Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-Klubben: Jordskott – avsnitt 7

TV-Klubben samlas åter igen, och diskuterar veckans avsnitt av Jordskott. Vi spoilar i vanlig ordning, så sluta läsa nu, om du inte vill veta något som hände i avsnitt 7.

EDUARDO: Skönt att mystiken avtar men tätnar samtidigt nu! Äntligen fick vi lite bakgrundshistoria för vad som hänt och att det var Evas förfäder som en gång i tiden tecknat avtalet med skogen som Boren nu vill häva.

INGRID: Det var ett väldigt nervigt avsnitt, kanske det mest intensiva hittills! Väldigt spännande, samtidigt som det ju för första gången börjar bli lite mer konkret vad det är för historia som ligger bakom allting.

EMBLA:  Ja det var lite matnyttigt och spännande! 

EDUARDO: Samtidigt så uppstår den naturliga frågan – vem är barnet från skogsfolket som överlevde, och om bara en överlevde- vad för typ är alla andra som inte är människor?

INGRID: Ja det undrar jag med! I och för sig, om det bor skogsfolk i skogen är det kanske inte så konstigt att det även finns andra varelser, som troll och dylikt. Men om det bara var en i skogsfolket som överlevde, vilka var det då till exempel som Harry Storm ville komma åt när han slängde ner dynamit i jordhålor i skogen?

EDUARDO: Jo det är väl antagligen flera olika slags varelser men flera som liknar människor helt enkelt. Det var kanske troll som Harry jagade?

INGRID: När man fick se bakgrundshistorien när Ylva räddade skogsbarnet som överlevde var jag helt säker på att det skulle avslöjas att det var någon man kände till – men sen verkade det ju inte så ändå. Utan att det är just det överlevande skogsbarnet som rövat bort styrelsemedlemmarnas barn. Men vad tror ni, är det någon man sett tidigare, eller en hittills okänd karaktär?

EDUARDO:  Barnet måste vara medelålders idag (förutsatt att han åldras lika snabbt som oss). Om det är någon vi sett tidigare, vilka skulle kunna vara kandidater? Känns inte som att det är någon som passar in på de kriterier vi känner till eller? Tror inte det är någon vi sett tidigare helt enkelt.

INGRID: Nä, ett kort tag, innan man fattade att det var han (hette han Muns?) som rövat bort barnen, tänkte jag – det är Wass! Men näe. Han är ju för övrigt fortfarande oklar…

EMBLA:Jag tänkte en del på det där med tid och åldrande, för när Ylva hittade barnet såg hon i princip ut som idag – vad tänker ni om det?

EDUARDO: Tänkte på hennes ålder med och det var väl 1978?

INGRID: Det KAN ju vara en sedvanligt dålig åldersstyling á la SVT… Men med tanke på att Jordskott i övrigt har hållt så hög klass så är det nog inte så.

EMBLA: Ska vi förresten bestämma oss för att Wass är snäll nu då?

INGRID: Ja, han är väl snäll, men ändå har han väl nåt på gång fortfarande, som är otydligt?

EDUARDO: Jo Wass är snäll och har samma åkomma som Josefin och Eva. Det är ju som vi sa tidigare inte alkohol utan skogsdrycken han dricker. Så han har också förhöjda sinnen då antar jag. Vilka fler än dom har det? Esmeralda lirar ju i en annan liga så att säga.

EMBLA: Ja Esmeralda är så jävla grym. Och Happy Jankell spelar otroligt bra, måste säga det igen.

jordskott happy
Vi gillar Happy.

INGRID: Vänta nu – måste bara få kommentera det där med Wass, för jag hade inte riktigt hängt med på er teori om att det är den där skogsdrycken han dricker hela tiden! Men nu när ni säger det – shit, det är en jäkla bra teori alltså! Förklarar ju varför han har så bra luktsinne också i så fall.

EMBLA: Vad tänker ni om Toms drömmar om Esmeralda då – har de fått ett band nu?

EDUARDO: Är han inte bara orolig? Han avlossade skottet men annars – inbillning? Har han fått jordskott i sig?

INGRID: Tror inte Tom fått jordskott i sig, men kanske att han blivit lite besatt på något sätt. Det är ju en sak att han tror sig se Esmeralda lite varstans, det är kanske inte så konstigt om man blivit traumatiserad, men där i slutet så ser han ju faktiskt de där taggarna (?) på hennes rygg, i en syn, samtidigt som vi får se dem när hon står i duschen. Och det hade han ju inte sett i verkligheten förut! Så nåt slags band har det väl blivit mellan dem.
Men, tycker ni inte att det är lite konstigt att Eva aldrig ställde någon fråga till Wass om vad han är för en egentligen? Varför han känner till alla de här grejerna, varför han tog henne direkt till Ylva istäklet för till sjukhus och så vidare? Är det bara för att hon är så svag efter att ha blivit skjuten, annars borde hon ju ha blivit skrämd och förbannad på Wass, eftersom han dolt massa fakta för henne.

