Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

TV-klubben: Homeland s.03: ”One Last Time”

homeland_wallpaper_3-normal

Embla: Ovärdigt är väl ett ord som följt den här serien ända sedan första avsnittet. Nu får ordet en helt ny innebörd i och med att avsnittet inleds med en Brody som tänder av och skiter ner sig. En förnedring som gott och väl visar på att han är på botten. Saul iakttar det ras av forne soldat som befinner sig bakom glasrutan och sjunger amerikanska slagvisor och ser i syne med planen att bygga upp honom igen.

Å andra sidan ligger en Carrie på sjukan och förbluffas över att vara vid liv efter att ha blivit skjuten. Hon, och vi, får dock veta att barnet är välbehållet. Sen tappar avsnittet tempo helt och det blir en massa prat (förmodligen om det jag inte fattar sen på slutet) tills Brody och Carrie åker bil och han får se Dana genom rutan – som städar motellrum. Givetvis får han inte poppa ut för att säga hej och han blir så frustrerad att han kallar Carrie för ”fucking bitch”.

Tillbaka som inlåst får han förklarat för sig att Dana haft det jobbigt och flyttat hemifrån. Brody håller på att få sig ett tantrum till, men hejdar sig eftersom han inser att han är helt i klorna på Saul och Carrie. Sakta men säkert inser han att han måste bli drogfri för att ha en chans. Ut i spåret och öva upp sin gamla fysik samt militär-skills alltså.

Precis som i alla andra fall i USA lönar sig mödan och Brody får träffa sin dotter och berätta att han inte låg bakom terrordådet. Bryr hon sig? Not so much. Avsnittet slutar med att Brody åker iväg för att göra en operation som jag inte har orkat lyssna på. (Går inte in på att det är jordens snabbaste vändning från att vara en nedskiten knarkare till übersoldat.) Carrie tar avsked med fuktiga ögon och ett ”See you on the other side”.

En personlig kommentar? Nah, jag har fortfarande inte börjat bry mig.

brody
Från nedskiten knarkare till übersoldat

Ingrid: Jag är inte så skeptisk som Embla, och tycker att det ändå ska bli spännande att se hur detta utvecklar sig.

Men jag fattar fortfarande inte riktigt vad som hände i Caracas. Mannen som höll Brody fången nämnde Carrie i ett tidigare avsnitt, sa att han kände henne, och jag fick en känsla av att det på något sätt var på hennes initiativ som Brody hölls där. Det har ju inte följts upp, och nu är det plötsligt Saul som åker till Caracas och hämtar hem Brody. Vilket Carrie är förvånad och chockad över – alltså kan det inte vara hon som avslöjat att det är där Brody befinner sig? Och behandlingen av Brody kan ju inte ha varit sanktionerad av Saul, eftersom det dåliga skick Brody var i när han plockades hem bara försämrade för Sauls plan att använda Brody som soldat som ska nästla sig in i Iran och döda nån högt uppsatt som jag nu glömt vem det var. Puh, invecklat värre. Risken är överhängande att jag dessutom missat eller missuppfattat nåt på vägen.

I första avsnittet på säsongen var ju dessutom Quinn i Caracas också, som en del av insatsen när CIA eliminerade sex personer som hade med bombningen av högkvarteret att göra. Har det också med detta att göra? Han råkade mörda ett barn i samband med den operationen, vilket jag trodde skulle få någon betydelse senare i säsongen, men inte än i alla fall. I det här avsnittet var Quinn inte med över huvud taget, tråkigt nog. Jag vill ju, som jag skrivit tidigare, gärna se mer av Quinn, men det verkar inte så lovande just nu.

homeland
Inte så skön stämning längre

En grej jag funderade över i det här avsnittet var Brodys reaktion över att träffa Carrie igen. När de skildes åt var de ett kärlekspar, Carrie hade blivit övertygad om att det verkligen inte var Brody som låg bakom bomben och hjälpte honom att rymma, och det var ett känslosamt avsked. Nu när de möts igen är det inte mycket som tyder på detta.

Visst, Brody tror väl att Carrie var med på den här planen med att hålla honom fången i först Caracas och sen på nån CIA-anläggning i Virginia (eller var det nu var), så att känslorna svalnat till en början är väl inte så konstigt. Men hon förklarar att hon inte visste nåt, och lite känslor borde väl ändå börja sippra ut mellan dem, liite tidigare än i sista stund  när Brody förklarar att han ”will get back from Teheran”, och inte bara för Danas skull, hint hint (har han förresten glömt att han har en son också?).

Det ÄR ju spännande nu, och jag ÄR intresserad av att följa karaktärerna och hur det ska gå för dem och deras planer. Men att skriva ett inlägg i Tv-klubben efter varje avsnitt gör att det framgår med extra tydlighet hur mycket som fortfarande är oklart och förvirrande i Homeland, hur mycket som aldrig förklaras eller följs upp. Och det är väl till en viss nivå naturligt för en sådan här serie, men är det inte lite väl mycket nu? Frustrerande är ordet.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!