Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-Klubben: Game of Thrones säsong 6 – Avsnitt 5

 

GOT Cover

Då var det dags att summera veckans avsnitt av Game of Thrones, ”The Door” Observera att detta är en recap och den innehåller i vanlig ordning mängder av spoilers.

#freethepenis

Game of Thrones har aldrig hymlat med sin nakenhet. Trots högljudda protester och debatter har man kört på som vanligt och skitit fullständigt i opinionen. Den största kritiken har egentligen inte varit nakenheten per se, snarare att nakenheten är rejält felbalanserad. Det går 300 nakna kvinnobröst och 20 vaginor på 0 penisar. Detta har fått både branschfolk och allmäntyckare att rasa och kalla serien sexistisk och inför säsongstarten gick Emila Clarke ut med att hon krävde mer snopp. För jämlikheten och även hennes eget höga nöjes skull krävde hon att GoT skulle vara fullproppad med manliga könsorgan. Det uppmärksammade uttalandet, det blev uppmärksammat eftersom det var en kvinna som krävde nakenhet slog ner som en bomb.
En hel nation satte Starbuckskaffet i halsen och löpsedlarna skrek ut det chockerande budskapet. Det slutade med att hon fick sitta i varenda amerikansk talkshow värd namnet och förklara sin stånd(!)punkt efter att känsliga tittare varnats.

Inget 2000-tal utan hashtag, #freethepenis var nu ett faktum och i avsnitt 5 fick alla som hashtaggat för glatta livet äntligen sitt lystmäte mättat. En vinballe med tillhörande hängpung och vårtor zoomades in under ett par historiska sekunder och man kunde riktigt höra en unison suck av lättnad i bakgrunden. ”Så! Där satt den! Då var det problemet löst, låt oss nu gå vidare med att visa bröst.” Och nog fick vi det, direkt efter i samma scen till och med.

Annars var ”The Door” inte bara ett av seriens allra bästa avsnitt, det var även det sorgligaste.

GoT652
En flicka hittar föregångaren till Facebook

Men vi börjar med Sansa Stark, i mitt tycke en karaktär som har har haft en ganska undanskymd roll men nu äntligen börjar få de rätta förutsättningarna att leverera stort. Hon fick här chansen att avpollettera Petyr Baelish en gång för alla (?) och som hon tog den! Utan att röra en min berättade hon om sin fasansfulla bröllopsnatt med praktarslet Ramsay och Petyr såg faktiskt märkbart berörd ut och bad om ursäkt men det var så dags nu. Han bedyrade att han skulle skydda henne men det var givetvis ren jävla bullshit. Han skulle inte ha en sportmössa om Brienne fick order att attackera honom där och då. Littlefinger you’re out, Brienne you’re in. Om det nu fortfarande skulle råda några tvivel.

I Braavos är det fortfarande wax on, wax off mode som gäller. En flicka och Waif slåss med pinnar och det är precis lika kul som det låter men när det är som absolut träligast dyker mannen utan ansikte upp och lanserar ännu en fågelart. Efter höga och låga sparvar, korpar och kråkor är det nu dags för Fru Trana att äntra scenen, i dubbel bemärkelse. Av relativt oklar anledning måste en flicka döda henne och beger sig därmed av till den lokala amatörteatern där det genast blir meta. En Game of Thrones-föreställning med fokus på King Joffreys uppgång och fall spelas upp inför en förfriskad publik och en flicka var väl hyfsat road till en början men när Ned Stark visar sig vara värsta jubelåsnan knyter en flicka näven i undertryckt vrede. Och om det var meta innan så jävlar i min lilla låda vad det blir meta nu. En flicka skall alltså döda en skådis som spelar en karaktär i en Game of Thrones-föreställning i Game of Thrones.

Backstage när den största pungchocken har lagt sig: En flicka upptäcker att endast Fru Trana dricker rom och därmed öppnas ett ypperligt tillfälle till mord.

BTW, är det någon som tycker att det är extremt störigt att jag skriver ”en flicka” istället för Arya Stark hela tiden? JA MEN PRECIS! DÄR HÖR DU GEORGE R.R. MARTIN!

