Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-klubben: Game of Thrones säsong 5 – Avsnitt 7

got5-klubb

Då var det dags för TV-klubben att sätta tänderna i ännu ett avsnitt av Game of Thrones. Vi har kommit fram till del sju i säsongen, ”The Gift” och i vanlig ordning kommer vi att spoila som om det inte fanns någon morgondag  i texten nedan så har du inte kommit ikapp ännu slutar du att läsa exakt här.

Lindman: Det tog nästan fem säsonger men nu är de nu äntligen i samma ruta! Sing Halle fucking lujah! Tyrion och Daenerys, seriens största dragplåster hade sitt första sköna kompishäng i veckans avsnitt. Eller ja, häng och häng, de introducerades åtminstone och man såg direkt att här kommer det att hända grejer. Vad för grejer är givetvis oklart i detta läget men att det ger skaparna av serien möjligheterna till ännu en dimension är väl obestridd. I veckan såg jag, som en del av er kanske läst San Andreas och fick erfara vad en rörelse i två tektoniska plattor kan göra för omvärlden. Det här är riktigt jordbävningsmaterial och titeln ”The Gift” känns väl rätt passande i sammanhanget, det här är en gåva till fansen. Denna förening är även den en anomali från grundmaterialet men jag kan inte tänka mig att någon bokmal har några åsikter om just det här changemanget.

Maester Aemon bjuder annars på seriens än så länge mest chockerande död, fanskapet trillar av pinn på grund av hög ålder minsann. Inget blod, inga svärd, inga ögonglober gröpta ur sina hålor. Bara en lugn och sansad avresa från de levandes värld. Det var en vacker och sorglig scen där åldermannens sista ord var: “I dreamed I was old.” Här hade jag mer eller mindre satt min högra fot på att Jon Snow skulle storma in och fråga vem hans riktiga morsa är – men nej, han hade fullt upp att rida runt med Hipster-Tormund som fortsätter att stirra på honom som om han vore pestsmittad. I övrigt i Castle Black; ett gäng lurkar har slutligen tröttnat på Gilly som går omkring där och är kvinna utan att bli antastad och beslutar sig för att ändra på den absurda situationen. Vem tror hon att hon är egentligen? Jag kunde se Twitterstormen framför mig och även jag var helt inställd på ännu en våldtäktsscen men tack och lov hejdade man sig och lät Sam kliva in som hjälte istället. Förlåt mig, här sitter jag orerar för mig själv. Panov, ta över rodret här nu för bövelen!

GoT 5_7_1
I väntrummet till en ärofylld död, eller ja, typ ärofylld i alla fall

 

Panov: Tack Lindman. Ja, Tyrion och Daenerys spåret kan verkligen få det hela att explodera av spänning. Något som däremot inte exploderade av spänning var avsnittets slakaste och mest omotiverade ”sexscen” med Bronn. Jävlar så usel och effektsökande. Håller du med? Måste jag ha läst böckerna för att fatta vad scenen egentligen handlade om? HJÄLP MIG! Ingen uppdatering på trollsjukan heller vilket störde mig. Sedan måste jag även tala om hur satans mycket jag hatar Theon. Sansa försökte verkligen men aset tjallade. Han måste straffas för det.

Lindman: Alltså, när det gäller trollen så tror jag att vi får förlita oss på vår läsare Peddsans teori stämmer, att det var klädesplagg emellan. Det känns ändå rimligt och när jag såg om scenen så ser det faktiskt så ut. Case closed, tills vidare i alla fall. Det var billigt effektsökeri och ännu en chans att visa bröstvårtor, det håller jag med om MEN det var den första scenen med sandormarna som inte kändes helkrystad. Jag tyckte att trion fungerade mycket bättre när de agerade som systrar än som krigare, där ju förväntningarna grusades redan i förra avsnittet. Däremot kan jag ju inte låta bli att fundera på effektiviteten i giftet. Jag menar, Bronn blev uppenbarligen skadad i striden vilket då skulle inbära att det tar åtskilliga timmar, kanske till och med dagar innan skiten kickar in. Känns inte som en game changer i strid direkt.

