Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-klubben: Dessertmästarna – Semifinal

dessertmästarna

Dags för semifinal. Disa, Tea, Fredrik och Joel gör upp om de två åtråvärda finalplatserna. I den första utslagstävlingen skall deltagarna göra tre sorters chokladpraliner, och den som klarar sig sämst där åker ur tävlingen direkt. De tre kvarvarande gör sedan upp med en valfri dessert som skulle kunna platsa på Nobelmiddagen. När juryn väl bestämt sig återstår bara två lyckliga finalister. Onyanserat ger nedan sina reflektioner på detta avsnitt. Let the spoilers begin.

JONAS: När domarna avslöjar att det är praliner som skall avgöra nästa tävling och att en kommer åka ut på det är min första tanke: NEIN! Inte för att jag är tysk, men för att jag gillar tyska. Men framförallt för att jag tänker att min favorit Joel inte kommer få det så lätt. Jag minns hur han, och alla killar för den delen, var helt kass med att arbeta med den tempererade chokladen när de skulle skrapa ihop chokladcigarrer (eller vad det nu kallades) för några avsnitt sen. Men till min lättnad verkar utmaningen verkligen triggat Joel, och som han steppar upp. Boom, boom, boom, och plötsligt står tre fantastiska praliner som sken ikapp på fatet. Granvodka, lingon/dajm och yuzu/hijakitång! Bara Roy Fares bland domarna som inte verkar gilla Joel, men medan han klagade av någon anledning hyllade de andra och Joel vinner tävlingen relativt komfortabelt vad det verkar. Ge Fares en banandessert att smaska på så han lugnar ner sig, och ge Joel en T-shirt med ”Ich bin ein Praliner!” på bröstet säger jag.

Disa som kanske borde klarat denna utmaning bäst pajar utseendet på sin ölpralin, och trots god bärs från Oppigårds tycker domarna inte att smaken håller heller. Men Fredriks pralin med karljohanssvamp verkade klart äckligare. Disa gjorde dock en bananpralin (banan, Fares, banan) som såg riktigt läcker ut och som domarna var hyfsat eniga om att den var bäst av alla praliner. Tea kämpar på, men får inte till det alls och hennes självförtroende är inte bra i detta läge. Men det är ändå Fredrik som till slut får lämna. Vad säger du om första tävlingen, Embla?

EMBLA: Till skillnad från dig tänkte jag inte Nein! Inte för att jag inte gillar tyska, för det gör jag, men för jag såg nåt i Joels ögon. Det här fixar han ta mig fan tänkte jag. Förutom chokladen finns ju här mängder av möjligheter att blanda i en massa annat skumt. Inte utan att man blev sugen på att smaka på de sjukt snygga vinnarpralinerna alltså. Apropå det läste jag att Joel nu ska starta en hemmarestaurang dit man kan gå och äta dessert – då slipper man ju undra hur saker smakar! Detta måste vi gräva i, Jonas!

Måste också bara säga att Teas praliner verkade sjukt goda – vet inte varför juryn tyckte att de såg så äckliga ut..? I övrigt som vanligt tråkig respons från juryn – Tea kände sig knäckt och Joel blir då och då galen på dem. Disa är ju alltid deppläpp så det är svårt att tyda..

Joels vinnande praliner. Gillar framförallt konerna fyllda med granvodka.
Joels vinnande praliner. Gillar framförallt konerna fyllda med granvodka.

Den andra tävlingen då..? Nobeldesserten. Vad tyckte du om upplägg och genomförande?

JONAS: Vilken comeback av Tea. Nu har hon tagit sig samman och med återfunnet självförtroende levererar kanske den vackraste desserten på hela säsongen. God verkar den vara också, och hon blir den första att nå finalen med den skapelsen. Klart rättvis finalist.

Men vad gör de andra? Joel fegar och gör en smakmässigt för honom mesig kreation. Med gin som det var tänkt hade det säkert blivit bättre, men helt ärligt tycker jag även presentationen ser något klumpig ut. För mycket helt enkelt. Och Disa lägger av någon mystisk anledning en stor grön blobb på tallriken som gör hela anrättningen skrattretande. Men jag tror domarna faktiskt tyckte att Disas dessert var något godare än Joels. Med tanke på att Joel vunnit betydligt fler tävlingar än Disa under resans gång, och tack vare det faktum att han uppriktigt sagt skapar betydligt mer intressanta desserter, så var jag faktiskt aldrig orolig att han inte skulle knipa den sista finalplatsen.

Vad säger du själv om sista tävlingen?

Teas vinnande Nobeldessert. Vet inte om bilden gör den rättvisa, men fantastiskt vacker var den.
Teas vinnande Nobeldessert. Vet inte om bilden gör den rättvisa, men fantastiskt vacker var den.

EMBLA: Jag fattar vad Disa försökte göra men tycker inte ens idén kändes helt kul till att börja med tyvärr. Gärna på en middag, dock. Vet inte varför Joel blev så feg! Klart han borde kört gin istället för hallon – det är ju som sten, sax och påse: gin vinner alltid liksom. Turligt nog blev han ju ändå kvar och rättvisan slog förstås rätt när Tea vann.

Det är förstås sjukt spännande att se vem som vinner av de här två och visst hejar jag ju på Joel för att han har en desserthjärna som ingen annan men vinner Tea blir jag också sjukt nöjd med utgången! De har varit mina favoriter från start och båda är sjukt värda pokalen!

JONAS: Angående finalparet. Låt mig klippa in en del av den intervju jag gjorde med Joel efter första programmet:

Jonas: Du eller hon (Tea) vinner hela skiten, eller hur? Kom igen nu, det kan du väl avslöja. Jag lovar att inte säga något till Kanal 5.

Joel: Om någon av oss vann? Jag vill inte förstöra spänningen genom att berätta det. Plus att Kanal 5 har nog en hel del dyra advokater som kommer stämma skiten ut mig om jag säger nått.

Jonas: Okej då, men jag lär ha rätt.

Och det hade jag. Och nu kan Joel äntligen åtminstone säga att han är i final utan att bli stämd.


Den rafflande finalen ser ni på Kanal 5 tisdag 16 december kl. 20.00.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.