Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-Klubben: Game of Thrones säsong 6 – Avsnitt 1

GOT Cover

I natt hade Game of Thrones sin efterlängtade sjätte säsongspremiär och vilken premiär sedan! Jag vågar påstå att ”The Red Woman” är det starkaste öppningsavsnittet i serien och utan minsta tvivel också det snyggaste. Det brukar faktiskt inte vara så eftersom första avsnittet i princip alltid går åt till att återkoppla och bygga upp de olika storylines som avhandlats i tidigare säsong. Mycket snack och extremt liten verkstad med andra ord. Den här gången var det dock ingen större överraskning att det blev full spruta med en gång då alla förutsättningar fanns där. Dels genom hur förra säsongen slutade och nu har man också med fem säsonger i ryggen kommit till ett skede där serieskaparna byggt upp en sådan komplex och innehållsrik huvudstory att varje sidospår kan vara avgörande. Nej, det fanns egentligen inga tveksamheter. Efter senaste säsongen var frågetecknen fler än någonsin även om det mesta har kretsat kring en brinnande kärnfråga. Är Jon Snow verkligen död?

Känner du att du behöver friska upp minnet innan du åter kastar dig in i George R.R. Martins häpnadsväckande och hänsynslösa värld för att ännu en gång låta dig bli uppslukad av nya intriger och brutala dödsfall rekommenderar jag att du kastar ett getöga på videon nedan.

DETTA ÄR EN RECAP: OBSERVERA ATT ALL TEXT NEDANFÖR INNEHÅLLER SPOILERS!

Yes, Jon Snow är fortfarande död. Han ligger livlös i en blodpöl i snön och är blekare i ansiktet än Greve Dracula så nej, det råder inga som helst tvivel om att han är stendöd. Frågan är nu snarare om han kommer att fortsätta vara det eller om någon med magiska krafter rent av kan vända på den här steken totalt och hämta tillbaka överbefälhavaren från de dödas rike. Det var ju sånt förbannat oflyt. Knappt hann han utropas till chef innan pöbeln kom och stack ner honom på sin egen gårdsplan. Okej att han kanske hade vissa kontroversiella idéer för Nattens Väktare som inte föll alla i smaken men kom igen, de kunde väl åtminstone försökt snacka med karln först? Men det här är Game of Thrones och här finns inget utrymme för förhandling. Man tar vad man vill helt enkelt och blir det konsekvenser så får man ta deala med dem allt eftersom.

Ser Davos hittar i alla fall kroppen och beslutar sig genast för att flytta Jon Snow till sin enkla boning. De bestämmer sig för att göra allt i sin makt för att stoppa Thorne som har duktigt mycket storhetsvansinne nu men eftersom de är betydligt färre till antalet behöver de hjälp. Visst har de en fräsig jättevarg till sitt förfogande men konstaterar ändå att det kommer att behövas betydligt tyngre artilleri för att vinna den här ojämna striden. Melisandre dyker upp och viskar att hon såg Jon Snow i lågorna när han slogs i Winterfell. När hon sedan rör vid den livlösa kroppen tänker man ju ”BAM! Och där återupplivade hon honom!” Men icke, hon lämnade rummet lika snabbt som hon kom in.

Under tiden erkänner Ser Alliser Thorne sitt dåd för Nattens Väktare. Några rasar, andra jublar. Det är ett förbannat kackel och en förvirring som påminner en hel del om senaste riksdagsvalet.

GOT4
Japp, still creepy as hell

I Winterfell ligger en annan livlös kropp. Tokstollen Ramsey sörjer sin älskade Myrande, den enda som verkligen förstod och delade hans sadistiska intressen. För första gången någonsin verkar han faktiskt genuint berörd och lovar också att straffa de skyldiga med en smärta tusenfalt men i gammal god Ramseystil avslutar han den känslosamma ceremonin med att kasta hennes döda kropp till hundarna. Hon är bra kött så det vore ju synd att låta det gå till spillo genom en meningslös begravning liksom. Theon och Sansa lyckades dock fly som ni minns och de överlevde alltså det där hiskeliga dödshoppet (surprise) och nu Revenant-pulsar de fram genom snödrivorna, halvt ihjälfrusna. Det är givetvis bara en tidsfråga innan de torskar och mycket riktigt hittar blodhundarna också det trasiga paret under ett träd men just när man tror att det är som mest kört dyker hon upp som Sansas knight in shining armour. Nu är det dock en ganska matt och sliten rustning men den sitter på världens bästa Brienne. Hon slaktar ett par sadistiska svin så där som bara hon kan och erbjuder än en gång sina tjänster. Den här gången är det inte mycket att tvivla på. Det är bara att krita på kontraktet. Om jag någonsin behöver en livvakt ringer jag Bri med en gång.