Den första reaktionen var givetvis att Theon förtjänar duktigt med pisk för det fega agerandet MEN så här i efterhand förstår jag varför. Han är ju helt enkelt så pissrädd för svinet Ramsay att han helt enkelt inte kan agera annorlunda. En oskön men relevant liknelse till att folk stannar kvar i ett destruktivt förhållande kan med fördel användas här. Han är helt enkelt skrämd och hjärntvättad till den grad att han inte vågar annat. Jag hoppas dock ändå på att han får duktigt med pisk. Han hade faktiskt chansen att rädda Sansa som ju sjunker djupare och djupare ner i hopplöshetens kalla avgrund.

Något som jag däremot börjar tröttna rejält på är Daenerys och Daarios puttinuttiga pillow talk som numera börjar bli ett stående inslag i serien. Nog för att sängkläderna verkar oerhört sköna med hög trådtäthet och så där men särskilt kul är det ju inte att lyssna till hur karln ständigt försöker charma till sig fördelar i den högre adeln med sina ”goda” råd.

GoT 5_7_2
Jonte hade en hipstervän med häst, de reste långt bort. De kanske till och med lämnar Westeros.

 

Panov: Vi är eniga om mycket Lindman. Framförallt ”the pillow talk”. OCH tyvärr är det scener som den och liknande (tänk båtresa, riddarkvinnan och hennes betjänt, dansken och Bronn och rödhåriga häxan och killen som lirade talangscouten i filmen Goal) som gör att jag har ett något ansträngt förhållande till delar av GoT. Lika ofta som jag svär över hur mycket jag hatar det. Positivt med avsnittet var också att vi slapp se baddande av kroppar och ansikten utan känslor i badhuset som vi tröttnat båda två på! Har du funtat något mer på Littlefinger och hans planer? Kommer Sansa fly? Och isåfall hur?

Lindman: Nej, jag har gett upp. Jag har enkelt tappat räkningen på alla bollar han har i luften samtidigt nu men han får vara försiktig för förr eller senare lär någon av dem ramla i golvet och då kan det bli kaos. Jag funderade ett tag på om Lancel var Littlefingers gåva, på tal om avsnittets titelval menar jag men jag tror ändå inte det. Lancel, som Lannister var ju Cerseis lilla gunstling och vi vet att han erkände så jag tror snarare att High Sparrow helt enkelt väntade in rätt ögonblick att slå till mot Cersei. Olyvar är mer troligt eftersom han alltid var Littlefingers man och utan ett vittne blir det svårt att övertyga familjen Tyrell. På tal om Cersei så förvånas jag över det folkliga stödet hon har. Det verkar inte spela någon roll hur vidriga saker hon än gör i serien, fansen kommer ändå att sitta och heja fram henne för att hon är en stark kvinnlig personlighet. Är vi verkligen så svältfödda på starka kvinnliga karaktärer i branschen att vi sitter och hejar fram någon som sakta men säkert börjar bli Ramsays kvinnliga motsvarighet? Hon har alltid hävdat att hon gör det för barnen men det står väl ganska klart att Tommen har det betydligt svettigare under Cerseis ”beskydd” än på egna ben. Och allt på grund av en, i sammanhanget liten fjantig fight med Margaery.

Ett som är säkert är att det börjar hetta till nu när vi närmar oss slutet så nästa vecka blir spännande. Kan Cersei rädda sitt skinn och leva med sina handlingar eller är hon verkligen helt befriad från känslor? Har Littlefinger räddat familjen Tyrell eller blir det bara ännu en boll i luften som han måste hålla ett öga på? Och vems gåva var egentligen bäst i längden? Vilda spekulationer välkomnas i vanlig ordning.

 

 

3 COMMENTS

  1. Lite angående gifter ”Long Farwell”.
    Det är ett av det dödligaste i som existerar, men det är också långsamt. Om inte man har hög puls.
    I strid är det således effektivt om man sårar motståndaren och fortsätter slåss en stund. I Bronns fall så tog striden slut strax efter han blivit huggen och det var först när Tyene fick hans blod att pumpa lite extra som det började verka.

  2. Ibland är GoT inte så bra på att förklara saker och ting, utan kör på som om det vore det mest naturliga i världen.
    🙂

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."