Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-Klubben: Game of Thrones säsong 5 – Avsnitt 6

got5-klubb

Japp, då var det den dagen i veckan igen och TV-klubben fortsätter därmed att dissekera Game of Thrones. Veckans avsnitt har förärats med den skitjobbiga titeln ”Unbowed, Unbent and Unbroken.” Försök säga det snabbt 10 gånger i rad efter en flaska Châteauneuf du Pape. Well, you know the drill. Det blir SPOILERS! 

Lindman: Det sjätte avsnittet är ett svårt avsnitt, av många olika skäl men låt oss börja med det mest störande ögonblicket och ta det därifrån. Bröllopet; It’s a nice day to start again. It’s a nice day for a white wedding. Billy Idol sjöng en gång om olycklig kärlek, där hans älskade valde att gifta sig med någon annan och det kändes uppenbarligen röva för den väteperoxidblonderade 80-talsrockern. Hans livslust var nere på botten av ån men han skakade av sig den olustiga känslan och gick vidare i livet. Visst, som de flesta rockstars drog han sinnessjukt mycket kola och han urinerade också på sin publik vid något tillfälle men han kunde själv välja hur framtiden skulle se ut och han valde ett sedeslöst liv av sex, drugs & rock ’n’ roll.

Sansa Stark hade inte den lyxen. Hon hade inget val. Hon kunde inte välja den enkla vägen, att döva sina sinnen med droger och rock ’n’ roll, hon fick bara sexet. Ett sex hon inte ville ha. Hon valde inte sitt vita bröllop och hon valde absolut inte att gifta sig med Ramsay Bolton i ett snötäckt landskap med makthungriga män som vittnen. Nej hon tvingades att gifta sig med Westeros i särklass vidrigaste man, ett äktenskap som sedan resulterade i seriens mest motbjudande scen hitintills. Det här är den andra våldtäktsscenen i serien men till skillnad från förra gången så är den här hämtad från boken, även om de skiljer sig betänkligt från varandra. Jag vet faktiskt inte vilken som är värst. Att den är baserad på en händelse i boken gör det givetvis inte mindre vidrigt men det gjorde väl åtminstone att vi bokläsare var mer förberedda den här gången. Nu är det väl bara att hoppas på att hon precis som i boken gradvis blir starkare och mer beslutsam att aldrig mer vara ett offer igen, vilket jag inte riktigt tycker att hon är i serien och det är verkligen synd och skam. Nu vill jag se henne straffa det där vidriga aset en gång för alla.

GoT 5_6_2
Ja, det är ungefär så här kul det är i det där jävla badhuset just nu.

 

Panov: Exakt Lindman. Sansas utveckling som icke bokläsare, har verkligen fått mig irriterad och frustrerad många gånger. Men kanske var den här scenen som får henne att ”fuck-em-all”.  Ramsay har utan tvekan tagit över efter den lille prinsen till att vara den vidrigaste som haft på sig rustning. Jag har som sagt inte läst böckerna men längtar naturligtvis efter en lång och plågsam död åt den lille jäveln med onda ögon.

Men du, jag har ju tidigare klagat på långa dialogscener i en båt. Men nu med vatten/stentroll börjar det ju verkligen hända grejer. Två frågor jag har till dig som kan allt – vad händer om man blir ”touchad” av ett troll? och blev inte Tyrion pillad på? Jorah fick ju uppenbara men för livet, men jag tyckte mig se att Tyrion, under vattnet, också fick smaka?

Lindman: Men visst blev han väl det ändå? Jag tyckte också att det såg ut som att han fick en liten touch. Frågan är om det räknas när det är under vattnet? Är man immun mot trollfingrar när det är vatten emellan? *Googlar frenetiskt på bergtagen av troll under vatten* Då skall vi se, nej det blev man inte klokare på. En radiopjäs från Sveriges Radio P3, en trollutställning i Orsa och en Gruvarbetare i Kiruna som tror sig ha sett gruvtroll. Nej du Panov, jag gissar att vi helt enkelt får vänta och se huruvida Tyrion flyttar in i en grotta och börjar jaga tomtar eller ej. Med den schyssta kalufsen och det rekorderliga skägget han har anlagt på senare tid så skulle jag i alla fall inte ha några problem med att se honom som troll.

