Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-Klubben: Homeland säsong 5, avsnitt 1

Homeland 5 TV-klubben

Carrie Mathison är tillbaka! Säsong 5 av Homeland har haft premiär, och TV-Klubben bestående av Ingrid och Adrianna satt klistrade. Vi kommer diskutera avsnitten, komplett med spoilers, och du är välkommen att hänga på!

Det har gått två år sedan förra säsongens slut, och så här ser läget ut när säsongen börjar: Carrie jobbar inte på CIA längre. Hon har hoppat av ”the agency” och flyttat till Berlin där hon jobbar som säkerhetschef på en tysk miljardärs stiftelse, och bor ihop med sin dotter och sin tyska pojkvän. Saul Berenson är numera CIA:s Europachef, och Peter Quinn verkar ha blivit ännu mer en CIA-mördarmaskin, som senast varit på uppdrag i Syrien.

INGRID: Man kan inte precis säga att säsongen inleddes med buller och bång! Snarare inleddes det nästan övertydligt lugnt med Carrie som tog emot nattvarden på en katolsk gudstjänst, och sen fick vi se henne både lämna på dagis och arrangera barnkalas. Men allt det här mysiga vardagslivet beskrivs väl bara för att vi verkligen ska få känslan av att allt kommer brytas tvärt snart, när Carrie kastas in i sitt gamla liv på nåt sätt igen, eller vad tror du?

ADRIANNA: Verkligen. Det är lugnet före shitstormen vi får se här, utan minsta tvekan. En inte betydande del av dynamiken i serien har ju alltid handlat om Carries oförmåga att leva ett ”vanligt” liv, och hur hennes passion för terroristbekämpning alltid kommer i vägen för sopsortering, bullbak, släktmiddagar och annat som vanliga människor gillar att fylla vardagen med. Carrie är helt enkelt inte bra på vardag, och även om hon ibland försöker sig på att stiga av CIA-karusellen så dras hon alltid tillbaka förr eller senare. Det är inte hennes eget fel alla gånger, just nu verkar hon ju på riktigt vilja behålla sin stadgade tillvaro, men det är som att det alltid står något i vägen för att Svensson-idyllen ska kunna bli verklighet på allvar. Jag vet! Manusförfattare.

homeland-season-5-the-past-catches-up-with-carrie
Ballongfest – typexempel på vanliga-människor-aktivitet.

INGRID:  Nu handlar det alltså om att den tyske rikingen vars stiftelse Carrie jobbar för vill åka till ett flyktingläger på gränsen mellan Libanon och Syrien, för att leverera hjälp, vilket Carrie starkt avråder ifrån men som ändå såklart kommer bli av.  Och det är väl det som kommer kicka igång Carries comeback till internationellt drama antar jag. Samtidigt har CIA:s Berlinkontor råkat ut för ett dataintrång där massa dokument läckt, som bevisar att CIA har illegalt övervakat tyska invånare, på uppdrag av Tyskland själva. Inte superkul stämning om det kommer ut! Vilket det såklart kommer göra, genom journalisten Laura Sutton, som lägligt nog jobbar på samma stiftelse som Carrie. Och verkar vara en rätt störig person, som kommer och stör mitt i ballongdjursknytandet på lilla Frannies barnkalas!

Och Quinn då, vad är hans status? Han har precis kommit hem från uppdrag i Syrien, som verkar ha gjort honom än mer avtrubbad (vilket väl inte är så jäkla konstigt). Älskade scenen när han skulle briefa massa CIA-kostymmänniskor och var den enda som verkade ha någon slags verklighetsförankring, och på frågan om hur det går med CIA:s strategi i Syrien torrt svarade “Tell me what the strategy is, and I’ll tell you if it’s working.” Och Dar Adal var där på mötet såklart – denne man som jag fortfarande inte riktigt fattar vem han är eller vad han håller på med! Jag kom knappt ihåg vad som hände i slutet på förra säsongen, men nu när jag läste om det igen insåg jag ju att han och Saul konspirerade med nåt där i slutet, för att Saul skulle kunna bli CIA-chef, och jag antar att det är därför Saul och Carrie nu är ovänner. Eller? Kommer du ihåg det här?

homeland5015325
Carrie har fikapaus med nya chefen. Grått tycks vara på modet i Berlin.

ADRIANNA:  Ska jag vara helt ärlig minns jag inte heller det där. Min gissning är att serieskaparna själva inte vet vem Dar Adal är, utan använder honom som ett wild card som de kan skriva om och kasta in i handlingen efter behov. Typ ”Vi behöver nån som konspirerar! SLÄNG IN HONOM IGEN!”. Känns som att slutet av förra säsongen inte kan ha varit mycket att skriva hem om med tanke på att varken du eller jag tycks komma ihåg nåt av det? Vi kan ju inte BÅDA ha varit så fulla i december.

Det känns lite som ett svek mot min yrkeskategori att behöva erkänna, men du har förresten rätt i att den där journalisttypen är en jäättejobbig karaktär. Hon kommer dragandes med sina läckta dokument och genast är det allmänheten hit och olaglig avlyssning dit och det enda man vill är att hon ska knyta ballongdjur som alla andra och slappna av lite. Jag vet inte om det är det som är meningen eller inte, men efter 5 säsonger av detta har jag börjat hålla på CIA. Även när det gäller lagbrott och kränkande av privatpersoners integritet, tydligen.

INGRID: Haha, ja! Och jag är ju också journalist…
Men, trots att det ju uppenbarligen hände en del i det här avsnittet så tyckte jag det saknades nåt. I början kännetecknades Homeland verkligen av spänning, framåtrörelse och nagelbitarcliffhangers – ni vet back in the Brody-days – men sen har det blivit mer lågintensivt, på gott och ont. I början av förra säsongen klagade vi en del på att spänningen inte riktigt kom igång, och nu har det visserligen bara gått ett avsnitt, men jag känner lite samma sak nu. Ge mig en intensiv start som verkligen drar igång alltihopa! Nu var det verkligen luddigt i kanterna, och vi fick inte ens det jazziga introt som har kännetecknat serien så länge.

Några tankar inför nästa veckas avsnitt:

  • Saul är Europa-chef för CIA nu, och av alla ställen i Europa är det just i Berlin det sker en incident som han blir kallad till, alltså i just den stan där Carrie råkar bo nuförtiden. Och Quinn har uppenbarligen också ärenden till Berlin. Slump, hänger allt ihop, eller är det bara av rent dramaturgiska skäl?
  • I slutet av förra säsongen blev det ju faktiskt romans mellan Carrie och Quinn, som sa att han ville hoppa av CIA och starta ett nytt liv ihop med Carrie. Men Carrie, som var övertygad om att ingen relation med henne kunde bli bra, tvekade och Quinn hann sticka iväg på livsfarligt uppdrag i Syrien innan hon ångrat sig. Vad händer nu om/när de ses igen?
  • Inget jazzigt intro i detta avsnitt. Inget intro alls faktiskt, vad tyder det på? Har Carrie bytt musiksmak? Har serieskaparna bytt ut den karaktäristiska vinjetten och kommer presentera en ny nästa vecka?

Homeland visas på SVT och SVT Play. Avsnitten läggs upp på SVT Play måndagar kl 22. De sänds sedan i SVT24 måndagar kl 22.45 och kommande söndag i SVT1 kl 22.00.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.