Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-Klubben: Halt and Catch Fire – avsnitt 2

halt

TV-Klubben diskuterar serien Catch and Halt Fire, avsnitt för avsnitt. Nu har vi kommit till avsnitt två, och det är som vanligt, VARNING FÖR SPOILERS:

INGRID: I slutet på första avsnittet har det lilla mjukvaruföretaget Cardiff Electronics precis klarat sig ur en knipa med IBM, som vill stämma skiten ur dem för att ha snott teknik rakt av. Det är en intrikat plan som Joe McMillan har smidig, som på något sätt går ut på att de kopierar en IBM-dator och sen ändrar precis lagom mycket i tekniken, och på ett invecklat sätt som jag inte riktigt hänger med på så hamnar de i situationen att de får fortsätta sitt arbete, och IBM kan inte komma åt dem. Ja ni hör ju, jag kan inte riktigt förklara det här, för jag fattar’t inte riktigt själv, men det är nåt juridiskt (eh). I alla fall, känslan i slutet på det avsnittet var typ ”It’s on!”,  ”vi lirkade till oss den här situationen och nu jäklar sätter vi igång”. Det kändes peppigt och lite spännande.  Men det här avsnitt två var något av en besvikelse tycker jag. Svårt att sätta fingret på varför, men det känns inte som att det tar riktigt fart? Istället för att sätta igång och jobba så börjar de bråka om vad det egentligen är de ska göra. Särskilt Cameron är bångstyrig och inte så samarbetsvillig, men  McMillan verkar inte heller riktigt kunna förklara för henne vad hon ska göra. Vilket jag trodde var tydligt i planen från början.

Samtidigt, karaktären McMillan börjar krackelera lite mer, som jag önskade och gissade förra veckan. Han har varit försvunnen i ett år och har stora ärr över hela överkroppen, som han förklarar genom en väldigt känslosam historia – där detaljerna sedan visar sig inte stämma. Det är fortfarande en rätt störig karaktär, men jag kan inte förneka att jag faktiskt vill få veta mer om vad som är hans grej.

EMBLA: 42 minuter och 47 sekunder. Så långt är andra avsnittet. Här följer en lista på saker jag kunnat göra istället för att genomlida avsnittet: klippt, filat och målat alla mina 20 naglar, bakat en kladdkaka, gått runt ån jävligt snabbt, städat lägenheten om den vore i okej skick från start, simmat med med hund. Etc. Etc. Jag skulle nog till och med kunnat dra ut en tand på den tiden det tog att inse att näe: andra avsnittet blir inte roligare och det bådar verkligen inte gott för fortsättningen. Karaktärerna känns fortfarande iskalla och jag bryr mig nada om vad som händer med dem. Handlingen berör mig inte heller och det hade den egentligen inte behövt göra om jag hade gillat personerna. Jag kan inte säga att jag hade stora förhoppningar för fortsättningen efter den usla inledningen, men för egen del tror jag att jag om avsnitt tre inte levererar att jag får dödförklara liket.

MÅNS: Då får väl jag ta på mig den positiva hatten – för det här avsnittet gav mersmak. Även jag hade lite problem att fatta de juridiska turerna kring IBM-debaclet, men nu är i alla fall bollen i rullning for sure. Jag gillar att det redan nu är stökigt inom gruppen. Jobs/Woz-dynamiken är nästan övertydlig. McMillan som den hala, karismatiska visionären och Cameron/Gordon bildar den dynamisk duon inom de tekniska området. McMillans tal i slutet av avsnittet var briljant och blev ännu bättre när det visade sig att stora delar inte stämde. Han är en djupt fascinerande, närmast sociopatisk karaktär som är helt omöjlig att tycka om. Och det är bra. Manusdoktorer världen över säger alltid att man måste få publiken att tycka om huvudkaraktären. Det är naturligtvis en ytterst dammig teori framtagen av trötta gubbar med storhetstiden bakom sig. Jag föredrar Walter White, Don Draper och Joe McMillan alla dagar i veckan framför mysfarbröder som Bill Cosby eller någon förnumstig läkare från random sjukhusserie.

Jag gillar också premissen. Den utspelar i början på 80-talet då alla såg IBM som den enda seriösa hårdvaruaktören och alla inom PC-industrin var tvungna att förhålla sig till denna koloss. 30 år senare tillverkar inte ens IBM datorer längre. Apple gör fickdatorer förklädda till telefoner och Amazon startade en virtuell boklåda som nu är världens största varuhus. Inget är konstant och vad framtiden har i sitt sköte vet man helt enkelt inte. Såvida man inte formar framtiden själv. Och därför är jag nyfiken på McMillan, Cameron och Gordons resa.

Halt and Catch Fire visas på C More Series med två dagars eftersläpning från USA. Serien läggs även upp på C More Play och Filmnet.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.