Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-Klubben: Homeland säsong 5, avsnitt 5, 6 och 7

Homeland 5 TV-klubben

Det blev ett oplanerat uppehåll för TV-Klubben, så nu tar vi igen de tre senaste avsnitten i ett svep. Vill du recappa vad vi diskuterade förra gången kan du kolla här, och som vanligt är det spoilervarning i följande diskussion.

INGRID: Det var just ett snyggt tillfälle för oss att missa flera veckor, nu när det händer så mycket!
Vi kan ju börja med att konstatera att Allison är en bad guy, men att Saul inte är inblandad i det. Puh! Tur är väl det, men å andra sidan är Allison väldigt insyltad. I avsnitt 5 får vi svart på vitt att hon samarbetar med ryssarna, och som jag tolkade det var det hon som hjälpte ryssarna både att spränga planet med den syriske generalen och att få tag på Carrie.  Men hon verkade samtidigt plågad av att ”behöva” utföra de här grejerna, och det var en märkvärdig scen när hon delade en cigg i mörkret med den ryske agenten, i var sin bil, och bad honom stanna kvar med henne en lite längre stund som att hon inte ville bli lämnad ensam. Mycket noir-stämning, men jag undrade hur man skulle tolka hennes beteende där, och vad hennes drivkraft är.

ADRIANNA: Ja, nu verkar det ju snarare som att Allison själv har rötter i Ryssland, åtminstone tolkade jag det så när den ryska agenten kallade henne ”Anishka”? Eller så var det bara ett ömsint smeknamn, men i vilket fall är hon ju den mest dubbelagentiga dubbelagenten EVER med tanke på hur högt hon redan kommit inom CIA. Den ryske jeppen konstaterade ju också att hon varit extremt framgångsrik på det området, och att hon en dag till och med skulle kunna bli CIA-chef…yikes! Vad gäller hennes drivkraft, tja, vem vet. Antingen är hon som sagt ryss själv, men vore väl ganska svårt att mörka det för USA, om än inte hundra procent omöjligt kanske. Eller så är hon skyldig ryssarna något? Men måste vara nåt vääldigt stort i så fall, med tanke på hur mycket hon riskerar.

homelandDarAllison
Vilka är ni ens?!

INGRID: En annan sak vi kan konstatera är väl att Dar Adal alltså är chef för hela CIA nuförtiden. Kanske är jag korkad som inte har fattat detta, men han har ju alltid varit så mystisk… och visst skildras han inte på alls samma sätt som CIA-cheferna har gjort tidigare säsonger?
Efter sprängningen av planet med den syriske generalen blev han supermisstänksam mot Saul, satte honom under bevakning, ville köra lögndetektortest och tog ifrån honom säkerhetsbehörigheter på CIA. Men jag fattar ärligt talat inte varför Dar Adal var så misstänksam mot Saul? Det kan ju inte bara vara att Saul har haft nära kontakt med israelen Etai (som jag tror är Mossad), det är ju väldigt svaga indicier i så fall. Jag undrar också om det är sådär på CIA i verkligheten? Att alla misstänker varandra hela tiden, och att den som ena stunden är din närmast allierade plötsligt vänder sig mot dig och tror du är förrädare.

ADRIANNA: Umm, ja det låter ju onekligen inte som den sundaste arbetsmiljön i så fall…men verklighetens CIA MÅSTE ha lite bättre koll på läget och sina egna än så, väl? I Homeland är det ju total sjögång inom organisationen hela tiden, känns ohållbart att kunna bibehålla en fungerande verksamhet under sådana omständigheter. Men jag kanske är naiv. Och ouppmärksam tydligen, för är Dar Adal chef för hela CIA nu? När hände det? Jag antar att jag fortfarande tycker att han är en så tråkig karaktär att jag typ zonar ut så fort han kommer i bild, eller så fort han kommer på tal för den delen. Jag håller i princip på att zona ut medan jag skriver det här…zZz…anyway!

INGRID: Ja, alltså nu när du säger det så blir jag fan osäker igen på vad Dar Adal är för nåt… Och i den här säsongen har han inte fått så mycket spelrum alls, jämfört med tidigare. Han är mest med för att sätta käppar i hjulen för Saul, känns det som.

