Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-Klubben: Homeland – Summering och Säsongsavslutning

tvklubb_homeland

Som ni märkt har TV-Klubben varit lite ur gängorna här de senaste veckorna. Vi lämnade er hängande efter avsnitt 7, sorry för det! Men nu när sista avsnittet för säsongen har sänts måste det såklart summeras lite,  även om det blir en enmans-version av TV-Klubben (det vill säga, bara Ingrid) den här gången. Och som vanligt innehåller texten spoilers.

Först lite recap av avsnitt 8, 9 & 10:  De sista avsnitten av den här säsongen blev dramatiska och actionfyllda. Saul blev till slut frisläppt från talibanerna, i utbyte mot  ett gäng andra fängslade terrorister. Men på väg tillbaka till ambassaden blir de attackerade, alla amerikanska soldater som finns på plats skickas dit, och lämnar ambassaden obevakad. Varpå Haqqani och hans gäng tar sig in via den underjordiska tunnel som ambassadörsmaken avslöjat, utför en mindre massaker på amerikaner, och lyckas fly iväg med en hårddisk full med uppgifter om alla amerikanska kontakter och agenter i landet. Och till råga på allt blev Fara avrättad av Haqqani, bara sekunden innan Quinn kom dit. Allt som allt, det mesta gick käpprätt åt helvete.

Ordern uppifrån är att amerikanerna ska packa ihop och lämna Pakistan, vilket de också gör. Förutom Quinn, som inte kan acceptera att Haqqani går fri, utan ger sig ut på ett solouppdrag. Med Carrie hack i häl, eftersom hon inte vill lämna Quinn efter sig. Och Quinn är faktiskt på väg att lyckas plocka Haqqani, men stoppas av Carrie som inser att han inte kan komma undan med det, på en gata full med både talibaner och pakistansk säkerhetstjänst. Bara för att i nästa sekund själv inte kunna motstå att dra upp sin pistol och rikta den mot terroristledaren  – som stöddigt nog reser sig upp ur takluckan för att ta emot folkets jubel, och alltså befinner sig inom perfekt skotthåll. Men – igen –  avbryts hon av Khan, denne tvetydige medarbetare inom ISI, som pekar på bilen och utbrister ”look who’s in the car!”. Och vem sitter i baksätet, om inte Dar Adal?!  Denne supermystiske CIA-man som vi inte sett på länge nu. Han som har ett fantastiskt namn både i serien och i verkligheten (F Murray Abraham), och som ser ut lite som en skurk i en Tintin-serie. Och som jag aldrig riktigt fattat vem han är eller vad han håller på med, men som högst troligt är ond på ett eller annat sätt. Hur som helst, en super-cliffhanger! Va fan gör en högst uppsatt CIA-medarbetare i baksätet på terroristledarens bil?

Säsongsavslutningen avsnitt 11: Men när sista avsnittet börjar är det frustrerande nog inte där det tar vid, utan det blir istället ett avsnitt som i stort kretsar kring Carries pappa som avlidit några dar innan Carrie lämnar Pakistan, och kring Carries mamma som dyker upp femton år efter att hon övergav sin familj.

På begravningen dyker Quinn plötsligt upp igen, till Carries stora glädje, och plötsligt sitter han där i hennes soffa med lilla Frannie i famnen. Hint hint!  Mottagningen efter begravningen utvecklas till en ganska trivsam tillställning vid ”CIA-bordet” ute i trädgården, där Carrie hänger med Saul och Quinn – och faktiskt kommer till och med chefen Lockhart förbi! Med en lasagne i famnen, lite obekväm med att sitta ner, som om han inte riktigt vet om han vågar sitta med det coola gänget. Och det slår mig att Lockhart i de här sista avsnitten faktiskt har utvecklats till en mer sympatisk karaktär än tidigare, i takt med att han lärt känna och accepterat Carrie mer. Och antagligen också insett sina egna brister.

homeland
Gemytligt med Islamabad-gänget

Och sen händer till slut det som det hintades om i början av säsongen – hångel mellan Carrie och Quinn! Och här kändes det faktiskt naturligt och logiskt – tvärtom mot vad jag och Adrianna tyckte tidigare i säsongen när det hintades om att det skulle va löööve mellan dem. Men Carrie avbryter, det slutar aldrig bra med mig, säger hon. Vilket känns rätt hjärtskärande med tanke på att Quinn måste vara en av dem som sett mest av alla hennes sidor. Han vill hoppa av CIA säger han (igen), och han vill ha Carrie med sig. Ett normalt, vanligt liv tillsammans, vad sägs om det? Tja, om du frågar mig har jag svårt att se detta framför mig när det gäller just de två, men men…. Carrie kan och vill inte ge något svar på direkten, och det hela lämnas hängande.

