes lämplighet som vårdnadshavare. Jaja, vem vet vad som händer nästa eventuella säsong.

EDUARDO: Ja alltså som jag sa – alla dessa trådar i förra avsnittet som lämnade obesvarade. Det är på gott och ont. Jag menar med den otroliga framgång som serien haft här och utomlands och alla trådar som är olösta så MÅSTE det nu komma en säsong 3. Allt annat vore vansinnigt och ni låter ju som att ni tror det kommer mer med? Just ja innan jag glömmer bort – en av de oväntade sakerna var ju att se Lamine Dieng i en liten roll som Florentines barns riktiga pappa, väldigt kärt återseende och kände direkt att man saknat honom sedan typ… Vägen Ut?

Nåväl! Tillbaka till avsnittet. Jävlar vad spännande det var och jag gillar den etiska delen som blivit en allt starkare del mot slutet och hur juridiken testar Hubotproblematiken och går tillbaka till typ Aristoteles med att definera vad människan är. Det stannar givetvis på ett väldigt tidigt stadium men det är alltid intressant!

Hade mer än gärna sett fler vändor i rättssalen det känns som om det finns otroligt mycket mer att hämta där. Det känns som rätt fokus för serien och att det aldrig råder någon riktigt stagnation – serien flyter på bra nu. Synd att det redan är slut. Hub Battle Land skulle väl vara det då som känns lite slött – det började kännas lite väl frånkopplat att Rick springer runt med sin lilla Che Guevara-guerilla där, det började tappa i relevans gentemot resten av serien helt enkelt. Sen så kan jag inte släppa det att Äkta Ungdom känns lite väl pajiga men det är svårt att få ungdomar att verka genuina kanske? Jag störde mig på hängslena bara. Slutligen så ser man tillbaka på Äkta-serien så har vi ju mött otroligt mycket olika karaktärer genom dom här två serierna. Är det någon som ni saknar extra mycket? Någon som borde kastat in handsken lite tidigare?

EMBLA: Jag tänker först på Ingrids huvudbry – är det inte lite så att det är skitsamma vad hon tänker? Att man inte får köpa barn hur man vill? Och nu verkar hon ju ren och allt så då kanske mamma-genen kickar in. Det är det enda jag kan tänka.

Spännande fråga Eduardo. Hade du undrat om jag ville ta kål på någon i förra säsongen hade svaret tveklöst blivit skogsgänget – det var bra segt. Men nu tycker jag alla fyller sin funktion och det är liksom inte någon gång jag får kli i benen när någon särskilt tråd tas upp. Däremot kommer jag sakna familjen Engman, precis som Ingrid är jag galen i Inger. Jag skulle gärna sett mer av Magnus också – domstolsscener som är av den här kalibern får gärna dra ut på tiden! Jag hoppas på en tredje säsong även om ingen vet hur det blir med den saken än.

INGRID: Som du säger Eduardo så har Rick och hans krig tappat lite i relevans senaste avsnitten. Den tråden har inte fått blomma ut tillräckligt helt enkelt. Men jag älskar ju Rick och skulle absolut inte vilja vara utan den karaktären. Och nu i sista avsnittet tog det ju fart, så kom igen nu Svt, ge oss en till säsong! Fippla inte bort det här!

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.