Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

TV-klubben: Game of Thrones säsong 5 – Avsnitt 5

got5-klubb

TV-klubben är tillbaka! Den här gången i form av en recap snarare än en diskussion, eftersom mina kollegor har viktigare saker för sig och jag inte är full nog att kunna diskutera med mig själv. Så håll till godo, och glöm inte att vi i TV-klubben jobbar uteslutande med SPOILERS.

Vi öppnar i Mereen, där Barristan Selmy ligger på lit de parade efter det fega överfallet signerat Sons of the Harpy. Tårar fälls, vedergällning diskuteras. Daario Naharis, superhet legoknektshunk, tycker att de ska förskansa sig i pyramiderna och ta sig an Mereen stadsdel för stadsdel. Daenerys Targaryen, supervithårig drakdrottning, är svårövertygad. Här är ett råd från en tjej till en annan; om Daario Naharis vill ”förskansa” sig med en i en pyramid, då GÖR man det. Om han vill ”förskansa” sig med en i en tunna med skräp, då GÖR man det. Men nej, Daenerys har egna planer på hur den ohållbara situationen i Mereen ska hanteras, och ger order om att gripa alla stadens stora familjers överhuvud.

”Men…JAG är ju min familjs överhuvud?” säger Hizdahr zo Loraq och ser ut som att han precis blivit Punk’d. ”Jepp” konstaterar Daenerys och eskorterar honom ner till källaren (har pyramider källare???) tillsammans med några andra gubbar i grön klänning. Och ni kan ju gissa varför. DRAGON TIME! Daenerys, hämnande drakdrottning med fantastiska ögonbryn, håller ett hämnande drakdrottningstal om sina ”barn” som andas crazy dragonlady lång väg, innan hon helt sonika låter knuffa ut en av klänningsgubbarna att bli drakföda. Hon lägger en lätt hand på Hizdahr zo Loraqs axel – ska han gå samma öde till mötes? Luring! Han hamnar i en fängelsehåla för tillfället. Lucky Loraq.

Daenerys Targaryen - ögonbryn.
Daenerys Targaryen – ögonbryn.

Samtidigt, på (klago-)Muren, där alla är olyckliga, elaka eller en kombination av båda, tar den nye överbefälhavaren Jon Snow sig ett snack med Maester Aemon. ”Hur mår ni” frågar Jon. ”Som en hundraåring som fryser ihjäl” svarar Maester Aemon, och sätter ord på hur jag känt mig varje dag sen jag fyllde 29. Targaryengubben råder i alla fall Snow att ta det tuffa beslutet, be a man, etcetera etcetera, med argumentet att hälften av bröderna på Muren redan hatar honom oavsett vad han gör. Ouch. Tough truth nuggets, maester Aemon!

För Jons del går det tuffa beslutet ut på att övertala Tormund ”Skägget” Giantsbane att sluta fred och föra sitt free folk söder om Muren innan vintern kommer, en deal som slutligen accepteras av Skägget efter att han och Jon blängt lite manligt på varann. Detta ses som förutspått inte med blida ögon bland Nattens Väktare, i en scen där Stannis Baratheon även avslöjar sig som språkpolis (!). Detta är SÅ kul på så många nivåer. Här har vi alltså seriens, kanske också VÄRLDENS, tristaste person, som spenderat fem säsonger med att tjura, hänga med elddyrkande tokstollar och tråka ut hela mänskligheten med sitt högtidliga rättmätige-tronarvinge-tugg, som i detta viktiga och troligtvis ganska avgörande skede väljer att fokusera på…grammatik. Aahhaha. Den här säsongens hittills bästa ögonblick, no contest.

Stannis Baratheon - det enda som är tråkigare än adverb.
Stannis Baratheon – det enda som är tråkigare än adverb.

Borta på Moat Cailin, som hålls av den hatade släkten Bolton, är det business as usual. Låt oss bara ta ett ögonblick till att kontemplera exakt HUR vidrig man måste vara som familj, för att ens vidrighet faktiskt ska STÅ UT på ett ställe som Westeros? Och i deras klor har stackars Sansa hamnat. Men, ingen fara på taket, för Sansa har ett gäng luriga små tanter och gubbar som springer med kryptiska meddelanden till henne från Brienne of Tarth. Oklart hur tanterna och gubbarna ska kunna hjälpa när Roose och Ramsay kommer sättandes med sina tortyrmaskiner, men det är bäst att inte ifrågasätta. De kanske kan kung-fu, vad vet jag.

På Moat Cailin blir Sansa också återintroducerad för Theon Greyjoy, som numera går under namnet Reek, och Ramsay får veta att det är en ny arvinge på gång i huset Bolton. Tryckt stämning galore, precis som det ska vara på en familjemiddag. Och Ramsay hinner också med lite fat shaming av Rooses fru Walda! Fräscht! Note till manusförfattarna, bara för att ni låter en avskyvärd karaktär föra fram budskapet betyder det inte att budskapet i sig – förlöjligandet av människor som är över en viss storlek – slutar att vara skadligt och förolämpande.

Brienne of Tarth - badass.
Brienne of Tarth – <3 <3 <3.

Så tillbaka till Muren, där Samwell Tarly förklarar för sitt kärleksintresse Gilly att det trots allt är mer spännande att vara en Nattens Väktare än en maester, vilket han hade velat bli en gång i tiden. Sure, som om vi inte hört folk försöka bortförklara sina tråkiga jobb förut. ”Näe men jag VALDE att inte bli helikopterpilot, det är så mycket mer utmanande att jobba med leverantörsreskontran”. Ookej. Men, han påpekar också att han inte skulle träffat Gilly om han inte kommit till Muren, vilket ju bara är Så. Gulligt. Och sen kommer såklart cockblockar-Stannis och pajar stämningen för alla inblandade med sitt tråkiga fejs. The end.

Annat som händer i det här avsnittet: Greyworm och Missandei blir tyyyp ihop, Hizdahr zo Loraq får veta att nej, han ska inte kastas till drakarna utan istället gifta sig med crazy dragonlady (ungefär samma sak), och Tyrion och Jorah Mormont malebondar i Valyrien medan de citerar poesi och slåss mot stenmän. Och i nästa avsnitt blir Jorah Mormont kanske själv en stenman? Trist, men å andra sidan kan hans people skills knappast bli sämre än vad de redan är.

2 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Journalist, anglofil, cynisk romantiker. Föredrar eskapism framför realism och vill helst av allt leva i en kostymfilm som utspelar sig i rymden. Älskar science fiction, rom-coms, efterrätter och Tina Fey.