Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-Klubben: Jordskott avsnitt 6

Dags för TV-Klubben att diskutera veckans avsnitt av Svt-serien Jordskott. Som vanligt tänker vi spoila loss, så känn dig varnad och fortsätt inte läsa om du inte sett avsnittet..

INGRID: Nu har vi kommit in på andra halvan av säsongen, och det här avsnittet kändes nästan längre än vanligt. Alltså, det var ju inte det, men det hände så himla mycket! Det var ett väldigt spännande avsnitt, men det var också rätt mycket jag satt i soffan och ifrågasatte…
Men låt oss börja med – att Eva blev skjuten! Och Tom blev attackerad med en penna i halsen! Det verkade ju som att Tom kvicknade till på sjukhuset i slutet, men hur ska det gå för Eva? Först tänkte jag att det var Wass som skjöt henne, han får ju instruktioner av sina överordnade om att ”ta hand om den där Eva Thörnblad”, men nu tänker jag snarare att det var Harry Storm, och att det är Wass som kommer rädda Eva. Han var ju på väg till henne, och hur ska hon annars kunna överleva? För det måste hon ju, tänker jag…
Och visst var det här första gången man fick känslan att Wass har någon form av övernaturlig förmåga, och inte bara känner till den världen väldigt väl? För han kunde ju lukta sig till att det var Eva som hade preppat juice-paketet med sömnmedel.

EMBLA: Ja, det hände mycket den här gången! Några rejäla toppar i handlingen var det också tycker jag. Slutet då Eva blir skjuten är otroligt snyggt gjort – både i hur man fattar att hon fått en kula i sig men också i hur både Tom och Josefine vaknar. Och även Esmeraldas utbrott under förhöret på polisstationen – en riktig pulshöjare. Det finns tyvärr tillfällen då jag tycker att skådespelet sviktar lite och jag försvinner bort lite grann. Snabbt indragen i handlingen igen den här gången dock!

Håller med dig, Ingrid, om att man fortfarande är osäker på Wass. ”Du måste lita på mig” säger ju nämligen både de man kan och de man inte kan lita på, ironiskt nog.

INGRID: Esmeraldas utbrott var riktigt mäktigt. Det visade ju att hon har en kraft, som hon inte verkar kunna kontrollera särskilt bra. De där ryktena om våldsamheter i hennes tidigare fosterfamiljer var nog inte så osanna ändå…. Men det var också första gången man fick se något övernaturligt hända så explicit, var det inte? Vad säger du om det Eduardo? Du har ju tidigare nämnt just vikten att inte visa för mycket, utan låta mystiken tala.

EDUARDO: Tycker det var bra med lite manifesterade fantasier! Mystik i all ära men det är som en lina där man måste släppa lite i taget för att bytet inte ska släppa taget. Bara det sker i lagom doser så är jag nöjd och tempot är verkligen långsamt (på gott och ont).

jordskott emma
Inte en jättebra plan.

INGRID: Jag nämnde ju i början att det var rätt mycket jag satt i soffan och ifrågasatte under avsnittet också. Visst kan man köpa rätt mycket halv-ologiska grejer i såna här serier, som att det inte är så troligt att en sån liten ort har ett så avancerat sjukhus osv., men här var det flera grejer som gjorde att jag hakade upp mig. För det första – jag kunde inte riktigt tro på att Eva var beredd att göra något så drastiskt som att kidnappa ett annat barn, för att rädda Josefine. Visst, det framgick att hon gjorde det för att locka fram den skyldige, att hon hade planen att ta hem flickan igen, men nu gick det ju käpprätt åt skogen (höhö) med den planen, vilket var rätt lätt att förutse… Jag tycker inte att Eva har framstått som riktigt så psykiskt rubbad ändå. En annan grej: när Tom är på häktet och förhör Esmeralda, som får ett utbrott och sticker en penna i halsen på Tom – där borde det väl ha varit fler poliser på plats som märkte att något hände? Och när Wass inser att det är Eva som kidnappat barnet, varför sms:ar han detta till henne och säger att han är på väg? Klart att hon vill fly då. Och när Wass är på plats i huset, precis på väg att gå in i rummet där Josefine ligger, så sms:ar Eva att hon är på väg till stationen. Vilket Wass tror på rakt av och åker därifrån! Medan Eva såklart bara gömde sig och sen åkte ut ur stan istället… Näe, lite mycket otrovärdiga grejer i ett och samma avsnitt tycker jag.

EMBLA: Håller med dig, Ingrid. Och sen när sitter man i en korridor och förhör folk? En annan sak som störde mig i det här avsnittet – jag har ju hela tiden hyllat manus men har i vissa fall varit något mer tveksam till personregin. Vem som styr här vet jag inte men antar om det står något som inte funkar i manus så borde regissören upptäcka det. För när Eva stoppas och polisen säger ”hallå, det är polisen” så känns det en smula radioteater? Vi ser ju att det är en polis där. Jag noterar lite sånt, men lägger det i högen ”småsaker” för på det stora hela förstör det inte sånt som är bra.

I övrigt måste jag bara säga att Evas hus nog är bland det läskigaste jag kan tänka mig med upptäckten av nya lönndörrar stup i kvarten. En önskedröm när man var liten, men nu med en vuxens fantasi – fyfan!