Att så mycket tid i avsnittet sen ägnas åt att Carrie träffar sin mamma igen för första gången på femton år är en grej som verkar ha gjort många tittare frustrerade. Jag gissar att hon kommer få en större roll i nästa säsong, och framför allt kanske få betydelse för Carries relation till sin egen dotter. Carrie har alltid trott att mamman lämnade familjen för att hon inte stod ut med att leva med någon som är bipolär (som ju Carries pappa var, precis som hon själv), vilket har fått henne att tänka att hon inte går att älska eller leva med. Men när hon inser att detta inte var orsaken, att mamman snarare lämnade för att hon själv inte kunde vara trogen och leva familjeliv är det som att Carrie får en insikt. Och ringer direkt till Quinn. Vars nummer är avstängt och inte längre har någon abonnent. Panik!

Quinn verkar vara världens mest otåliga man –  han kunde alltså inte vänta en dag till för att få ett svar från Carrie? Fuck this shit, verkar han ha tänkt och hoppar på ett superfarligt uppdrag i Syrien istället – han som alldeles nyss skulle hoppa av. Och hela grejen med Dar Adal då? Carrie har uppenbarligen bara berättat för Saul  vad hon såg ”på marken” i Islamabad, inte ens Quinn har fått veta. Frustrerande detta, eftersom det var en cliffhanger som hette duga i slutet av det näst sista avsnittet.

Men så får vi se hur Dar Adal i ett möte med Saul slänger fram ett usb-minne som han hävdar innehåller den enda kopian av videon på Saul i fångenskap hos Haqqani. Alltså videon som skulle bli spiken i kistan för Sauls eventuella framtid inom CIA om den kom ut offentligt. I utbyte mot videon har Dar Adal tagit bort Haqqani från USA:s dödslista. Allt detta för att Saul ska kunna bli den nya CIA -chefen. Alltså, var det detta Dar Adal höll på med i Islamabad? Ursäkta om jag tycker att det fortfarande är rätt oklart vad det egentligen var som hände – även om han var där och förhandlade på nåt sätt, var det inte märkligt att han åkte i bilen med Haqqani, som om han var en del av hans gäng på nåt sätt? Och har han alltså auktoritet att styra vem som ska va på dödslistan?

homeland2
Are you giving me an offer I can’t refuse?

Det här kommer ju inte Saul gå med på, tänkte man, men när Carrie kommer hem till Dar Adal i slutet och ställer honom mot väggen och hotar att avslöja honom – vem sitter där på Dar Adals veranda om inte Saul. Och ser riktigt skyldig ut.  Why, Saul, why?!

Slutet ingav en sån stark känsla av att Carrie plötsligt var ensam i världen. Quinn har på ett överilat sätt stuckit iväg på ett livsfarligt CIA-uppdrag, avklippt från omvärlden. Hennes kära pappa är död, och Saul som väl är att betrakta som hennes närmste vän och bundsförvant verkar ha lämnat moralen åt sidan och gått med på Dar Adals plan för att kunna bli ny CIA-chef.  Vad händer nu? Och vad ska Carrie ta sig till med sitt liv?

Även om jag tyckte det här avsnittet var fint på många sätt, med skildringen av Carries förhållande till sin mamma, och de insikter det förde med sig, utvecklingen med Quinn osv, så kan jag inte låta bli att bli besviken på det som säsongsavslutning. Visst lämnade det över fint till en nästa säsong, det finns mycket spännande att spinna vidare på  – men hade det inte gått att samtidigt avsluta denna säsong tydligare? Nu blev det istället ett lite väl stillsamt och faktiskt också lite frustrerande avslut.

Homeland kommer tillbaka med säsong 5, hösten 2015

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.