Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-klubben: Game of Thrones säsong 5 – Avsnitt 3

got5-klubb

Då var det dags igen för TV-klubben att hugga in på Game of Thrones. Vi har kommit fram till tredje avsnittet, ”High Sparrow” och det kommer att spoilas friskt i texten nedan så har du inte kommit ikapp ännu slutar du att läsa exakt här.

Lindman: Om förra veckans avsnitt handlade om förändring så var det väl mer att fimpa saker som stod i centrum här. Margaery fimpade sin svärmor, Arya fimpade sina kläder, Tommen fimpade sin oskuld, Littlefinger fimpade Sansa, Tyrion fimpade sin frihet och Jon Snow fimpade en snubbes huvud. Dessutom ett kungabröllop där ingen dog. Ja, High Sparrow skruvade verkligen upp händelseförloppet rejält och därmed även förväntningarna på kommande avsnitt. Annars var det här i mitt tycke säsongens hitintills bästa avsnitt och till mångt och mycket ett ”The Real Housewives of King’s Landning” där kvinnornas (makt)kamp stod i fokus. Margaery syrliga men klockrena passning till Cersei “I wish we had some wine for you, it’s a bit early in the day for us” måste givetvis applåderas lite extra men jag minns även Briennes gripande berättelse vid lägerelden som lär ha renderat tårar hos fler än Podrick.

GoT531
Brienne öppnade sitt hjärta i ett av seriens starkaste ögonblick

 

 Adrianna: Jepp, och det är precis nu som jag, och alla andra som läst böckerna, inte kan hålla oss längre utan måste skrika ”MEN SAKTA I BACKARNA NU VA!” på grund av hur mycket serien börjar ta sig friheter med storyn. Jag antar att jag inte bör spoila för dem som fortfarande vill plöja sig igenom tegelstenarna, men jag lägger härmed in mitt veto mot jättejättemycket som händer i serien just nu. Jättemycket.

I vilket fall var det som sagt ett avsnitt som fokuserade på att GÖRA saker snarare än att PRATA om att göra saker, vilket jag gissar på att de flesta av oss ändå föredrar. Dock är jag mäkta besviken över att Tyrions och Varys lilla buddymovie tycks ha nått sitt slut, i och med Tyrions inte supergenomtänkta ”jag-ska-bara-till-bordellen-en-snabb-sväng”. Yeeeah right. Som om det någonsin är så enkelt i en värld full av drakar, skuggbebisar och förvånansvärt många nakna rumpor. Och ser man på! Det var det inte nu heller. Tyrion norpas av ingen mindre än Jorah Mormont, som vi senast såg när han sparkades från Daenerys kungliga tjänst, och som tydligen spenderat all tid mellan då och nu med att sitta och stirra på look-alikes av sin forna arbetsgivare som ett annat gubbslem. Så nu bär det visst av till King’s Landing igen för Tyrions del, om man får tro gubbslemmet, vilket innebär att Tyrion åkte hela den långa vägen i lådan till ingen nytta alls. Typ som när man borstar tänderna och sen kommer på att man är hungrig så man måste göra om hela proceduren efter att man ätit. Sjukt irriterande.

Lindman: Absolut, jag håller med dig om att man tar sig en hel del friheter men det har man ju faktiskt gjort tidigare och det är fortfarande förändringar som jag kan köpa men visst, varningsflaggan är uppe. Jag tror inte att du behöver oroa dig för Tyrion och Varys abrupt avbrutna äventyr. HBO lär inte missa ett sådant gyllene tillfälle till en spin-off där de glada (nåja) gossarna utforskar världen i sin lilla låda. Vilken jävla roadmovie alltså!

Och oavsett vad som händer i boken eller ej så måste vi surra lite Sansa Stark. Hon blev trots allt bortlovad till fullblodspsykopaten Ramsay Snow, vars farsa ju slaktade hennes familj och med tanke på den tidigare förlovningen med Joffrey så har det stackars flickebarnet nu alltså lyckats knyta band med de två värsta dårarna i hela serien vilket lär få konsekvenser längre fram. Någonting säger mig att det inte spelar någon roll att Ramsay svär inför Littlefinger att han aldrig skulle kunna skada henne. Jag litar på Ramsay Snow ungefär lika mycket som jag litar på en uppretad spottkobra.