Cersei då? Hur har det gått för henne efter sin walk of shame? Jodå, hon verkar ha hämtat sig hyfsat och återförenas nu med Jaime. Man hade ju kunnat vänta sig att Cersei skulle gå total mayhem efter den förnedringen eller åtminstone filat på gruvlig hämnd men hänvisar istället allt till ödet. Den kunde man inte se komma! Men å andra sidan, det här är GoT och då är inte de väntade svaren alltid de sanna. Teorin om Occam’s rakkniv går sällan att applicera här. Jamie däremot är kontrollerat rasande och är mer inne på ”Fuck everyone who is not us!”

GOT2
Arya är nu blind och tvingas börja om på noll

Game of Thrones hade heller inte varit Game of Thrones om man inte avrättat ännu en regent. Den här gången är det Prins Doran som får smaka stål redan i premiären. Ellaria proklamerar att Dorn aldrig mer skall styras av män och drar en dolk i bröstet på sitt intet ont anande offer. Men det slutar inte där. Även Prince Trystane blir brutalt mördad i sin bostad och vips så var det kungadömets styre halverat. En vild gissning är nu att Ellaria och hennes Sand Snakes tar över men det återstår att se.

I Meeren är Tyrion och Varys ute och inspekterar omgivningarna i Daenerys frånvaro. De surrar lite politik och planer och kastar ett par obligatoriska förolämpningar mot varandra, ah denna fina bromance. Det är helt klart något på gång stort men i övrigt är det lugnt kring den dynamiska duon och det återstår att se vad Tyrion har i rockärmen den här gången. Daenerys ja, hon flög som bekant iväg på en drake och har nu landat i en ytterst oskön omgivning som väl närmast kan liknas vid en testestoronstinn studentkorridor med fri sprit. Dothrakierna har en, för att utrycka det milt, hyfsat förlegad kvinnosyn och deras ledare Khal Moro är en riktig jävla douche som mjölkar härskartekniken fullt ut. Vi som har varit med vet dock att ingen sätter sig på drakarnas drottning och snart är han avsnoppad och tvingas lunka hem med svansen mellan benen. Under tiden är Ser Jorah och Daario henne på spåren. Jorah som ju blev attackerad i förra säsongen börjar nu sakta men säkert tranformeras.

GOT3
BFF

Tillbaka i Castle Black och slutminuterna. Just när man inte trodde att det skulle bli något naket i det här avsnittet lyckas de i sista självande sekunderna klämma in en, vid första ögonkastet helt omotiverad nakenscen där Melisandre helt plötsligt låter plaggen falla men när hon tar av sig halssmycket sker något mycket oväntat. Helt plötsligt ser hon äldre ut än Nick Nolte så visst finns det någon form av mörka krafter där. Det återstår att se vilka och hur de kommer att nyttjas.

Klart är i alla fall att Game of Thrones äntligen är tillbaka och att det mesta pekar på att det blir en fantastisk säsong. När redan första avsnittet är så här bra går det rysningar i hela kroppen och det börjar egentligen redan vid introt. När titellåten och det mäktigaste introt i branschen drar igång är det gåshud direkt. Jag har varit inne på det tidigare men serien blir bara snyggare och snyggare och rent visuellt slår det här allt. Vyerna är hypnotiskt vackra och detaljrikedomen i samtliga miljöer är häpnadsväckande och man märker att det ständigt pumpas in nya förmögenheter i den här produktionen.

Det blir en bra vår det här. Jag svär vid de gamla gudarna och de nya.

Game of Thrones finns tillgängligt via HBO Nordic

 

 

 

 

 

 

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."