ADRIANNA: Så vad hände egentligen i senaste avsnittet? Carrie har ju fått fatt i de hemliga dokumenten nu, och Saul har ovetandes lyckats läcka den här informationen till Allison a.k.a. Anishka och därmed också avslöjat för ryssarna att Carrie kommit undan. INTE BRA. Quinn har låtsasbefriendat ett gäng jihadister och blivit medbjuden på road trip till Syrien och den jobbiga journalisten Laura vill som vanligt läcka, publicera och gå ut med exakt alla dokument exakt jämt, hur farligt och dumt det än kan tänkas vara. Den här karaktären blir bara tråkigare hela tiden, och det vill inte säga lite med tanke på hur tråkig hon var från början. Hon har inga nyanser eller personlighet, bara ett enda uppdrag som stjäl fokus från exakt allt annat.

homeland7
The battle of the documents

INGRID: Förutom att Laura är en tråkig karaktär, så är hon också en rätt otrovärdig journalist. För hur mycket sprängstoff det än kan finnas i de där dokumenten, som allmänheten borde få veta, så måste det ju göras någon genomgång, research och journalistisk bearbetning innan det går att publicera? Här låter det liksom som attt de pratar om att bara publicera dokumenten som de är, vilket verkar mycket märkligt.

ADRIANNA: Jag vet, jag tänkte också på det. Laura är rent allmänt en dåligt skriven karaktär, hon är som en stereotyp av en stereotypiskt burdus murvel som inte tar hänsyn till någon eller något. Hade hon varit en bloggare som kör helt rogue, som hackern Gabe H Coud, hade jag kanske kunnat köpa det – men en erkänd och respekterad journalist? Om man håller på sådär får man inte behålla jobbet länge, det är en sak som är säker.

INGRID: Det här med Quinn är ju väldigt spännande, och obehagligt. Det är ju över huvud taget en lite annan känsla att kolla på Homeland just nu, måste jag säga. Allt känns närmare än i de tidigare säsongerna, med Europa-baserade jihadister och så vidare. När Dar Adal säger till Quinn att de har misstankar om att jihadister planerar något stort i Berlin, får jag en liten klump i magen. Men jag undrar, om anledningen att Quinn hamnade i det här jihadist-kollektivet var att den snälle läkaren, som inte var jihadist, tog sig an honom när han var illa skadad och höll på att avsluta sitt liv – var det inte en väldigt passande tillfällighet att det var just ett jihadist-tillhåll han hamnade i? Han, Quinn, som är CIA-agent och jobbar med att jaga jihadister. Hmm. Men det ska bli verkligt intressant att se vart det bär i den historien.

Samtidigt är jag besviken på att Quinn och Carrie fick vara på samma ställe i typ ett halvt avsnitt innan de splittrades igen. Hoppas vi får se dem jobba ihop igen snart. Och Saul, vad ska vi säga om Saul! Har han typ ”hoppat av USA” nu? För att ansluta sig till Israel, eller va? Det var ju i alla fall Etai som hjälpte honom, genom att kidnappa honom. Väldigt diskret. Hur som helst, spännande att se vad han tänker göra nu. Med tanke på vilka drastiska åtgärder han tog till så måste han ju verkligen känna på sig att det är något ruttet inom CIA. Jag gissar att han söker upp Carrie för att hjälpa henne att undersöka de där dokumenten!

En fråga bara: i slutet av senaste avsnittet, avsnitt 7, ringer Carrie upp Allison och vill stämma träff med henne för att fråga om Allisons tid i Bagdad. Men efter den där bomben som dödade den syriske generalen, var det inte då Carrie som ringde Allison på den ryske lönnmördarens telefon, det som fick Allison att fatta att hon var avslöjad av någon? Men uppenbart fattade inte Allison att det var Carrie som ringde då, eftersom det först nu gått upp för henne att Carrie lever… men förstod Carrie att det var Allison som svarade? Det jag är ute efter är helt enkelt: vet Carrie att Allison är en bad guy eller inte?

 ADRIANNA: Aarrgh, alltså jag vet inte! Jag TROR inte att Carrie vet om Allisons dubbla lojaliteter, eller dolda ensidiga lojalitet snarare, men jag är fan inte helt säker heller. Känns som att det hade framkommit på något sätt i så fall, hon hade ju behövt upplysa Saul om det till exempel…eller nån för den delen! Men å andra sidan har ju serien fört oss tittare bakom ljuset förut, så ingenting är omöjligt fortfarande…

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.