GoT653
I blåshålet är risken för regn 93 %

I blåshålet skall en ny härskare väljas av folket. Adrianna ifrågasatte i en tidigare recap hur någon vid sina sinnens fulla bruk överhuvudtaget skulle vilja regera över Järnöarna och då visste hon inte ens hur kröningsceremonin var utformad. Det här är en lång scen så vi snabbspolar oss fram lite i texten. Okej, så de hade möjligheterna att välja Yara som ändå bott i blåshålet och visste hur saker och ting funkade där och dessutom stöttad av en nystylad Theon men precis när hon hade pöbeln på sin sida dök nästa apskaft upp och förstörde festen. Theons onda farbror Euron våldgästade plötsligt valvakan och berättade att Järnöarna måste förklara krig mot alla som inte var Iron born. Han drog någon icke förankrad ”sanning” (eventuell likhet med riksdagsparti är en ren slump), påverkade de kränkta öborna och fick därmed flest röster och vips stod Euron högst i kurs men sjönk lika snabbt. För att få bära den fåniga kungakronan gjord av blandade träpinnar måste man nämligen skendränkas och få sina ögon uppätna av fiskar. Nu fick han visserligen behålla sina ögon men svälja duktigt med vatten. Theon och Yara anar oråd och flyr med hela flottan varpå Euron gormar till sina nya undersåtar att påbörja byggandet av en ny flotta för att sätta efter de förrädiska svinen. Jag gissar på att deras försprång kommer att vara någonstans mellan 140 och 600 dagar.

Nu blir det plötsligt så där monumentalt sorgligt. Ser Jorah förklarar sin kärlek till Khaleesi och visar samtidigt sin infektion, eller vad vi nu skall kalla den. I brist på bättre ord får det bli infektion. Det verkar inte spela någon roll hur många gånger hon avskedar och förvisar honom, han dyker alltid upp igen. Karln är som en gammal katt och med tårar i ögonen beordrar hon Ser Jorah att ge sig ut och hitta ett botemedel för att kunna stanna vid hennes sida men jag vet inte jag. Det är som att be någon att hitta ett botemedel mot cancer på en vecka. Var börjar man liksom?

GoT651
Är det det här du kallar kärlek?

I Meeren lyckas Tyrion gräva fram en privat prästinna i rött. Ni vet en sådan som hämtade hem Jon Snow från de döda i förrförra avsnittet men här är det mer politiska undertoner. Kinvara skall helt enkelt ut och sprida ordet på gatorna, Drakdrottningen is still the shit! Det uppstår en hätsk diskussion om vem som egentligen är ”the chosen one” och hon passar i förbifarten på att håna stackars Varys för hans kullösa tillstånd. Tänk om han hade fått ett kopparmynt för varje gång…

Tillbaka i Castle Black är stämningen tryckt och framför allt då mellan Brienne och Tormund, eller Snorre eller whatever his name is. Luften fryser till fucking is mellan dem när de tilltalar varandra, så mycket beef vädrar jag där. Efter förra avsnittet var det snack om att det förmodligen skulle bli ligga av men just nu känns det lika troligt som att Eminem och Mariah Carey skulle börja dejta igen. Men det sägs att kärlek alltid börjar med bråk så inget är omöjligt.

GoT654
Man måste älska ett sådant ansikte

#poorhodor

Seriens sorgligaste avsked är nog tyvärr ett faktum. Game of Thrones har aldrig tvekat att plocka folk med makt av daga men stackars Hodor, vad har han gjort? Okej, han kanske inte har varit seriens roligaste inslag men det är ju synd om grabben. Han har varit mobbad och utfryst i större delen av sitt liv och när han äntligen får lite egen screentime och upprättelse, skall han behöva dö då? Vad är det för rättvisa? Nu lämnar han förvisso jordelivet som en hjälte men ändå.
Jag är den första att erkänna att de här trädgubbsutflykterna inte bara har varit flummiga utan även rätt trista men nu händer det äntligen grejer! Vi får veta att de som skapade White Walkers var Avatarer med kasst pigment och att tiden är knapp. Bran har nämligen genom att bryta mot reglerna gett vålnaderna gruppens exakta position. Det är lite som Bilbo och hans ring. Stanna inte för länge i den psykadeliska dimman då kommer något fanstyg slutligen att hitta dig och det är precis det som händer här och eventuellt också orsakar stackars Hodors död. Horder av White Walkers stormar in, den ena fulare än den andra och snart är det som en jävla Slipknot-efterfest i det där gamla trädet. Ledar-Avataren ”Lövet” självmordsbombar ett gäng bastarder men det hjälper föga. Gruppen måste fly genom en stor dörr utan naturlig låsmekanism, så vem skall hålla emot? Någon bastant lirare måste mota Olle i grind och genom telepati eller whatnot når Bran stackars Hodor eller ja, inte Hodor då utan Wylis. Hodor blev han nämligen först när han förtvivlat försökte hålla emot den tryckande massan. ”Hold the door” Hold the door” ”Hodor” ”Hodoooor”

Rutan blir svart och Twitter exploderar igen.

 

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."