Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-Klubben: Homeland säsong 5, avsnitt 3

Homeland 5 TV-klubben

TV-Klubben diskuterar Homeland säsong 5, och om du missade förra veckans diskussion kan du åtgärda det här. Nu kör vi snack om avsnitt 3, och som vanligt är det varning för spoilers.

INGRID: Sällan har vi väl sett Carrie så skakad som efter att hon fått veta att det var hon som var målet för bombattacken i flyktinglägret i Libanon. Istället för att gå tillbaka till jobbet på Düring-stiftelsen har hon förskansat sig i nåt slags lanthus med pojkvän och dotter, som hon snart sätter på ett plan till USA och säkerheten hos moster Maggie. Men Carrie är ju Carrie, så självklart sätter hon igång en privatutredning om vem det egentligen kan vara som är ute efter henne. Och tar till ett knep som väl får betraktas som ganska skakigt – nämligen att sluta ta medicin mot sin bipolaritet. För att vidga sina sinnen och maxa sin kreativitet, typ? Hon förklarade ju upplägget för pojkvännen Jonas, och instruerade vad han skulle göra om hon blev för dålig, men det var ju inte direkt en högoddsare att det skulle spåra ur och gå åt helvete, eller vad säger du Adrianna?

ADRIANNA: Nej, det var väl ungefär lika väntat som regn på midsommar, skulle jag säga. Samtidigt förstår jag henne, hon ser ju sin förmåga att gräva ner sig så totalt i en enda uppgift flera dygn i sträck som en av de fördelar hon eventuellt kan ha mot de som är efter henne. Och det är verkligen riskabelt, men Carrie är ju som sagt Carrie och hon är inte den som tar det säkra före det osäkra direkt. Dock verkar det ju inte ha lett någon vart den här gången, om det nu inte är så att alla hundratalet änglar faktiskt har orkestrerat hela komplotten ihop. Men det håller jag för osannolikt.

homeland3
Carrie och de många misstänkta.

 

 

INGRID: Nej, hon verkar ju inte ha kommit fram till något riktigt vettigt svar. Däremot insåg hon ju direkt att det var något skumt när Jonas exfru ringde och sa att deras son blivit gripen av polisen. Att det i själva verket var ett sätt att få frun att ringa Jonas och därmed avslöja var han och Carrie höll hus. Vilket ju stämde. Och det var jäkla Quinn som gjorde det! Och trots att Carrie lyckades skjuta honom först (fast utan att veta att det var han) så visade det sig såklart att Quinn hade skottsäker väst och därmed kunde göra en comeback och få tag på Carrie. Bra grej: Han sköt inte Carrie utan gjorde ett sånt där stryp-grepp som gjorde hennes medvetslös (tror jag, man har ju sett det där förr på film). Dålig grej: Han gjorde alltså Carrie medvetslös och typ kidnappade henne. Nu är det ju faktiskt spännande på riktigt!

ADRIANNA: Annat som hände i det här avsnittet var ju det enorma avslöjandet att Saul ligger med stationschefen i Berlin! JUICY. Kärlek börjar ju alltid med bråk heter det, eller i det här fallet att man försöker får varandra ivägskickade till USA. Jag vet inte vad deras relation har för relevans för serien i stort, eller kan det vara så att vi ska anta att de bara spelat för galleriet hela den här tiden? Att de egentligen är i maskopi och jobbar mot något större, mystiskt mål? Vad tror du Ingrid?

INGRID: Det första jag tänkte: GUD, vad såpigt. Det fanns ju inte ett endaste uns av hint om detta tidigare. När jag tänker tillbaka på deras interaktioner tidigare i detta och förra avsnittet känns det ju bara supermärkligt, något borde ju ha hintat om deras relation. Skulle alltså allt deras gruff bara ha varit spelad? Oscars-nivå på Sauls och Allison skådespel i såfall! Eller om de har nåt slags masochistiskt förhållande, så verkade det lite väl hemtrevligt där i sänghalmen tycker jag. Men! Allison är ju uppenbarligen också på jakt efter Carrie på något sätt, hon hade ju agenter som hade koll på att hon inte kommit tillbaka till jobbet, och som spanade efter henne på stan. Men oklart om det var för att CIA-stationschefen helt enkelt ville ha lite koll på sin gamla agent som varit målet för en bomb i Libanon, eller om det är för att Allison faktiskt är ute efter Carrie. Vad tror du?

ADRIANNA: Jag har svårt att tro att Allison faktiskt är ute efter Carrie på riktigt, däremot känns det rimligt att hon som du säger håller uppsikt över vad Carrie sysslar med. Särskilt med tanke på att Carrie kontaktats av hon den där asjobbiga journalisten tidigare, och ju dessutom är känd för att vara något av en loose cannon. Och apropå den asjobbiga journalisten! Hon skulle ju få nya dokument av sin läcka nu senast, men när hon satte sig vid datorn verkade det bara som att någon jävlats med henne? Vilket är märkligt med tanke på att killen som gav henne dokumenten verkade ta det på största allvar och gjorde sig väldigt stort besvär att kontakta henne osedd. Så…betyder det att någon kommit emellan och mixtrat med filerna? En hemlig tredje part? Eller kanske kompisen på porrpalatset? VEM?! Jag tror det är Dar Adal igen.

Några tankar inför nästa veckas avsnitt:

  • Kunde inte Allison bara få vara en högt uppsatt yrkeskvinna inom CIA, utan att ha en relation med sin chef? Känns halvsunkigt.
  • Quinn tar hjälp av Astrid, passar på att flörta lite, och hon hjälper honom gladeligen att skaffa fram vapen. Smidigt.
  • Det blir starkt när Jonas inser hur många liv Carrie faktiskt har på sitt samvete, och har väldigt svårt att smälta detta. I vanliga fall (när hon fortfarande var CIA) är väl detta inte något som Carrie skulle kunna dela med sina anhöriga, men nu är allt lite upp och ner, och det blir väldigt konkret när Jonas som inte är i CIA-världen får reda på vidden av hennes arbetsuppgifter.

Homeland visas på SVT och SVT Play. Avsnitten läggs upp på SVT Play måndagar kl 22. De sänds sedan i SVT24 måndagar kl 22.45 och kommande söndag i SVT1 kl 22.00.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.