GoT53
Jon Snow visade att man inte sätter sig på honom ostraffat längre

 

Adrianna: I så fall kanske du ska undvika att kalla honom ”Snow”? Han är ju trots allt en Bolton nu, och jag gissar på att spottkobran inte är superförtjust i dylika smädelser. Men, efternamn åsido, visst är han en helvetiskt obehaglig karaktär. Det blir extra jobbigt för oss som sett brittiska serien ”Misfits”, eftersom skådespelaren Iwan Rheon där spelar en av protagonisterna, och vi vant oss att förknippa hans ansikte med mjuka, fina, kattungeliknande känslor. Att nu behöva se samma ansikte säga och göra så vidriga och hundra procent ICKE-kattungeliknande saker, skapar en extremt otrevlig kontrast. Och i förlängningen innebär det såklart att jag inte kommer att kunna titta på ”Misfits” igen utan att få en olustig klump i magen varje gång Rheon syns i bild. Tack som fan för det, HBO.

Men just det, nu var det Sansa och hennes oturliga dejtinghistorik vi skulle prata om. Och vad mer kan man egentligen säga än att hon behandlas som kvinnor behandlats i alla tider; som en handelsvara. Hon lovas bort till höger och vänster beroende på vilken allians som ter sig starkast för tillfället, och har i och med sin utsatta position som en Stark inte så mycket annat val än att låta sig slussas land och rike runt för att bli en främlings fru. Jag hoppas så innerligt att Sansa lyckas slingra sig ur Ramsays grepp, slår sig ihop med Brienne of Tarth och att de två startar sin egen buddymovie med Podrick i släptåg. Jag ser redan nu vilka härliga rida-i-solnedgången-hamna-i-slagsmål-på-tavernan-skratta-vid-lägerelden-montage det skulle kunna bli.

Lindman: Det är väl bara att hålla med men jag måste ändå säga att jag har vissa problem med scenariot i sin helhet. För det första så är det märkligt att Littlefinger som har varit mer eller mindre besatt vid Sansa, nu har släpat henne genom land och rike för att bara släppa henne men okej, han har trots allt alltid satt sin karriär i första rummet. Det andra är att Sansa verkligen går med på att bli bortskänkt men det är väl helt enkelt så tragiskt som du säger, att hon bara är en handelsvara. Det tredje problemet är dock det största. Hur kan inte Littlefinger känna till Ramsays rykte? Karln har trots allt skinnflått lorder och deras familjer och skrutit både vitt och brett om sina bedrifter. Word gets around som man säger. Hur som helst bäddar det som sagt för ett potentiellt drama här: Kommer Sansa att döda Roose? Kommer Miranda att mörda Sansa? Kommer Sansa att hata Ramsay eller kommer de båda att finna att deras mörka sidor faktiskt rockar tillsammans och bli kära på riktigt. Inte helt jävla omöjligt om du frågar mig. En sak som i alla fall borde vara säker är att det inte blir ännu ett bröllop utan dödsfall. Oddsen för att huvuden kommer att rulla är rätt låga.

Och på tal om rullande huvuden så högg ju Jon Snow huvudet av Slynt, trots att denne bönade och bad för sitt liv och därmed borde väl messtämpeln vara borttvättad.

Nästa vecka får vi se om Daenerys kan komma tillbaka efter den kvarsittning hon förmodligen fick efter förra veckans fadäs. Hon fick ju inte vara med och leka alls den här veckan som den uppmärksamme säkerligen upptäckte. Och nej, vi räknar inte hennes body double på bordellen där Tyrion mötte sitt nya öde. Vi lämnar med andra ord Westeros med mängder av frågor, igen och kanske får vi svar på några av dem redan nästa vecka, kanske inga alls. Allt är med andra ord helt i sin ordning.

 

 

 

1 COMMENTS

  1. Inget att anmärka på denna gång 🙂

    Tycker dock helt klart att det är väldigt befriande att serien börjar gå sina egna vägar. Grundstoryn är fortfarande kvar, men man ändrar ”lite” i storyarken. Det gör det också mer ovisst för oss bokläsare 🙂
    Hellre en Jamie i Dorne än ridandes som diplomat i Riverlands en hel säsong.

    Skall också bli väldigt intressant att se hur Brienne och Pod skall försöka skydda Sansa nu när hon är i Winterfell. Jag anar en konfrontation med mr Ramsay framöver. Och ser också fram emot hur Theon kommer att reagera med Sansa i sin närhet.

    Keep up the good work. Ser fram emot nästa analys 🙂

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."