Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-Klubben: Homeland säsong 5, avsnitt 2

Homeland 5 TV-klubben

TV-klubben fortsätter diskutera Homeland, och som vanligt är det varning för spoilers!

INGRID: Det jazziga introt är tillbaka! Men med nya bilder och nya voice overs. Det känns verkligen dagsaktuellt, med flyktingströmmarna till Europa och oron för IS-terrordåd. Blandat med lite Snowden och datahacking.
Men, till veckans avsnitt: Det är verkligen en lågmäld dramaturgi i Homeland nu.  Avsnittet slutar med att Quinn sitter i mörkret i en bil och läser av ett kodat meddelande i några minuter, och sen: slut. Jaha, det där var ju inget direkt spännande slut, tänker jag, tills jag inser att namnet som Quinn avkodat av är Mathison – alltså Carries efternamn. WTF. Det är väl Saul som ger Quinn de där meddelandena, och hittills har det väl varit namn på personer han ska söka upp och döda. Typ bombtillverkare och personer som värvar unga tjejer till IS. Så varför har han fått Carries namn nu… Samtidigt har Carrie fått veta att bomben som smällde i flyktinglägret i Libanon, men som hon och hennes sällskap undkom, inte alls var avsedd för hennes chef Düring, utan för henne själv. Men hur hänger det här ihop?

ADRIANNA: Nä, men nu börjar det ju hända grejer! Personligen var jag på helspänn när Quinn löste sudoku där i bilen, även om jag sällan är först med att lista ut plotlines kändes det nästan givet att Carries namn skulle dyka upp där nu. Med tanke på vad Carrie och vi precis fått veta om händelsen i flyktinglägret, att någon med mycket pengar och mycket makt är ute efter henne, är det ju inte helt långsökt att anta att personen har kopplingar inom CIA. Kanske till och med någon INOM själva organisationen? *GASP* Lömskt! Och vem skulle de hellre anlita för jobbet än Quinn, iskall sudokulösande hitman? Hursomhelst tror jag inte att Saul har något med det att göra, bara för att han lämnat meddelanden tidigare betyder det inte att just det här kom ifrån honom. Mina slantar ligger på Dar Adal, han har visat tvivelaktiga lojaliteter tidigare och ärligt talat är han en så tråkig karaktär att jag nästan hoppas att han ska visa framfötterna med ett svek av det här slaget.

homeland3

ADRIANNA: Men apropå Carries situation, var inte det nya introt lite spoiligt? Carrie ränner omkring i svart peruk och vi hör henne säga typ ”Vem är det som är ute efter mig?”, och andra kommentarer och lösryckta bilder i den stilen. Det var ju praktiskt taget som en trailer för ”Jagad”! (Som jag i och för sig inte sett, men jag gissar på att någon jagar Harrison Ford.) Och allt detta innan vi fått veta att Carrie har någon form av hotbild mot sig. Buuu. Nog för att jag hade glömt av introt halvvägs igenom avsnittet, men det är ju inte alla tittare som har lika dåligt minne som jag.

Och sen har vi förstås Éowyns luriga powerplay mot Saul! Istället för att bli hemskickad till Rohan tycker hon att CIA kan sätta ingen mindre än hennes buddy Saul på första bästa plan till USA för att blidka tyskarna. Dålig stil, eller vad tycker du Ingrid?

INGRID: Jo, men slugt! Tyskarna vill ju att någons huvud ska rulla, men Allison/Éowyn menar att hon är allt för värdefull för att offras, eftersom det bara är hon med sina kontakter som kan värva nya CIA-informanter i de områden där de nu blivit avslöjade på grund av dokumenten som journalisten offentliggjorde. Vi skrev ju förra veckan att vi båda två störde oss på den karaktären, Laura, och de har ju verkligen lyckats framställa henne på ett sätt som inte är supersmickrande för journalister… men ärligt talat, få journalister skulle offentliggöra såna där dokument så lättvindigt som hon gjorde, utan minsta tanke på rikets säkerhet osv. Hur mycket man än vill avslöja något superstort vill man nog undvika att massa folk riskerar att dödas på kuppen liksom. Känns inte som en supertrovärdig karaktär!

ADRIANNA: Nej, hon känns väl inte jätterepresentativ för yrket direkt, även om vi såklart är lite partiska i frågan. Men tillbaka till Quinn, för nu får vi kanske snart svaret på hur det blir med hans och Carries romans? Han kommer ju såklart åka till Berlin eller Beirut eller vilken stad på B hon nu håller hus i för tillfället och hjälpa henne komma undan! Jag ser framför mig hur de flyr världen över tillsammans: exotiska destinationer, mystiska förklädnader och heta, hemliga möten under falska namn. Typ som en fantastisk kombination av Bondfilm och Harlequinroman, fast kanske utan den förlegade sexismen. Dock vet jag fortfarande inte om jag vill att Quinn och Carrie ska få ihop det, jag tycker att den grejen har känts mer än lovligt krystad från början. Carrie och Brody hade verkligen KEMI, men med Quinn? *crickets chirping* För en gångs skull hoppas jag att en tjej och en kille får förbli bara vänner – no benefits, nothing more. Även om man råkar gillar varandra som personer är det faktiskt fysiskt möjligt.

Men visst är vi peppade inför nästa avsnitt nu? Jag känner att serien börjar komma igång på allvar och hoppas på liknande nagelbitarspänning som vi fått uppleva i tidigare säsonger. På med peruken och fram med det falska passet!

INGRID: Eller så har Quinn blivit en så avtrubbad mördarmaskin att han bara måste utföra sitt uppdrag, oavsett vems namn som står på listan! Only time will tell…

 

Några tankar inför nästa veckas avsnitt:

  • Den tyska CIA-agenten Astrid fick vi ju möta redan förra säsongen. Då hjälpte hon Quinn i Islamabad och det framkom att de haft en relation. Gissar att hon kommer få en allt större roll.
  • Apropå Astrid: nu när vi är i Berlin, så är det också lite mer härliga europeiska skådisar som gästar. Just Astrid spelas av Nina Hoss, som spelade huvudrollen i hyllade Phoenix som gick på bio här i Sverige alldeles nyss. Otto Düring spelas av Sebastian Koch, som hade en av huvudrollerna i fantastiska De andras liv 2006. Och FN-soldaten som tog emot Carrie och hennes sällskap i flyktinglägret spelades av norske Tobias Santelmann som nyligen sågs i serien Frikänd på SVT. Håller utkik efter flera bekanta ansikten!
  • Graffitikonstnärerna som skulle få ”det libanesiska flyktinglägret” att se autentiskt ut kuppade in meddelanden som ”Homeland är rasistiskt” i sina graffitibudskap. Får en ju att undra över hur bra koll produktionsteamet har på autenticitet, om de inte ens dubbelkollar budskapen, eller fanns det ingen annan  på plats som kunde arabiska? Makes you think, på flera saker…

 

Homeland visas på SVT och SVT Play. Avsnitten läggs upp på SVT Play måndagar kl 22. De sänds sedan i SVT24 måndagar kl 22.45 och kommande söndag i SVT1 kl 22.00.

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.