Men vad tror du om Littlefinger? Är inte hans agenda jävligt oklar just nu? Det känns ju helt omöjligt att säga vad karln har i kikaren. Vill han verkligen bli ”Warden of the North” eller är det bara en slug plan att lura in Cersei i för att han skall få dundra in i Winterfell med en hel armé och frita Sansa? Från böckerna så vet vi att han är upp över öronen förälskad i Catelyns dotter men här vänder kappan ständigt i vinden och han är så förbannat hal att ingenting skulle förvåna mig. Känslan jag har är att han skulle kunna göra allt för att rädda henne för att så småningom sätta henne i maktposition men han skulle lika gärna kunna offra henne för en torr brödbit. Han spelar hur som helst ett högt spel, frågan är om Littlefinger är slugare än räven eller girigare än Gordon Gecko?

GoT 5_6_1
På väg mot nya misslyckade äventyr.

 

Panov: Jadu, Littlefingers agenda är helt klart oklar. Jag tror, om jag får spekulera, att just när det gäller Sansa så är tanken att genom sin list frita henne. Hon verkar vara den som faktiskt han verkligen älskar. Men som du säger Lindman, med det lilla fingret så vet man aldrig. jag måste säga att jag med det här avsnittet fått en liten nytändning på GOT. Äntligen börjar drakar flyga, troll gömmer sig under broar och Littlefinger smider planer! Men, kan vi skippa delen med stället där Arya befinner sig? Det är så förbannat ointressant och jag orkar inte se dom badda ännu en kropp. Visst håller du med?

Lindman: Varje dag i veckan. Jag förstår ju dock att saker och ting ligger och kokar, att det byggs upp något som någon gång längre fram i serien kommer att ge frukt men just nu? Nu är det dags att plocka fram den där gamla slitna anekdoten om torkande målarfärg igen för det är verkligen dödstrist. Det är som någon jävla Karate Kid-story. ”Sponge on, sponge off.”

Något annat som är trist är att mina förväntningar på sandormarna inte alls infriades. Jag hade förväntat mig att de tre beväpnade kvinnorna skulle sparka stjärt med konkurrensen men istället fick jag en av de lökigaste fighterna hitintills. När den enarmade frippan och hans bihang Bronn skulle ta sig in i de fina trädgårdarna för att snabbt plocka med sig Myrcella Baratheon och bara dra blev de givetvis upptäckta och en styltig fight helt utan passion, engagemang eller vidare koreografi utspelade sig plötsligt framför mina förvånade ögon. VAD HÄNDE HÄR? tänkte jag snopet. Tidigare har jag ju inte kunnat klaga på de olika slagen som har utspelats på blandade platser och med diverse kombattanter men det här var ju bara för pajigt. Jag bara satt och väntade på introlåten till Teenage Mutant Ninja Turtles.  

Nej, det står ju helt klart att det är familjen Tyrell som har övertaget nu. Kanske inte i serien men som dragplåster. Margaery är seriens nya fan-favvo nu när både dvärgar och drakdrottningar faller i mätningarna. Loras är på gång att bli seriens viktigaste bifigur och Lady Olenna kommer antingen att bli ”the last one standing” eller så kommer hon att bjuda oss på en sjuhelvetes dödsscen.

Nå. Jag håller med dig Panov. Det hettar till mer och mer och serien lyfter för varje avsnitt. Men vad plockar vi med oss den här veckan då? Något som stack ut lite extra? Äh, jag fångar den frågan själv på uppstuds och hävdar härmed att citatet “The dwarf lives until we find a cock merchant” är årets citat redan nu, alla kategorier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 COMMENTS

  1. Vad gäller beröringen med stentrollen så tror jag att det förhåller sig som så att Jorah blev ’touchad’ direkt på huden, men i fallet med Tyrion så var det kläder emellan beröringen.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."