Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-Klubben: Homeland säsong 4 – avsnitt 1

tvklubb_homeland

TV-Klubben drar igång igen, och nu tar vi oss an den nya Homeland-säsongen! Avsnitten sänds på Svt mindre än ett dygn efter sändningen i USA (lyxigt för oss som värdesätter det där med svensk text…), och det hela drog igång med ett dubbelavsnitt . Förra säsongen slutade ju rejält dramatiskt med att Brody avrättades i Iran, kort efter att Carrie berättat att hon var gravid med hans barn. Saul tvingades lämna CIA, och jobbar nu som privat entreprenör i säkerhetsbranschen. När säsong 4 börjar har det gått ett tag sen Carrie fick sitt barn, men hon har lämnat dottern hos sin syster hemma i USA och befinner sig själv i Afghanistan som stationschef för CIA. Det är upptakten, och som vanligt är det varning för spoilers i följande diskussion…

INGRID: Det började alltså med ett extra långt avsnitt och jag hade väntat mig en intensiv start som verkligen drog igång säsongen och formulerade en tydlig ”vinkel” om vad säsongen ska kretsa kring  – men istället var det ett avsnitt som var ganska otydligt i kanterna tycker jag. Vilket på ett sätt också var lite skönt, för Homeland har verkligen i stunder varit lite väl cliffhanger-mässigt, i brist på ett bättre uttryck… Hur som helst, rätt mycket hinns ändå med i det här avsnittet. Carrie  ger order till en raketattack mot en terroristledare i Pakistan, men felaktig information gör att 40 oskyldiga bröllopsgäster också dödas, och händelsen tar spinn. Det spända läget i Islamabad i Pakistan blir värre, och den lokala CIA-chefen – som var den som gav den felaktiga informationen – blir dödad av en arg folkmassa. Carrie kallas hem till USA, men med hjälp av lite utpressning mot den osympatiske CIA-chefen Lockhart, blir hon utsedd till ny stationschef i Islamabad. Däremellan har hon visat sin oförmåga att ta hand om sin dotter, som hon lämpar över på systern, som beskyller Carrie för att medvetet söka sig till arbetsplaceringar där det inte går att ta med sig sin familj.  Kanske ska man mer se detta avsnitt som en prolog till det som faktiskt komma skall under säsongen.

Mitt starkaste intryck från det här första avsnittet är nog hur jävla sjukt det är att sitta i ett kontrollrum och beordra attacker, som om det var ett datorspel. När Carrie, som kallas ”drönardrottningen” av kollegorna i Afghanistan, sen går hem på kvällen och sväljer ner sömntablett med ett glas vin, tar på sig öronpropparna, bettskenan och sovmasken och går och lägger sig, känns allt så oerhört obehagligt. Och till skillnad mot Carrie verkar kollegan Peter Quinn  – en favoritkaraktär från förra säsongen – börja tvivla över vad de egentligen håller på med. Vad är ditt första intryck Adrianna?

homeland-season-4-key-art

ADRIANNA: Med risk för att låta som en hopplös ja-sägare måste jag säga att mitt intryck i mångt och mycket är detsamma som ditt. Det var ett ganska spretigt avsnitt, men precis som du säger var det faktiskt ganska skönt som omväxling. Homeland har ju haft en tendens att vara lite väl mycket DUN DUN DUUN och osannolika plot twists de senaste säsongerna, så jag tycker att det var ett smart drag att satsa på en lite större överblick, djupare karaktärsutveckling och lite mer realistisk dramatik i det här första avsnittet.

Att gå tillbaka till rötterna är ett väl beprövat knep för serier som tycks ha tappat fotfästet och fallit för sin egen hype, och att manusförfattarna nu försöker göra just detta ser vi prov på redan i avsnittets inledande sekvens. När Carrie ger order om raketattacken blir det kusligt uppenbart hur sjuk hela situationen är; hur man i ena sekunden kan släppa bomber på civila för att i nästa andetag blåsa ut ljusen på den av kollegorna inköpta födelsedagstårtan. Ändamålet helgar medlen, here, have some cake! Att det hela, rent dramaturgiskt, inte är supersubtilt gjort spelar mindre roll, flygbilden på det förstörda huset gör mig ändå illamående in i märgen. Och det var just detta som jag tycker var Homelands styrka från början, inte de galna vändningarna, utan förmågan att skildra CIA:s arbete så som vi faktiskt tänker att det ser ut. Och det i sin tur gör den där flygbilden så påträngande obehaglig, just för att man i det ögonblicket vet att man inte tittar på en serie, utan på en bit av verkligheten.

Det läggs en hel del fokus på hur Quinn och Carrie hanterar förlusten av sin kollega och den misslyckade insatsen på helt olika sätt, vad tycker du om den skildringen Ingrid?

homeland-season-4-premiere-carrie-quinn-showtime

INGRID: Kanske att Carrie verkar lite väl kallt inställd till det som hände, till och med för att vara henne? Och att jag undrar var vägarna ska bära Peter Quinn. Han sa ju till Carrie att han inte tänkte följa med tillbaka till Islamabad, men det verkar ju onekligen som att han ska vara en av huvudkaraktärerna den här säsongen, så vi får väl se. Men jag gillade att man fick se mer av honom privat, han känns mer som en verklig människa än Carrie. Att han söp sig full, hade sex med tjejen som är föreståndare på hotellet, missade mötet med CIA-chefen eftersom han käkade frukost med tjejen istället, och sen avslutade det hela med att slå ner två snubbar på fiket, som snackar skit om tjejen för att hon är överviktig. Här får man ju både en känsla av att han är sympatisk och samtidigt en kall mördarmaskin, på nåt sätt.

ADRIANNA: Ja, precis! Nu när du säger det känns det ju som att det är ett medvetet drag från manusförfattarnas sida, man ser på Quinn att han tänker exakt samma sak som vi – ”VEM I HELVETE ÄR DU EGENTLIGEN CARRIE?” när hon så totalt verkar stänga ner alla känslor inför all skit som händer. Jag gillar också den mänskliga sidan av Quinn, här ser man att han åtminstone har en viss självinsikt och försöker hantera sina problem i den mån han pallar. Jämfört med Carrie som i vanlig ordning inte bara ljuger för alla andra, utan allra mest för sig själv.

Några tankar inför nästa veckas avsnitt:

  • Föreståndartjejen lämnar en lapp på Quinns hotelldörr med en pussmun och meddelandet ”no one ever fought for me before”. Betyder detta att deras historia kommer fortsätta?
  • Ska det nu, igen, bli ständig dålig stämning mellan Saul och hans fru Mira på grund av för mycket jobb och olika syn på tillvaron? Det vill säga, same thing all over again.
  • Kommer vi att få se Carrie, Saul och Quinn arbeta tillsammans igen på stationen i Islamabad? Mycket pekar på det, men samtidigt verkar det vara det absolut sista Quinn vill göra. Vi får se vad manusförfattarna har att säga om den saken.
  • Vilken roll kommer pakistanska Aayan, som överlevde raketattacken, att spela i kommande avsnitt? Hans historia fick ganska stort utrymme i premiäravsnittet, så frågan är hur den kommer att knytas ihop med övriga trådar framöver.
  • Var det bara vi som inbillade oss att det hintades om något mellan Quinn och Carrie i förra säsongen? I vilket fall verkar det vara som bortblåst nu, och tack och lov för det. Kvinnor och män KAN faktiskt umgås utan att ligga. Har vi hört.

Homeland säsong 4 sänds på Svt måndagar kl 22.10, och finns även på Svt Play

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.