Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-Klubben: Homeland säsong 4, avsnitt 4

tvklubb_homeland

TV-Klubben fortsätter kolla på och diskutera Homeland säsong 4. Och som vanligt är det varning för spoilers :

INGRID: Carrie fortsätter sin ”bearbetning” av Aayan, för att få information om hans farbror terroristen som visade sig vara inte-så-dödad som CIA trodde, i förra avsnittet. Det är plågsamt att se på. Jag menar inte att det är dålig tv, men det är så mycket jobbiga känslor på så många plan. Förutom att Carrie verkar övertyga honom förstås – och ju faktiskt fick honom att erkänna att farbrorn lever.  Men när Carrie utnyttjar sitt eget smärtsamma förflutna för att vinna Aayans förtroende – genom att berätta (lagom detaljerat) om sitt barn, och barnets far som dog innan hon föddes – är det verkligen manipulation deluxe. För känslorna Carrie visar där känns ju hundra procent äkta, även om hon har en baktanke med att visa den.

Men, det blir samtidigt uppenbart att de andra inte är riktigt insatta i vad hon har för sig. Hon har gjort sig onåbar – vilket bland annat resulterar i att Quinn och Fara missar en chans att få upp en drönare i luften för att kunna skugga Haisan Haqqanis män . Det framstår som mer och mer märkligt att Carrie fick bli stationschef. En extremt dedikerad och intensiv fältagent (om det nu heter så på svenska), visst det är hon, men chefsmaterial verkar hon inte vara direkt. Inte jätteproffsigt att göra sig helt onåbar i typ ett dygn, när man är högsta ansvarig. Men när Quinn får tag på Carrie, och hon förklarar sin frånvaro med att hon faktiskt håller på att rekrytera en person, säger han det vi alla tänkte: ”To me, it looks like you’re fucking a child! Is there no line?!” Go Quinn!

ADRIANNA: Jag tycker att det här avsnittet verkligen hade en nerv som det förra saknade, mycket tack vare den på så många sätt obehagliga situationen som Carrie skapat med Aayan. Deras scener är som ett enda trassligt nystan av starka och motstridiga känslor, man kan se hur Aayan kämpar med att komma underfund med det som händer och hur han ska förhålla sig till det, samtidigt som Carrie spelar ut hela registret för att få honom att lita på henne. Och som hon gör det. Det är både oerhört fascinerande och obekvämt att iaktta Carrie när hon pendlar mellan skådespel och autenticitet, och dynamiken mellan henne och Aayan gör att serien för en stund återfår den spända, komplexa och inte minst jobbiga stämning den hade i sina tidigare säsonger.

Quinn är som sagt där och påpekar för Carrie att det hon gör är för jävligt, och visst känns det som att Quinn plötsligt blivit den här seriens nya protagonist? Jag vill minnas att han gjort en hel del tveksamma saker i tjänsten förut, men just nu är det Quinn den känslige och Quinn räddaren i nöden och Quinn calling you out on your bullshit. Vilket jag antar att jag ändå är rätt okej med så länge han INTE ÄR KÄR I CARRIE. Och apropå människor som inte är kära i Carrie, hur i hela himlen ska det gå för Saul nu? Han spenderade mest det här avsnittet med att springa omkring  i taxfree-shopen på flygplatsen, för att sen falla för en klassisk misdirection-luring (ja, jag gick också på den, men vadå JAG är iaf inte CIA-agent) och hux flux bli nedstuvad i ett bagageutrymme för ett impromptu besök hos talibanerna. Och eftersom ingen skickade upp nån drönare vet ingen vart bilen han fördes bort i tog vägen. Inte en bra dag för Saul.

homeland saul
Saul på flygplatsen, lyckligt ovetandes om vad som komma skall.

INGRID: Saul, noooooo! tänkte jag när han gick in på herrtoaletten efter att den misstänkte gått in och inte kommit ut igen. Lite som en sån, ”nej, gå inte ner ensam i källaren-känsla” man får i skräckfilmer. Men – det måste jag ge dem – det var ett snyggt sätt att få ut den nedsövde Saul från flygplatsen, att stoppa ner honom i en rullstol och slänga en rutig filt över, så han bara såg ut som en helt casual avdäckad gamling, eskorterad av två misstänkt agentlika män. Inga konstigheter. Men som du säger, inga bra utsikter för Saul just nu.

Några tankar inför nästa veckas avsnitt:

  • Den amerikanska ambassadörens man, som blir utpressad av den pakistanska säkerhetstjänsten, har det inte heller helt lätt nu. Alldeles nyss söp han sig plakat och smög omkring i Carries lägenhet med sin mobilkamera. Detta kan bara gå illa.
  • När CIA-agenten John Redmond kommer till hotellbaren för att ta med sig ambassadörs-maken hem, för att undvika ”en scen”, är ambassadörs-maken väldigt nära att avslöja allt – men blir avbruten. Frustrerande! Men, det har väl säkert väckt en misstanke hos Redmond?
  • Saul hann ringa till Quinn och meddela att Farad Ghazi var på flygplatsen, på väg till Sydafrika. Så nu tror CIA att både Saul och Ghazi befinner sig på flyg – hur lång tid kommer det ta innan de upptäcker att det är nåt som inte stämmer, och börjar leta efter Saul?

Homeland visas på Svt måndagar kl 22.10 

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.