Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-Klubben: Jordskott – Avsnitt 4


Det har blivit dags för veckans avhandling av Jordskott. Idag består TV-klubben av Ingrid och Embla och avsnittet som ska dissekeras är nummer 4. Akta dej inte bara för ont knytt utan öven för spoilers.

EMBLA: Fyfan vad krypande det var idag då! Jag hoppar direkt till slutet och säger: DET DÄR ÄR MIN MARDRÖM! En hemlig ingång till huset där jag bor är förmodligen det skräckigaste jag kan tänka mig. Slår till och med barnkörer! Men flaskan avslöjar väl att det är någon som vill dem väl, gissar jag?

INGRID: Ja, inte mycket som slår läskigheten i det alltså, det håller jag med om! Fy fan. Men som du säger, det var ju någon som ville att Eva skulle få flaskan med den där mörka vätskan som verkar vara bra för den sjuka flickan. Men hallå – hört talas om att knacka på dörren och lämna grejen på trappen? – vill jag fråga typen som smyger runt i skogstunneln som uppenbarligen alltså leder in i Evas hus…. Men jag missade hur Eva egentligen hittade ingången till tunneln när hon var ute i skogen, hängde du med på det?

EMBLA: Nej, men förhoppningsvis kommer någon av våra mer observanta läsare ha uppfattat det och kan dela med sig. Apropå det så är det här ingen slapphänt skriven serie precis, det gäller att hänga med och vara koncentrerad. Jag har ju en bebis som gör sig påmind ibland när jag kollar och då är det bra att vi är en vuxen till i soffan så man kan fråga.
Det där med att Eva fick oönskade husgäster – vad tror du om det? Bra med tryggt sällskap eller dåligt med några som kan snoka?

INGRID: Tror det är bra. Tom är ju uppenbart mer och mer på Evas sida, trots att han inte är övertygad om att flickan är hennes dotter. Och jag vet inte om det skulle vara helt dåligt om han upptäckte att hon gömmer flickan hemma heller för den delen…Vad tänker du om det? Eva är väl rädd att flickan ska tas ifrån henne om hon avslöjar att hon kommit tillbaka, men samtidigt känns sånt beteende alltid dumdristigt! Hon ringde ju läkaren Koljonen, som för att göra en bedömning om det skulle vara värt att lämna flickan till sjukvården eller inte, och det verkade ju inte så lovande. Samtidigt, känns det inte lite märkligt att Koljonen inte skulle ha tagit vidare sin forskning kring den här mystisks parasiten till nån vidare expertis? Sjukhuset i Silverhöjd är ju inte direkt något forskningscentrum..

EMBLA: Nä verkligen inte. Det sa han ju till och med, att de fick välja mellan mer personal och en maskin.. Är också övertygad om att Eva och Tom kommer finna varann mer och mer (tror du de kan bli ett par till och med?).

INGRID: Kanske kärlek, kanske bara djupare vänskap – det gillar vi också!

jordskott eva tom

EMBLA: Vad tänker du om att Gustaf Borén avslöjas som pappa? Vad kan det få för betydelse? En intrig som väl måste få mer plats kan man tänka?

INGRID: Det känns ju som ett rätt klassiskt upplägg, att en mäktig man haft en hemlig affär med en sekreterare. Men det här är ju Jordskott, så jag ska verkligen inte svära på att det inte skulle kunna ha mer betydelse än så!

Men okej, låt oss prata om alla mystiska varelser i det här avsnittet: den huvudlösa kroppen av den Näcken-liknande varelsen upplöstes i slajm-atomer när den skulle obduceras: yuck! Och den mördade gubben Ebbe hade också en bortopererad svans, precis som sin mördade bror taxi-chauffören Jeppe. Och som jag antar att den tredje brodern, som lyckades undkomma Harry Storms mordförsök, också har. Och tänkte du på att de alla tre var samlare? Jeppe samlade på guld, Ebbe på hattar och den tredje på tidningar. Det är också en trollgrej va?

EMBLA: Jamen det var du som öppnade ögonen för trollgrejen, mycket observant! Man skulle Kinna tro att du jobbar som filmrecensent..! Alltså, guld har man ju hört om, möjligen också att de hoardar lite random grejer. Men jag tänker helt klart att det är trolligt med svans och allt!
Huvudlösa Näcken – fyfan vad äckligt! Tål inte luft då eller kanske en grej som händer när de dör? Jag vet i alla fall att jag har ännu en anledning att inte bada i mörka vatten i sommar. Blöh!
Jag är verkligen spänd på om det kommer fler ”väsen” framöver – hoppas det. Blir oerhört kittlad av det!

INGRID: Ja! Men en sak funderade jag på: Gustaf Borén möter Harry Storm för att få honom att sluta med sina mord, men Storm rättfärdigar sina handlingar med att det finns odjur i bland oss, som är onda, att de är de han ”utrotar”. Men jag funderar på om det är så att de bevisligen är onda, eller om de bara är annorlunda? Vi har ju inte fått några bevis på vad de eventuellt har gjort.

EMBLA: Ja han är ett slags Dexter i trollvärlden, eller vad..? Och är han då en av de som är goda..?

INGRID: Och: Wass! Wtf! Vad är hans agenda? Det avslöjades ju att han i hemlighet har samlat på sig massa bevismaterial av det mer övernaturliga slaget (som till exempel ett antal deciliter Näck-slajm) – och inte minst örhänget som Eva såg att flickan hade på sig när hon hittades i skogen! Det här är så himla spännande nu alltså.

EMBLA: Ja Wass! Först tänkte jag att han definitivt är på den mörka sidan men när jag tänker på det så KAN han ju skydda henne? Även om man blev frustrerad när örhänget var borta så ger det ju mer spelrum för henne – vad skulle hänt om de trodde på henne, liksom? Eller vad vet man.

Vill gärna ha en bra avslutningsfråga till dig om vad vi kan förvänta oss inför nästa vecka men det är ju för fan lönlöst att spekulera i den här serien – det är bara att luta sig tillbaka och enjoy the ride, liksom.

Jordskott sänds på Svt måndagar kl 21

 

3 COMMENTS

  1. Men NÄR/HUR fick Wass tag på Josefines örhänge? Samarbetar han med läkaren på något konstigt sätt? Och jag litar inte på sjuksköterskorna heller!

  2. Tycker serien är väldigt spännande och som Salabo som redan tycker att skogarna häromkring är läskiga,så blir det inte bättre av att se Jordskott 😛 Har ett antal ggr traskat över bron och längs gröna gången där den slemmiga vattenvarelsen flöt,har alltid tyckte det har varit läskigt där.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.