Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-Klubben: Homeland säsong 4, avsnitt 2

tvklubb_homeland

TV-Klubben fortsätter kolla på och diskutera Homeland säsong 4. Som vanligt, varning för spoilers :

ADRIANNA: Okej, så bland det första som händer i det här avsnittet är att Quinn genomgår någon form av debriefing/förhör. Quinn har nämligen bestämt sig för att lämna CIA, och eftersom the first rule of CIA är att man inte lämnar CIA, så är de inte helt nöjda med den saken. Debriefing-/förhörspersonen ställer en massa PSYKOLOGISKA frågor och väldigt snabbt utvecklas sessionen till att handla om huruvida Quinn är hopplöst förälskad i Carrie och vill leva lycklig i alla sina dar med henne och Brodybarnet. Well, that escalated quickly!

Tyvärr kan man väl utifrån detta dra slutsatsen att vi hade rätt i våra farhågor, Ingrid,  – manusförfattarna tänker verkligen försöka tvinga på oss den här kärlekshistorien till varje pris. Åtminstone känns det ju som att det är dit vi är på väg, eller vad säger du?

INGRID: Ja, vad hände där? Att Quinn ville skydda Carrie i bilen när de blev attackerade i Islamabad kan alltså BARA bero på att han är undermedvetet kär i henne? Inte att de har väldigt starka band för att de arbetat tätt ihop i utsatta situationer, och älskar varandra som vänner, eller så? Tröttsamt minst sagt. Men hoppet lever fortfarande att detta inte kommer utvecklas i en romantisk riktning.

homeland2

Men okej, Homeland är ju inte i första hand en relationsserie (förhoppningsvis inte heller i denna säsong), vad säger vi om utvecklingen i själva CIA-storyn? Carrie har alltså skapat en egen liten grupp som jobbar i hemlighet, utanför hennes CIA-avdelning i Islamabad, för att undersöka vad som egentligen hände när den förre stationschefen Sandy Bachman blev dödad. Jag känner att spänningen inte riktigt har kommit igång i den storyn än, vad säger du?

ADRIANNA: Nej, det är inte direkt action non stop på den fronten, det håller jag med om. Snarare känns det väl som att vi tittare förväntas gå igång på själva igenkänningsfaktorn, typ ”nu är hela gänget samlat igen, kolla vad mysigt vi har det! Det är som ett avsnitt av Cheers!”. Och jag kunde ju inte låta bli att falla lite för det; jag tyckte faktiskt att det var ganska mysigt att se Max, Carries gamla avlyssningsexpert igen, till exempel. Men det verkar som att vi får vänta lite på den riktiga spänningen den här säsongen, än så länge har det mest varit uppbyggnad och så det här evinnerliga tjatet om Quinn och Carrie då.

På tal om det kom jag precis att tänka på vad som kanske störde mig mest i det här avsnittet – det var när tjejen som Quinn dejtat sa ”Whoever Carrie is, she is a lucky girl”, med vilket hon menade att Quinn var någon form av kap och att Carrie kunde skatta sig lycklig om han var kär i henne. Vilket irriterade mig, inte bara för att det var ytterligare ett steg i Carrie+Quinn = sant-riktningen, men också för att Quinn ju så uppenbart INTE är ett kap i nuläget. Om man inte med ”kap” menar en våldsbenägen, ombytlig och känslomässigt instabil kille med PTSD. Men å andra sidan var det kanske meningen att det skulle vara ett motsägelsefullt uttalande? Jag vet inte. Jag tyckte det var dumt i alla fall.

homeland

INGRID: Och det som jag störde mig mest på var att Quinn kunde sitta hemma och supa och kolla på en aldrig sinande mängd Youtube-klipp på när CIA-chefen dödades i Islamabad – och därigenom hitta en superledtråd: en mystisk man med hörsnäcka! Ett: får såna här filmklipp ens ligga kvar på Youtube? (samma fråga gäller i högsta grad för klippet i förra veckans avsnitt, som visade hur en bröllopsfest bombades), Två: hur är det möjligt att CIA inte redan har närstuderat allt sånt material?

ADRIANNA: Det är verkligen en fullt rimlig invändning, jag var bara alldeles för upptagen med att störa mig på allt kärlekstramsande för att uppmärksamma det. Mina konkreta Youtube-kunskaper sträcker sig visserligen bara till att jag vet hur man hittar videor på kattungar som somnar, men jag tvivlar starkt på att det Quinn gjorde skulle vara möjligt i verkligheten.

Några tankar inför nästa veckas avsnitt:

  • Carrie har alltså värvat sin gamla avlyssningsexpert Max till sitt hemliga team i Islamabad – men var är parhästen Virgil?
  • Vad ska Sauls roll bli egentligen? Han åkte till Islamabad för att överlämna ett säkerhetsteam, men Carrie ville inte ha honom där. Fast egentligen vill hon väl det, eller?
  • Kommer Carrie och teamet att lyckas värva Aayan till sin sak? Och om de gör det, vilka faror innebär det för Aayan?
  • Hur ska Quinn, som precis blivit övertalad av Carrie att joina henne i Islamabad, hantera påfrestningarna i Pakistan? Och är han verkligen kär i Carrie? Snälla, säg att det inte är så.

Homeland säsong 4 sänds på Svt måndagar kl 22.10, och finns även på Svt Play

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.