Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-klubben: Game of Thrones säsong 5 – Avsnitt 4

got5-klubb

Då var det dags igen för TV-klubben att hugga in på Game of Thrones. Vi har kommit fram till fjärde avsnittet, ”Sons of the Harpy” och det kommer att spoilas friskt i texten nedan så har du inte kommit ikapp ännu slutar du att läsa exakt här.

Lindman: Den här veckan fick vi bland annat ta del av ett gäng härliga välskrivna karaktärsdrivna diskussioner mellan två sårade själar i djup konflikt och diverse brutala slakter där…  alltså, jag är ledsen men jag måste ändå säga det. Vi har ju varit inne på det tidigare, jag och Adrianna, att man inte längre håller sig till böckerna så här kommer en spoiler within the spoiler så att säga.

SUPERSPOILER ALERT för alla ni som inte har läst böckerna men ändå planerar att göra så någon gång i framtiden! I en av dessa brutala slakter dör alltså en av karaktärerna, självaste Ser Barristan för att vara exakt, en karl som faktiskt har varit med oss ända sedan första säsongen och som inte alls dör här i böckerna, why? because this is how GoT rolls now. Jag gillar det, andra gör det förmodligen inte.

ser barrister
I see you when you get there.

 

Panov: Jag har ju inte läst böckerna så jag är inte upprörd. Eller jo, lite, Ser Barristan är (förlåt var) en karaktär som i mina ögon var rätt trist, men som man ändå gillade någonstans. Man kände trygghet när han var med i scenerna.
SLUT PÅ SUPERSPOILER ALERT

Diskussioner nämnde du. Om man inte är helt förtrollad i serien så måste jag säga (gör mailen redo för hat) att jag tycker det är så in i helvete ointressant och segt. Off topic varning – Dansken, känns inte han som han har mellanlandat mellan två inspelningar, dragit på sig rustningen, skitit i frillan och bara kör? Lindman?

Lindman: Innan jag ger mig på dansken så vill jag bara säga det igen. Jag älskar verkligen den dialogdrivna storyn. Jag kan förstå att det inte passar alla men mig passar det som handen i handsken. Och på tal om en hand i handsken, Jamie Lannister a.k.a. dansken med frillan är väl inte det mest salivdrivande inslaget i serien just nu. Jag håller med dig om att han känns jävligt vilsen och dessutom är han inte vidare vass i strid så vad skall vi egentligen med honom till? Han har ju blivit värsta torrbollen ju. Annat var det när det begav sig. När han hade två händer och låg med syrran, jagade oskyldigt folk och betedde sig allmänt drygt. Nu är han ju vanilla, at best.

Cersei å andra sidan mötte ju High Sparrow som sa alla de rätta sakerna och duperade hennes stackars vinmarinerade hjärna att ta beslutet att beväpna hans mysiga lilla grupp av krigare. En lysande idé för är det något historien har lärt oss så är det att ingenting dåligt någonsin har kommit från att religiösa fanatiker har blivit tilldelade vapen. Med galenskap och övertygelse i ögonen dödar de en hel uppsjö av syndare i själva syndens högborg, Littlefingers bordell. Mobben stormar så ett av rummen och kidnappar Ser Loras för att han råkar vara gay, något Margeary inte är helt nöjd med, syster till Loras som hon ju är. Hon ber därmed sin nya make att sätta stopp för idiotin. Den lille parveln Tommen kan inget göra. Han är visserligen kung men han är helt enkelt för mesig för sitt och andras bästa, något som Margeary nu börjar inse och frågan är vad det blir av det där äktenskapet framöver.

I Castle Black går livet sin gilla gång. Stannis sitter och muttrar och skriver på dokument och Jon Snow blir förförd men vägrar att ta betet, trots bara bröst. Kvinnan lämnar rummet med orden ”you know nothing, Jon Snow” och jag undrar hur många mynt han hade haft i sin ägo om han fick ett för varje gång någon sa det till honom. Men det här med kidnappningen av Tyrion då, den är väl ändå intressant och som sagt, ett välspelat litet kammardrama i det hela?

snow
Boys don´t cry.

 

Panov: Okej, Lindman jag ger dig rätt med kidnappningen. Det kan bli spännande. Och det känns som linjen med Tyrion faktiskt nu måste ta fart. För han är ju en av få karaktärer som jag verkligen fortfarande känner för.

Gällande Jon Snow. Jag är inte överraskad över att han inte bryr sig om ett par bröst. Han är ju fortfarande kär i Ygritte och hur butter och pressad han än är så kommer han inte släppa henne ur sitt emo-mode. Inser du, Lindman, hur mycket konserverat hat det finns i de överlevande Stark barnen? Raseriet bör snart explodera över hela Huset Bolton (det gäller även dig John-Robert Smith-Snow).

Lindman: Från emo till ormar inte steget särskilt långt. Vi snackar sand snakes Panov! Halvsystrar från Prince Oberyn Martell och om man var lite uppmärksam så kunde man konstatera att den äldsta dottern Obara, med sitt spjut såg bekant ut och visst var det Keisha Castle-Hughes från fantastiska rullen Whale Rider. Vid sin sida hade hon mellansystern Nymeria med piska och sist och också minst, Tyene med sina knivar. Denna Tyene är dessutom dotter till Oberyns senaste sexuella erövring, Ellaria Sand, som ju inget hellre vill än att stycka Cersei och Jamie’s dotter. Krångligt? Inte mer än vanligt? Bra! Hur som helst så försöker dessa krigarkvinnor se oerhört farliga ut men tyvärr förstörs den känslan lite grand av de obeskrivligt fula pjucksen någon har tvingat på dem. Jag är hur som helst riktigt sugen på att se hur den här trion kan sparka lite liv i tillställningen. De är laddade för röj, trots att, framför allt Nymeria och Tyene kanske ser lite mer redo ut för beachen än för strid.

gjwf
Girls just want to have fun.

 

Till nästa vecka funderar jag lite extra på om Littlefinger kan fortsätta att ligga steget före alla andra och om Cersei får äta upp beslutet att beväpna det där ligistgänget och vad i hela friden sysslar Varys med nu när han är mol allena någonstans i den stora vida världen.

Valar Morghulis

 

 

 

 

 

 

2 COMMENTS

 1. Jag tyckte nog detta var avsnittet där saker började kicka igång. Efter tre avsnitt av uppbyggnad har nu bollen satts i rullning. Men visst… Jamie börjar kännas lite ointressant. Vi får väl se vad sandormarna gör med honom 😉

  En sak som jag tyckte var lite spännande var när Stannis påpekade att ”det inte var Neds stil att svika sin fru”. Med andra ord… Ned kanske inte alls är Jons far!!
  Något kungligt måste han dock ha i sig eftersom Mellisandre ville skapa en skuggdemon med honom.

  Så vem är hans pappa? och mamma för den delen?
  Finns ju dussintalet teorier om detta! Vilken är er?

  Bästa avsnittet denna säsongen. Nu jäklar brakar det loss!

 2. Jag är benägen att hålla med dig där. Det börjar verkligen byggas upp en spänning och ett drama på allvar nu.

  Det finns ju som sagt massor av teorier men den som jag ändå känner är mest trolig just nu iaf är väl Eddard Stark och Wylla men det krävs ju en del lögner att upprätthålla den hemligheten och att flera parter är med på bluffen. Annars har vi ju den mest spännande och kanske mest otippade kombon, Rheagar Targaryen och Lyanna Stark. Vid en första anblick, helt off the chart men börjar man klura lite så är det inte så jävla omöjligt ändå.

  Ja vi får väl se vad det lider helt enkelt.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."