Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-Klubben: Homeland s.03: The Star

homeland_wallpaper_3-normal

Ingrid: Herregud, vilket slut det blev. Säsong 3 av Homeland har ju varit en veritabel berg- och dalbana när det gäller kvalitet och spänningsnivå. Brody var frånvarande under stora delar av säsongen, och sidohistorien om dottern Dana och hennes pojkvän tog upp för mycket plats och ledde aldrig nånstans. Inte förrän nu på slutet kom spänningen igång på riktigt, men då blev det också riktigt bra igen.

Brody lyckades alltså med det som var hans egentliga uppdrag i Iran: att döda general Akbari. Och han lyckades också lämna brottsplatsen osedd och precis komma ut genom grindarna innan vakterna upptäckte vad som hänt. Och blir upplockad av Carrie som tar honom till ett safe house. Men det har ju inte gjorts enligt planerna, och blir extra problematiskt när Javadi blir ansvarig för att få fast Brody, och ju längre tiden dröjer innan han åker fast ju mindre blir chanserna för Javadi att ta över Akbaris roll – vilket ju var det verkliga målet med hela operationen. Saul bestämmer sig ändå för att sätta in ett räddningsteam och plocka upp både Brody och Carrie. Men så enkelt och smidigt kunde det såklart inte sluta. För Lockhart och Dar Adal förråder dem, och på uppdrag av Javadi grips Brody. Och då är det faktiskt kört. På riktigt.

Även om det väl egentligen inte var så oväntat att Brody faktiskt till slut skulle dö, så var det ändå lite chockartat att det skulle ske genom offentlig avrättning bara några timmar efter att han gripits. Nicholas Brody hängs i en lyftkran i Teheran, och det finns inget vare sig Carrie eller någon annan i CIA kan göra. Bara några timmar tidigare har de suttit i ett hus på landsbygden och pratat om hur deras framtid skulle kunna te sig – ett barn är på gång, hur ska det bli? Riktigt jäkla starkt blev det faktiskt, tycker jag. Och ett rätt perfekt avslut på säsongen. För trots att jag någonstans vill att Brody skulle klara sig, var ju det här mycket mer realistiskt och en mer naturlig utveckling. Och hade väl varit ett riktigt bra slut på hela serien egentligen – men den har ju faktiskt blivit förnyad till en säsong 4.

brody
Brody mötte sitt öde till slut

Det har också spekulerats i om Brody verkligen dog, kan det inte ha varit en dubbelgångare, eller typ en iscensatt hängning på något jävla sätt? Tänk om han dyker upp där i vimlet någonstans i Istanbul, när Carrie flyttat dit och börjat sitt nya jobb som team-chef.  Men, producenten Alex Gansa har bekräftat att Brody verkligen är död, att Damian Lewis inte är med i nästa säsong. Som alltså blir av, trots detta. Som du frågade dig förra veckan, Lindén, var ska serien ta vägen nu? Saul är inte ens kvar i CIA längre. Mitt  hopp står till att Quinn får en mycket större roll. Carrie plockar in honom i sitt team i Istanbul, eller vad tror du?

Lindén: Ja, de tre sista avsnitten kompenserade för den svaga starten. Minst sagt. Jag håller med dig; det var ett bra och rätt modigt slut på säsongen. Att fimpa Brody var storymässigt det enda rimliga alternativet, men jag undrar om Homeland verkligen klarar den förlusten. Som den cyniker jag är tänker jag att Damian Lewis trissade upp sina lönekrav och på klassiskt tv-manér fick han därför sparken. Även Sauls exit känns lite fishy; när han lämnade CIAs högkvarter begav han sig sannolikt raka vägen till Showtimes förhandlingsbord. Om de lyckas enas om tjockleken på lönekuvertet tror jag faktiskt att han återvänder nästa säsong som någon typ av deus ex machina för Carrie; fast nu i rollen som privat entreprenör inom säkerhetsbranschen. Alldeles säkert kommer Carrie kroka arm med Quinn nästa säsong. Dynamiken mellan dem har vi än så länge bara kunnat ana, men jag tror det blir alldeles utmärkt. Producenterna har ju dessutom lovat att tona ner både Dana och Jessica nästa säsong – om det nu finns någon plats för dem överhuvudtaget längre?

En viktigare fråga är väl om det verkligen behövs en ny säsong? Jag hade varit helt tillfreds med ett definitivt slut nu. Homeland är inte en serie som kommer vinna på att pågå i sju, åtta säsonger. Quit while you´re ahead säger jag men å andra sidan finns det ju en anledning till att jag sitter och skriver om serien medan andra skarpare hjärnor faktiskt sitter och skriver serien.

 

 

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.