Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-klubben: Dessertmästarna – Finalen

dessertmästarna

Drömfinalen blev ett faktum när Tea och Joel mycket välförtjänt tog sig dit i förra veckans semifinal. I finalen skall de göra upp i tre deltävlingar. Först en julig dessert baserad på hemliga råvaror, därefter en dessertsoppa och slutligen en valfri meny med tre desserter.

JONAS: Hyfsad rivstart i finalen. Att improvisera fram en dessert med kravet att alla hemliga ingredienser i korgen skall vara med och med den tidspressen kan ju inte vara annat än svettigt för deltagarna. Men så blir ju också desserts stressed baklänges. Fräscha smaker av kokos och lime skall kombineras med bland annat saffran och kryddnejlikor. Både Tea och Joel går in med gott mod i tävlingen, men framförallt Tea är inte helt nöjd med kryddnejlikan. Samtidigt försöker Joel göra ett flarn av kryddnejlikan vilket till slut efter en del strul blir en snygg lösning med den svåraste ingrediensen och som dessutom tillför en extra textur. Men av slutresultaten är inte juryn direkt imponerad av någons dessert. Ganska gott, men tråkigt. Tea som brukar vara säker med presentationen lyckas inte alls, det hela ser ganska rörigt ut, medan Joels ser desto härligare ut. 1-0 till Joel. Vad säger du om finalens första tävling, Embla?

Joels juldessert
Joels juldessert

EMBLA: Ja jag är ju inte avundsjuk på uppgiften kan jag ju säga, men det är väl också såna där upplägg som gör det extra kul att kolla. Inte så oväntat att Joel skulle vinna heller, men Tea verkade ta det med ro i vetskapen om att det fanns fler poäng att ta. Kanske var jag okoncentrerad just då men jag fattade inte förrän i sista tävlingen att det fanns hela 3 poäng att plocka bara i den.

Så, andra deltävlingen: soppa! Vad säger du, Jonas?

JONAS: Ah, soppor. Som 70-talist är det förstås nyponsoppa med mandelbiskvier och grädde som jag tänker på först när det kommer till dessertsoppor. Annars känns soppor rätt udda ärligt talat. Med tanke på att Tea inte känner sig helt bekväm med soppor och att Joel vann en tävling med sin Asieninspirerade soppa tidigare under säsongen trodde jag att detta var något Joel skulle vinna lätt. Men tji fick jag. Teas hallon- och lakritssoppa vinner knappt över Joels plommonvariant, läget nu 1-1, men wow, vad de lyckas få fram på bara en timme. Vad säger du då om sopporna, Embla?

Teas hallonsoppa
Teas hallonsoppa

EMBLA: Shit, jag känner mig extremt fantasilös, Jonas. Jag kunde inte ens komma på nyponsoppa med mandeltuttar och än mindre kunde jag se framför mig dessa fina kreationer som jag tycker de båda fick till! Långt ifrån en skål med färgat blask som jag tänkte.

Tycker både Joel och Tea tolkade uppgiften grymt bra och jag blir förstås sugen på att beställa in en soppa till dessert nästa gång chansen ges. Däremot var jag HELT hundra på att Tea skulle vinna eftersom det alltid är sådär inför final: först vinner den ena och sen den andra. Det är liksom lag. Det var förstås innan jag fattade att tredje tävlingen var värd tre poäng. Men så återstår bara de tre desserterna som vardera ger en poäng – sjukt spännande förstås! Vad tycker du om deras val av desserter, Jonas?

JONAS: Vänta lite. Först måste jag bara lyfta fram Teas grymma manöver. Tidigare utslagna deltagare dyker nämligen upp för att joina antingen Teas eller Joels lag för de sista tre desserterna. Men Tea är supercool och tackar nej till hjälp om Joel gör det. Och eftersom Joel hatar lagtävlingar är han inte svårövertalad. Själv är bäste dräng. Varje misstag kostar dock dyrbar tid utan den extra hjälpen. Joel börjar fint med att hälla vetemjöl istället för socker i glassen och bränner karamell på spisen, men Tea kontrar med en skön vurpa så att en hel bunke flyger och far. Svetten lackar på båda.

Teas citrusdessert
Teas citrusdessert

Tea gör tre fantastiskt fräscha tallrikar, hur vackra som helst. En dessert med ört, en med bär och en med citrus. Genomtänkt. Men hur kreativ Tea än är så baxnar jag när jag ser vad Joel hittar på. En dessert med ostron och porter, en med jordärtskocka och en med ogräs och selleri. Joel är här verkligen i sitt esse, skogstokig som han är, och får han bara ihop smakerna på det här är vinsten som i en liten ask. Och när röken lagt sig står Joel som vinnare med sammanlagt 3-2. Mycket värdig vinnare, men vilka fina representanter för konditorskrået dessa två är. Lika ödmjuka som grymma. Vilka desserter var din favoriter i sluttävlingen, Embla? Själv tänker jag att det aldrig är fel med Guinness, men den blev ju inte ens poängvinnare här. Men jag är nog enig med juryn att Joels dessert med ogräs (myskmadra) var något utöver det vanliga. Även Teas citrusdessert såg fantastisk ut.

EMBLA: Ja! Jag som var noga med att komma ihåg att ta upp det missade visst i all iver. Så otroligt coolt gjort att avsäga sig hjälpen, Tea bara växer och växer i mina ögon. Och Joel var förstås inställd på samma läge: jag bara älskar de där två!

Fick också panik av att se hennes vurpa i så många olika klipp innan den väl kom med i handlingen. Såg för jäkla ont ut (för att inte tala om hur förödmjukande det är att trilla!). Men stressen var uppenbarligen helt extrem, Joel grämde sig över att ha missat sekundrar – och visst är det så: när det ska torkas tallrikskanter på slutet kan en helt minut avgöra allt!

Grymt coola och fina desserter allihop tycker jag men som ostronälskare blev jag ju helt löjligt nyfiken på hur den smakade! Min man och ja sa i soffan: det där måste vi försöka kolla receptet på men ångrade oss gamla snabbt när vi såg nivån. Helt klart är Joel värd vinsten och resan till Italien – det är ju det jag hoppats sen avsnitt ett: men visst blev man ändå lite ledsen för Teas skull?

Joels ogräs
Joels ogräs som blev utslagsgivande

JONAS: Visst är det så, men nu kan bara en vinna. Både Tea och Joel har gjort att det varit ett sant nöje att följa denna säsong, men vilken makalös uppvisning av Joel med helt nya smaker i dessertväg. Så stort grattis till vinsten, Joel. Jag satte ju en påse vingummi redan efter första avsnittet på att du skulle vinna, så jag känner mig också som en vinnare. Ganska lågt odds i och för sig så jag får väl behålla påsen själv och vara nöjd med det.

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.