EDUARDO:  Jag störde mig lite på att Eva hittade en helt oupptäckt del av huset bara sådär. Sköna planlösningar i all ära men det ska mycket Gert Wingårdh till att gömma en sån stor del av ett hus bara sådär. Jag håller med dig också Ingrid, om att det är konstigt att Eva placerade ut ungen och tappade bort henne sådär men mest eftersom hon verkade ganska samlad (även om gråten kom sen) över det hela. Wass som jag förut tyckte verkade lite dodgy gillar jag mer nu, han verkar genuint bry sig om Eva och när han uppmanar henne att vänta så låter det ärligt. Jag tror han döljer något (såklart, det gör väl alla i serien) men att hans intentioner är mer goda än vad man först trodde.

INGRID: Några frågor jag har just nu: vad är syftet med sprängningarna som Gustaf Boren och Thörnblads cellulosa vill sätta igång? Han vill ju till varje pris att de ska bli av, men har man fått veta varför egentligen? Det är ju skogsavverkning de håller på med i vanliga fall. Varför har vattnet blivit otjänligt, och på vilket sätt ska det avhjälpas genom att den mystiska tanten Ylva föder upp en ny Näck hemma i badkaret? För jag gissar att det är vad hon håller på med, påhejad av Wass…

EDUARDO: Sprängningarna som jag ser det är väl ett sätt att fysiskt få bort skogselementen? Alla väsens hem som, om det försvinner, kommer dö ut med den. Projektet i sig verkar innebära alltför stora uppoffringar för att det ska vara en vanlig exploatering av området för bostäder eller någon naturresurs i och med att dom andra medlemmarna i styrelsen är beredda att sätta sina barn på spel för det hela.

INGRID: Jamen nu när du säger det låter det faktiskt fullt rimligt att det är så det ligger till.

EDUARDO: Gällande Näcken tänker jag jag något så simpelt som att hon/han styrde vattnet och kontrollerade det och när den dog så dog en viss kontroll över vattnet med, vilket ledde till nedsmutsning. Något som Ylva försöker fixa med en ny näck, men jag tycker den lösningen verkar vara en aningen för ologisk för att den ska gälla, men det är det enda jag kan komma på just nu. Våra läsare kanske har någon aning?

Jordskott sänds på Svt måndagar kl 21

12 COMMENTS

 1. Fasen vad jobbigt! Jag måste bita mig i fingrarna för att inte försvara och förklara vissa saker som ni anmärkt på! 😛 Man vill ju såklart argumentera och förklara, men har man gjort rätt från början så ska det såklart inte behövas 😉

 2. Att det är nått mer med Wass än vad vi vet började jag misstänka första gången vi såg hur han gick runt o luktade på en brottsplats, han kanske är en varulv? Vargar har ju bra luktsinne 🙂

 3. Inte alls omöjligt – det är ju liksom inte lite hans näsa (eller nos?) berättar för honom! Både frustrerad och kittlad av att de inte överdrev den delen av honom i Evas hus sen, för där hade han ju kunnat agera som han ville utan att någon såg. Men det är till att suga på karamellen!

 4. Äsch, det är så rätt det kan bli. Spännande dock att det finns anledningar till saker man kanske inte tänker på nu. Som i Bron, där många tyckte Saga spelades dåligt, det kom ju rätt snabbt en förklaring och allt föll på plats. Dessutom analyserar man ju mycket mer när man ska få ner intrycken i text! 🙂

 5. Men går det att anknyta till svensk folkhistoria väl? Tänker att det varit ett genomgående(?) tema än så länge väl? Wass verkar ju vara riktigt mån om att det ska gå väl. Några personliga kopplingar kanske till det hela?

 6. Kul att du följer våra diskussioner, förstår att det är frustrerande att inte kunna försvara och förklara grejer… vem vet, när säsongen är slut kanske vi kan prata igenom den!
  Men Alex – när får vi se dig som polis igen?! 😉

 7. Jag tycker bara det är kul egentligen, och vissa saker blir ju inte alltid som man tänkt sig och ibland har man helt enkelt tänkt fel. Även om vi varit extremt noga med logiken, i alla fall logiken inom vårt eget universum.

 8. När säsongen är slut så tar jag gärna en diskussion. Antingen här eller bara privat 🙂 Min polis kommer tyvärr inte att dyka upp igen, problemet med att vara manusförfattare och ha ett tionde avsnitt att skriva.

 9. Det är alltid så spännande att hålla reda på detaljer för att få reda på ledtrådar. Om man tittar i början av avsnitt 5 så sprakar lamporna när Eddie och Esmeralda befinner sig på övervåningen, precis som när Esmeralda får sitt stora utbrott och sticker pennan i hans hals. La även märke till Josefins örhänge i wass väska. När det gäller Wass så är hans namn spännande att analysera speciellt i koppling till varulv. Alternativt att Wass själv varit ett barn i skogen. Sedan är det nog Niklas som skjutit Eva.

 10. 🙂 Men det vore inte lika kul att kolla om man kunde räkna ut och fatta allt heller..

 11. Nej, det hoppas jag såklart. Vi försöker hålla det spännande bland annat genom just mysteriet och frågorna.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.