EDUARDO: Jo men jag tror hon är så svag och förvirrad. Tillfällig sinnesförvirring skulle jag säga.
En kille som vi ofta glömmer, och som en av våra läsare redan förra veckan gissade var den som sköt Eva, är Niklas – vad har vi på honom? Vad är hans roll?

EMBLA: Håller med, honom tänker man inte mycket på. Han är en av seriens svagare spår tycker jag men det kanske är dumt att inte ägna lite mer uppmärksamhet åt honom. Det är kanske för enkelt att tro att han bara har en diagnos?

INGRID: Ja i det här avsnittet indikeras det ju att han har någon slags större betydelse, gör det inte? Jag fattar inte varför han sköt Eva annars. Och tog med sig Josefine. Det är nåt med honom helt klart, men jag har precis som du säger Embla, inte funderat så mycket på honom tidigare.

EDUARDO: Jo en av de svagare länkarna, men har säkert en centralare betydelse längre fram. Eller bara ett wild card? Någon som gör något helt oväntat men i sig inte har en större betydelse

INGRID: Ja, sånt har ju hänt förr i serier, helt klart. Ska bli spännande att se vad som händer i de kommande avsnitten – bara tre kvar nu!

Jordskott sänds på Svt på måndagar kl 21

9 COMMENTS

 1. När jag såg Esmeraldas rygg fick jag för mig att hon var ett skogsrå. Såg inte deras ryggar ut som trädbark typ? Men jag vet inte, lite väl långsökt kanske 🙂

 2. BOOM! Läste lite om skogsrå och det verkar ju vara ett rimligt antagande. Att hon har speciella krafter skulle också kunna förklaras delvis genom detta.

 3. Varför en Mara? Tycker Johns gissning här ovan verkar rimlig efter mitt forskande ifråga (1 minut på wikipedia).

 4. Så här e de:
  Wass är Muns, som tillhör skogsfolket som antagligen är vättar. Liksom vättar bor de i underjorden och Wass klär sig i grått (iaf skjortan), det gör vättar. De utsattes tydligen för folkmord på 70talet. Han har även jordskott, kanske tanten (Ylva?) gav det till honom när han höll på att dö av förgiftning som spädbarn.
  Ylva: Häxa
  Esmeralda: Skogrå (rött hår, vacker och rygg-issues)
  Alla som Storm dödat: Troll (besatta av guld och svans)
  Niklas: Jätte
  Liket som blev gelé: Näcken
  Pappan som skjuter ölburkar: Kanske en svartalf eller liknanade

 5. Min första tanke var också att Wass är Muns – men i så fall måste han ha åldrats mycket snabbare än alla andra, för han ser ju knappast ut som han är 37 år gammal… Niklas däremot, han är ju i rätt ålder…

 6. Ja, Esmeralda är ett skogsrå, hon lyckas ju också förvrida sinnet hos män (Tom), jfr historierna om ensamma män vid kolmilorna.
  Niklas – är han inte egentligen son till Thörnblad ist f Borén (utan att veta om det)? har han fått reda på det och därför sköt han Eva, det erkända barnet, uppvuxen på herrgården? Det intressanta är väl att fundera på om och i så fall vad mamman är för något, han är nog en blandning?
  Ylvas klädstil kommer nog ifrån John Bauers trollmålningar, bildgoogla. Därmed inte sagt att hon är ett troll, men men.
  Det kan bli hur bra som helst när Eva går genom Silverhöjd och ser alla för vad de är.

 7. Jag tror att Wass och dom andra som ätit jordskott är en typ av ”väktare” mellan människan och skogen.
  En snurrig teori skulle vara att Esmeralda egentligen är Muns, trots att hon är en tjej!
  1. Muns skall vara den enda överlevande… och Esmeralda är den enda man sett med extra krafter.
  2. Ylva har skickat iväg sin fågel 2 gånger. Först för att hjälpa en kvinna och sedan för att ge ett meddelande till Muns. Kan gissa att det är samma person som fågeln flyger till:-/
  3. Polismannens stumma dotter kan ha pratat om Muns, och inte Evas dotter vid sängkanten.
  Och Esmeraldas (Muns) annorlunda livslängd kan vara förklaringen till glappet i mellan 1978 och nutid.

  Det kan vara het fel, men tycker det pekar ditåt 😀

 8. Jag tror att Linus (yohio) är Muns son. Om man läser lite på hans vägg så får man ledtrådar samt att han är den som liknar deras folk mest om man tittar på bilderna som visas när Ylva berättar. Sen är nog Muns han som ringer Wass. Muns är någon mindre i kroppen.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.