Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-klubben: Äkta Människor, säsong 2 avsnitt 2

äkta

Ingrid: Avsnitt två börjar med att familjen Engman plötsligt får en hubot hemlevererad. När de öppnar lådan blir det en chockerande överraskning när det visar sig vara en klon av morfar Engman, som han lät beställa medan han fortfarande levde. Utan att säga något till resten av familjen. Inte konstigt att Inger tvekar inför om de verkligen ska starta igång huboten eller inte. Bea fortsätter jakten på koden som ska göra maskinen till människa, och i jakten på klonen av David Eischers klon letar hon upp hans mamma, och nästlar sig i hennes lägenhet med hjälp av hennes hushållshubot. När Bea frågar Clotilde hur många hubotar det finns i lägenheten svarar Clotilde tre – men vem är den tredje? Är det David?  Allt tyder ju på detta, men ännu har vi inte sett honom.

Matilda får en ny kollega, Betty, som först låtsas vara en hubot – men som sedan visar sig vara en så kallad transhumanist, som helt enkelt likställer människor och hubotar. Och gillar hur de ser ut också antar jag? Som ett fult spratt lurar de Tobbe att Betty är en hubot, för att se om han börjar flörta… Stackars Tobbe, att de jävlas med honom, men systern ber om ursäkt och de försonas igen. Jag fattar inte riktigt varför hon gjorde det från början heller, hon verkar ju schysst, men kanske har hon någon liten förhoppning att han ska falla för någon som inte är en hubot på riktigt? Även fast hon säger att hon accepterar hans läggning.

Jonas har gjort en klon av sig själv och jobbar nu på att kunna överföra hela sin person till klonen, eftersom hans utseende är så förstört efter brandattentatet. Något ännu mer avancerat än den klon som morfar Engman har beställt alltså. Silas jobbar med att få igång verksamheten på Hubattleland, och Roger får jobb där. Odi får jobba i receptionen, men han har problem med sitt batteri som laddar ut och han måste vara ikopplad med sladd hela tiden. Silas vill inte starta om honom, eftersom han inte kommer ha några minnen kvar då. Odi säger att det spelar väl ingen roll, han får ju nya minnen, men det är tydligt att det är känsligt för Silas. Är Odi hans enda vän? Jag måste för övrigt säga att Odi är min favorithubot hittills – Alexander Stocks är verkligen fantastisk i rollen! Så jävla rolig ibland. Över huvud taget tycker jag att skådespelarna som spelar hubotarna verkligen gör det bra, det känns aldrig överdrivet eller löjligt.

äkta
Roger börjar jobba på Hubattleland och Odi övar sig på att skrika ”game” med tillräckligt basig röst

Och så har vi sidostoryn med Florentine – huboten som gör allt hon kan för att leva som en människa – och Douglas. De träffas igen, nu med Douglas pappa – som visar sig vara ägaren till advokatbyrån där Inger Engman jobbar! Det kommer uppenbarligen få betydelse. Dessutom slutar hela avsnittet med att Douglas upptäcker att Florentine är en hubot  – han ryggar förskräckt tillbaka, men det är inte säkert hur hans reaktion egentligen var. Jag gissar att han inte kommer kunna släppa Florentine bara så där.

Embla: Ja, det är mycket som händer just nu och jag tycker det är många riktigt spännande trådar. Och helt off topic kunde jag inte sluta skratta åt nåt Odi ska lära sig skrika GAME! på ett dramatiskt vis. Det är kanske det som gör att jag gillar serien så mycket, de där små personliga bitarna som gör allting lite mänskligt och verkligt. En annan sak som jag blir lite extra glad av är transhumanerna. Det är också en utveckling som jag tycker ligger nära vad man kan tänka sig skulle hända ”om robotar beträdde jorden”. Även här finns så många paralleller till verkligheten att jag både blir fascinerad och ledsen över hur jävla simpla vi är att lista ut.

Lindén: Jag gillar att man skruvat upp mörkret den här säsongen. Både visuellt och tematiskt. Det är hårdare stämning och att det finns en hubotfraktion som rustar för krig andas undergång och det är alltid ett plus i min bok. Den bruna ungdomsförbundet Äkta Människor, med en diabolisk Simon Norrthon som andlig ledare, skvallrar om att den väpnande kampen inte kommer vara ensidig. En annan övergripande storyline är den om att människa vill blir maskin och vice versa – med Florentine och Måns Nathanaelsons karaktär som exempel. Gränserna suddas ut och det gör också att historien blir mer trovärdig. Den verklighet som presenteras känns inte allt för orealistiskt och det är Äkta Människors styrka.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.