Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-Klubben: Jordskott avsnitt 10

Så var det alltså dags för sista avsnittet av Jordskott. För säsongen eller forever – det återstår ju att se. Du som är rädd för spoilers vet vad du ska göra. Ni andra hänger med på vår summering av avsnitt 10.

EMBLA: Den stora frågan inför det här avsnittet var ju: skulle man få svar på alla frågor och skulle alla mysterier sys ihop. Det tyckte jag ju att det gjorde, eller missade jag något Ingrid?

INGRID: Hmm, jag funderade på detta precis när jag sett avsnittet, om det var några lösa trådar kvar… Men de stora frågorna tror jag allt att vi fick svar på. Varför Muns rövade bort barnen, vad Storm egentligen höll på med, vad Gerdas plan var och varför hon gjorde som hon gjorde. Och Tom tog hjälp av sitt sjätte sinne, som han fick när Esmeralda attackerade honom, och hittade sin dotter och därmed alla barnen. Så fint att Tom fick bli lite hjälte! Jag har förstås en del frågor kvar ändå…. men först vill jag veta vad du tyckte om slutet, Embla?

EMBLA: Alltså, jag hade ju i ärlighetens namn tappat serien lite på slutet. Kände att det stundtals blev lite väl mycket handling och lite känsla för karaktärerna. Men slutet vävde ihop allting väldigt fint. När Eva vaknar i skogen och Josefin smält in i mossan och de liksom höll varann i handen var nästan lite rörande tycker jag. De problem jag sett med serien på vägen kändes lätta att ”förlåta” med den fina hopvävningen. Och jag tycker om att serien liksom slutade och inte hade nån krystad cliffhanger. Undrar däremot vad en säsong 2 som det pratats om skulle innebära? Själv då, Ingrid?

jordskott josefine

INGRID: Jo, det var en fin, och samtidigt väldigt udda och surrealistisk, scen. Och det var ju på något sätt tvunget att sluta så. Även om det legat i berättelsens själva natur under hela säsongen att det funnits en möjlighet att Josefin skulle bli bättre, så hade det känts väl sockersött om hon hade blivit helt återhämtad och allt blev som vanligt igen. Och absolut sista scenen var också fin, när Eva satte sig i bilen hos Tom och hans dotter, och tittar på dem med något speciellt i blicken. Kanske en glimt om hur deras relation skulle kunna utvecklas? Eller kanske bara ett slags konstaterande av sakernas tillstånd, och att Josefin trots allt hamnat på den plats som var bäst för henne.
I övrigt var kanske slutet lite för lättvindigt – upplösningen kom lite lätt på något vis. Eller, jag vet inte, jag har en tendens att nästan alltid känna mig besviken över sista-avsnittet av serier… Och varför tog Storm jordskott egentligen? Visst, det var för att överleva osv, men gick det inte tvärtemot hela hans inställning till att allt omänskligt i stort sett skulle utrotas?

EMBLA: Jag håller med dig. Dock kände jag väl att det var lite på tiden att det rundades av på något sätt. Ibland kan ju en handling hålla på i evigheters amen och liksom nära sig på sig själv och det är ju då man tröttnar svårt. Ja, det har du förstås rätt i. Det var väl lite där som man riskerade att få se ”för mycket” också tycker jag. Gillar att det varit så sublimt hela resan, men jag tycker nog ändå att de lyckades hålla sig på rätt sida linjen. Men jag fick lite halvpanik när jag såg honom efter förvandlingen. Du vet, klassiska Stephen King-missen när clownen blir en jättespindel osv.

INGRID: Ja, han blev nästan lite väl mycket supermonster där… För övrigt var det ju som jag trodde (till skillnad från våra kära kollega Eduardo, som vi tyvärr saknar denna vecka!) att vi aldrig fick se ”Näcken”, eller Muns för den delen. Men Eddie hade rätt i att Esmeralda fick en rätt stor betydelse i upplösningen, eftersom det var hon som hjälpte Wass att hitta Storm.

jordskott esmeralda

EMBLA: Hur ser du på en säsong 2? Vad skulle vi kunna vilja se mer av?

INGRID: Jag tänker att de kan utveckla storyn kring den här organisationen som Wass jobbar för kanske? För där känner jag fortfarande att jag har massa frågor…. Som vad Wass bakgrund egentligen är och hur det kommer sig att han själv tog jordskott. Och scenen där Wass överordnade (han som spelas av Gerhard Hoberstorfer) sitter i bilen och spanar på Eva och Ylva, medan han i telefon säger till någon att ”Wass var i väldigt dåligt skick. Jag skickade honom till Kanada så får de ta en titt”, eller något i den stilen – den scenen kändes ju placerad för att peka framåt, tycker du inte?

EMBLA: Absolut, men frågan är hur intressant det skulle vara utan en personlig historia, som Eva och Josefines? Wass vet vi ju dock ingenting om privat så det skulle kanske kunna vara något. Eller så blir det som Twin Peaks, att S2 bara ballar ur totalt..? Det återstår förstås att se. Jag kommer i alla fall sakna måndagsritualen lite och tycker att några tillkortakommanden till trots var det här en kul och annorlunda serie och jag ser gärna fler nyskapande och svenska berättelser i serieformat framöver.

INGRID: Ja serieskaparen Henrik Björn har ju hintat om att Jordskotts universum sträcker sig långt utanför Silverhöjd, så det finns nog många olika tänkbara scenarior på vad som kan komma. På så sätt lyckades de ju verkligen med slutet, att det faktiskt knöt ihop allting och blev ett riktigt slut, samtidigt som det lämnade kvar ett intresse för en fortsättning. Men blir det en säsong 2, så vill jag att Tom och Wass ska vara kvar! Tom kanske kan bli Wass nya medarbetare, som också invigs i den mystiska övernaturliga världen? Och Toms dotter, hon har ju en speciell förmåga på något vis, det kanske kan utvecklas också.
Och jag håller med dig, det har varit väldigt kul att se en sån här serie, med skruvade övernaturligheter i svensk miljö. Det finns ju verkligen mycket att ta av i den svenska och nordiska mytologin och folkloren, så man behöver inte alltid förflytta sig till andra sidan Atlanten…. Mera sånt här tack!

jordskott emma
Mycket fint foto i Jordskott!

 

4 COMMENTS

 1. Men vem tror ni det var som vinkade tillbaks till Ida i sista scenen? Varelsen som speglades i bilens fönsterruta… Det måste varit Muns väl? Eller var det Josefin som hade fått någon slags ny ”form”?

 2. Jag tänkte precis som er. Det är väl kanske också en nyckel in till en säsong 2 kan man tänka. Ganska så snyggt gjort också. Gillade verkligen hela den där skogsscenen på slutet.

 3. Är ingen stor tv-serie
  tittare. Håller mig mest till fotboll och nyheter. Men Jordskott, wow. Lyckades
  se klart den innan den försvann från SVT Play. Tyckte så mycket om den av så
  många anledningar. Men jag är ju inte van med denna typ av spänning eller
  mystik. Titta på serien i min mobil för jag tyckte det var lite för scary att
  se den på helskärm på datorn el tv:n J
  Kanske sent att diskutera serien nu, men den största frågans om jag bär med mig
  är, vem var det som gav parasiten till Josefin och Johan? Vad tror ni? Var det
  Muns? Eller Ylva? De andra bortrövade barnen verkar ha klarat sig, men inte
  Josefin.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.